Sa džume namaza iz Žepe

Džuma namaz je sedmični namaz koji su muslimani-muškarci obavezni klanjati petkom u podnevsko vrijeme umjesto podne namaza. Pogledajte par fotografija sa džume namaza iz Žepe proteklog petka… 

 

 

Uzviseni Allah dz.sh. je u najstrozoj formi (farzom) naredio muslimanima da klanjaju dzumu-namaz. On u Casnom Kur’anu veli:

 

“O vjernici, kada se petkom pozovete (ezanom) na dzumu-namaz, pozurite da spominjete i velicate Allaha, a ostavite trgovacke i druge poslove. To je za vas bolje i korisnije, ako znate.” (El-Dzumu-ah, 9)

 

O dzumi-namazu postoji i mnogo hadisa koje je izrekao Muhammed s.a.v.s a ovo su neki od njih: “Petak je najodabraniji dan u sedmici i najvise cijenjen kod Svevisnjeg Allaha. On je kod Boga odabraniji od Kurbanskog i Ranmazanskog bajrama.

 

Allah dz.sh. je u petak stvorio Hazreti Adema a.s. U petak ga je izveo iz Dzenneta i uputio na Zemlju i u petak ga je preselio na drugi svijet.

 

U petku ima jedan cas u kojem Allah dz.sh nece odbiti molbe svoga roba, ako Ga u tom casu nesto zamoli, osim ako to bude zabranjeno.”

 

Koliko je dzuma-namaz vazna govori i to da je Muhammed a.s. jedne prilike htio da ostavi Hazreti Ebu Bekira da klanja umjesto njega dzumu a da on krene od kuce do kuce i zapali sve kuce iz kojih muslimani nisu dosli na dzumu-namaz.

 

 

 

 

Komentariši