Po svaku cijenu u svom selu

Mohamed Ahmed Salem i M. Essa Fadel Al. Shanqiti, predstavnici Islamske banke za razvoj (IDB-a), koja je osnivač i većinski vlasnik Bosna Bank International, krajem septembra su sa predstavnicima BBI-a obišli povratnike u općinama Mostar, Stolac, Rogatica, Vlasenica i Bratunac, a koji su korisnici finansiranja iz sredstava Fonda povjerenja. U Kramer Selu, Opština Rogatica, posjetili su 83-godišnjeg  Fehima Kapu.

Po svaku cijenu u svom selu

Na drugom kraju države, u Kramer Selu, Opština Rogatica, 83-godišnji Fehim Kapo živi sa svojom suprugom. Njegova dva sina poginula su u ratu, a dvojica žive u Sarajevu. Dedo Fehim želio se po svaku cijenu vratiti u svoje selo, pa je to prije pet godina i učinio. Da bi olakšao sebi i supruzi život, uzeo je iz Fonda povjerenja IDB-a finansiranje za kupovinu traktora.

I on je, kao i ostali korisnici sredstava Fonda, bio počašćen i iznenađen posjetom iz IDB-a i BBI-a.

Ikako su korisnici Fonda bili počašćeni posjetom , tako su i predstavnici Islamske banke za razvoj Mohamed Ahmed i Essa Fadel bili obradovani dobrodošlicom, ali i iznenađeni teškim uvjetima u kojima ovi ljudi žive.
 
Preko 190 korisnika sredstava Fonda

Fond povjerenja između BBI-a i IDB-a ustanovljen je u ljeto 2007. godine i tada su za održivi povratak izbjeglica u BiH obezbijeđena tri miliona američkih dolara, podijeljena u tri jednake tranše. Prva tranša u iznosu od milion dolara u potpunosti je iskorištena u prvoj godini nakon osnivanja Fonda, dok je od druge tranše do sada utrošeno oko 200.000 KM.

Sredstva iz Fonda povjerenja trenutno koristi oko 190 osoba, te nekoliko poljoprivrednih zadruga i malih preduzeća.

Napisala: Snježana Mulić

 

Dio iz teksta

Cijeli tekst na forumu

Rogatica danas u slici i rijeci

U I oko Rogatice

Komentariši