Tumacenje i upotreba Hadisa

Prije par dana smo imali jednu interesantnu diskusiju oko Hadisa koji govore o vaznosti Dzuma-namaza.

Potpuno sam svjestan cinjenice koliko je tesko provjeravati vjerodostojnost Hadisa ali isto tako njihova upotreba prilikom tumacenja nekih situacija u islamu je vrlo diskutabilna ukoliko se ne posjeduje siroko znanje o Islamu. Ta nestrucna tumacenja mogu zaista donijeti vise stete nego koristi  i svakako je onda bolje ne ulaziti u takve diskusije bez izuzetnog znanja iz te oblasti.

Danas sam dobio odgovor od Dr. Enesa Ljevakovica u kome on ocjenjuje da smo svi pogrijesili u nasim postupcima. Sa njegovom se ocjenom potpuno slazem i nadam se da ce nam svima biti ovaj odgovor nauk za ubuduce.

 

 

Evo njegovog e-maila:

 

 Esselamu alejkum!
Poštovani gospodine Kaziću,
Prof. Karić proslijedio mi je Vaš e-mail da odgovorim na njega, iako smatram da je on itekako sposoban da da adekvatan odgovor, poštujući nadležnosti u pojedinim oblastima. Vaše pitanje spada u oblast fikha, pa je to u okviru mog spektra interesiranja i djelovanja.
Nema nikakve sumnje u to da je džuma namaz jedan od najvažnijih islamskih obreda – ibadeta, na što ukazuje i činjenica da je propisan u Kur’anu izričito i potvrđen brojnim hadisima – izrekama Poslanika Muhammeda. U jednoj izreci se kaže: “Ko (neopravdano) izostavi tri džume, Bog će mu zapečatiti srce”. Ovim i sličnim hadisima se želi upozoriti na važnost prisustva ovom namazu. Svaki drugi namaz se može obaviti u džematu, a može i pojedinačno, osim džume, koja se može klanjati samo u džematu u džamiji. Izreke – hadisi koje je Poslanik a..s izricao u različitim situacijama i kontekstima treba valjano i znalački vremenski i prostorno kontekstualizirati i interpretirati na način koji je prihvatljiv i probavljiv savremenom čovjeku. Dakle, nije problem u tome da li je Poslanik a.s. izrekao taj hadis ili ne, već na koji način se saopštava i interpretira smisao neke poruke i propisa u konkretnoj situaciji i konkretnim ljudima. Zato je Vaša primjedba na mjestu kada je riječ o ne/adekvatnosti intrepretacije i kontekstualizacije, ali ste pogriješili što ste se upustili u ocjenu da li je Poslanik izrekao taj ili neki drugi hadis ili ne bez potrebnog znanja o nauci hadisa. Postoji cijela jedna veoma razrađena i složena nauka koja se bavi ocjenom autentičnosti i značenjima Poslanikove tradicije i samo mali broj ljudi je kompetentan da daje ocjene iz domena te nauke. Onaj koji je doslovno citirao spomenuti hadis, ne vodeći računa o njegovom autentičnom kontekstu i mogućim implikacijama i pogrješnom razumijevanju od strane recipijenata, pogriješio je u pristupu tradiciji i njenoj pravilnoj interpretaciji, a Vi ste pogriješili upuštajući se u valorizaciju tradicije koja spada u najsuptilnije i najsloženije islamske naučne discipline. Dovoljno je bilo da sugerirate autoru priloga na koji se osvrćete na moguće implikacije neselektivnog citiranja hadisa i potrebu vremenski i prostorno primjerene interpretacije i kontekstualizacije.
S poštovanjem,
Enes Ljevaković

Komentariši