Nas Kemo ponovo pozvan na izlozbu u Berlin

  U Berlinu ce se od 28.11.2009.  do 14.04.2010 odrzati manifestacija u organizaciji UNICEF-a i Vlade Njemacke pod nazivom „Wir müssen uns besser kennenlernen“, sto bi u slobodnom prevodu znacilo „Mi se moramo bolje upoznati“.

 Oko 140 Buddy Bären  (svaki 2m  visok) ce reprezentovati mnoge od priznatih zemalja UN-a. Od prve izlozbe 2002. godine u Berlinu,  sirom svijeta su se preko 20 miliona posjetilaca odusevljavali figurama medvjeda.

 

Svaki medvjed ce biti obojen  individualno od umjetnika svake zemlje ucesnice. U radosnom zajednistvu ce se spojiti razliciti stilski pravci internacionalnih umjetnika ka jednom zajednickom sveukupnom umjetnickom djelu. Kroz razlicite umjetnicke pravce zemalja ucesnica u bojenju medvjeda, posjetioci ce  dozivjeti putovanje oko zemljine kugle.

Buddy Bär aktivnosti i  organizacija za pomoc  ugrozene djece su  postali nerazdvojiva cjelina. Kroz donacije i aukcije medvjedica su do sada skupljena znacajna sredstva, prko 1.598.000€ ( zakljucno sa septembrom 2009. godine), u korist djecijih humanitarnih organizacija UNICEF-a.

 

Na toj manifestaciji u organizaciji UNICEF-a  jos od 2006. godine  zaredom ucestvuje i nas sugradjanin Kemo Soso. Nas Kemo je predlozen od nase Ambasade za kontinuirano ucesce , tako dugo, kako dugo traje ova manifestacija , a njegova je uloga da slikama predstavi BiH i da kroz razlicite vrste medija priblizi nasu kulturu i umjetnost drugima.

Nas Kemo je dobio pozivnicu za ucesce na predstojecoj izlozbi koja ce se odrzati u Berlinu a stalna postavka ce biti na ulaznoj pasazi U55 Glavne zeljeznicke stanice.
  
 Nakon postavki u Sangaju, Kicbilu, Istambulu, Seulu, Hongkongu i Sidneju,  bit ce postavljena  izlozba u Berlinu.Mede ce dalje kasnije nastaviti put prema Rusiji, Indoneziji, Africi pa sve do Njujorka, gdje ce biti zadnja postavka i Aukcija.Sav prihod sa aukcije i cjelokupnog djelovanja namjenjen je djeci Afganistana i djeci najsiromasnijih zemalja.

Dakle mozemo biti ponosni na naseg Kemu , jer ce njegov i nas medo prohodati svijetom predstavljajuci nasu Bosnu a mi mozemo slobodno reci i nasu Rogaticu.
Evo par slika sa proslogodisnje manifestacije:

 

 

 

 

Bosanski medo.

 

 

 

Komentariši