Moguć sporazum o priznanju krivice

17 decembar 2009  – Stojan Perković, koji je optužen za zločine počinjene u Rogatici, počeo je pregovarati s Državnim tužilaštvom o priznanju krivice. Nakon pola godine od početka suđenja Stojanu Perkoviću, Tužilaštvo BiH je saopćilo da je “stupilo u pregovore o priznanju krivnje”, te da je postignuta saglasnost o “uvjetima priznanja krivnje”.

 

“Tužilaštvo će, nakon današnjeg sastanka sa optuženim, Sudu uputiti sporazum, te predlažemo da se nakon toga zakaže ročište za razmatranje sporazuma”, kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

 

Sudsko vijeće će sporazum razmatrati na ročištu 22. decembra, a ukoliko ga prihvate, presuda će biti izrečena dva dana poslije.

 

Prije informacije o mogućem sporazumu, Tužilaštvo BiH je Sudu podnijelo izmijenjenu optužnicu protiv Perkovića, navodeći da je o tome obaviještena Odbrana, te oštećeni u postupku.

 

Iz optužnice, koju je Sud potvrdio u aprilu ove godine, Tužilaštvo je izbacilo jednu tačku, te se sada Perkoviću, bivšem komandiru čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Lađevine (općina Rogatica), na teret stavlja zločin protiv čovječnosti opisan u šest tačaka.

 

Perković je optužen da je od juna pa do kraja 1992. godine učestvovao u “podsticanju i pomaganju” ubistava, nestanaka i silovanja civila nesrpske nacionalnosti s područja općine Rogatica i okolnih sela.

 

“Tužilaštvo smatra da je potrebno da se u ovoj fazi postupka izmijeni optužnica. U novoj optužnici odustajemo od treće tačke”, kazala je Dodik, koja je potom pročitala izmijenjenu optužnicu.

 

Tužilaštvo je odustalo od tačke koja Perkovića tereti da je u junu 1992. godine zahtijevao od stanovnika sela Kukavice, Kujundžijevići i Mesići da mu predaju naoružanje, a nakon toga je predvodio napad na ova sela, kada je ubijen veći broj civila, a njihove kuće opljačkane i spaljene.

 

Za ovu tačku optužnice Tužilaštvo BiH je u toku dokaznog postupka saslušalo deset svjedoka – oštećenih, čiji su članovi porodice nastradali u junu 1992. godine u ovim rogatičkim selima.

 

Većina njih nije dovela optuženog u vezu sa ubistvima u Kukavicama, Kujundžijevićima i Mesićima.

 

Perković je uhapšen u januaru 2009. godine, od kada se nalazi u pritvoru, a Tužilaštvo BiH je 13. aprila podiglo optužnicu protiv njega.

Komentariši