S TITOM NA BRODU”GALEB”


Jos jedna prica iz starina koju je zapisao u svojoj knjizi “Fragmenti zivota” nas sugradjanin Hakija Muftic. O nasem Barbi ima jos mnogo toga da se napise a pogotovu sa ovog putovanja koje je bilo zaista jedinstveno.

Imao sam prilike u TPR-u  slusati mnogo toga ,licno od Barbe ali ovaj detalj koji opisuje Hakija mi nije bio poznat. Zato ga rado postavljam i vama na citanje.


Sezdesetih godina proslog  stoljeca drug Tito je, u misiji svjetskog mira, posjetio prijateljske zemlje Afrike i Azije. Na brodu Galeb kojim je plovio u posjetu u sastavu posade broda “Galeb” bio je I Rogaticanin Himzo Hodzic.

 


 

Malo je ko bio radostan kao Agan Hodzic iz Rogatice kada mu se jedan od njegovih pet

sinova, Himzo, javio s tada najpopularnijeg broda ” Galeb “, koji je plovio prema dalekoj Aziji.

Kao primjeran mornar, Rogaticanin Himzo Hodzic dosao je na ” Galeb, gdje je proveo 26 mjeseci, od 1958. do 1960. godine.

Tito je u to vrijeme isao, u misiji svjetskog mira, u prijateljsku posjetu Egiptu, Etiopiji, Indiji,

Indoneziji i drugim zemljama. Plovio je “Galebom”, a kao clan posade, Himzo Hodzic je imao privilegiju da vidi sve te zemlje i dozivi zadovoljstvo posmatrajuci velicanstvene doceke, neponovljivu srdacnost i veselje s kojim su gradjani svih tih zemalja docekivali Tita kao prijatelja, kao svjetskog drzavnika, kao istinskog borca za mir u svijetu.

 

Kad je boravio u Etiopiji, Himzo je iskoristio mogucnost i platio da jedna tamosnja firma posalje vrecu kafe na adresu njegovih roditelja u Rogatici.

Kafa je u Rogaticu, prvi put u njenoj historiji u tolikoj kolicini, u kucu Himzinih roditelja stigla u vreci od 60 kilograma – i to prije Himzinog povratka!

Himzina mati Pasa obradovala se i nije krila ponos zbog sina. Podijelila je kafu rodbini, prijateljima i svima redom u mahali – nije majka vise oskudijevala u kafi!

 

Cetiri sina nakon toga redovno su nastavila majci donositi kafu, ali sad onu sto nase prodavnice nabavljaju, a komsije su kod majke Pase nastavile da se okupljaju i sijele!

 

 

 

 

 

Komentariši