Diplomski rad Geografski prikaz općine – ROGATICA

Diplomski rad Geografski prikaz općine – ROGATICA studenta Dževada Džafića je jedan studiozan, profesionalan i nada sve temeljan diplomski rad, koji nam kroz tekst, fotografiju, tabelarni i grafički prikaz pokazuje rogatičku općinu u temama o geografskom položaju, klimi, stanovništvu, naseljima, o  urbano-geografskim karakteristikama Rogatice, privrednim karakteristikama itd. Ovaj zaista vrijedan rad je na na Forumu postavio naš član mirsad_d.

 

 

Geografski prikaz općine – ROGATICA
( DIPLOMSKI RAD )
Mentor: Prof.dr.Safet Nurković

Student: Dževad Džafić
Sarajevo, juni 2009. godine

1. GEOGRAFSKI POLOŽAJ I GRANICE

U regionalno-geografskom smislu općina Rogatica se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Pripada jugoistočnom dijelu Planinsko-kotlinske makroregije i to središnjem dijelu Gornjodrinske mezoregije.

Karta 1. Granice općine Rogatica
(Izvor: Karta Bosne i Hercegovine, 1:200.000, Swedesurvey Sweden i Geodetski zavod Bosne i Hercegovine, Sarajevo 2005. godine

Graniči na istoku sa općinom Višegrad, na jugoistoku i jugu sa općinom Rudo i Istočno
Goražde, na jugozapadu je općina Prača, a na zapadu i sjeverozapadu općine Pale i Sokolac.
Na sjeveru granicu čine općine Han-Pijesak i Vlasenica, a na sjeveroistoku općina Srebrenica.
Od tromeđe između općine Rogatica, Višegrad i Srebrenica granica ide rijekom Drinom do naselja Slap odnosno ušća rijeke Žepe u Drinu, a nastavlja se ka jugu do sela Zagrađe, odakle nastavlja do planine Sjemeć (1188 m) i Ivice (1496 m) .
Od planine Ivice granica se nastavlja u pravcu sjeverozapada do naselja Metaljka.
Granica dalje vodi prema jugu preko planine Vlahinje (1106 m) do naselja Trbosije gdje je tromeđa između općina Rogatica, Višegrad i Rudo i do naelja Dvorište tromeđe između općina Rogatica, Rudo i Višegrad. Od tromeđe prema Rudom granica vodi prema sjeverozapadu do naselja Brčigovo pa nastavlja ka jugu do planine Petibor (1184 m) pa na istok preko planina Jabuka (1084 m), Vranovina (1270m), Hranjen (1174 m) do Čemernice (1344 m) i tromeđe općine Rogatica, Goražde i Prača. Granica dalje vodi prema sjeveru preko planine Gosina (1025 m) i tromeđe općina Rogatica, Prača, Pale do naselja Ponor i tromeđe općina Rogatica, Pale, Sokolac i nastavlja se ka sjeveroistoku preko planine Crni Vrh ( 1105 m) i Devetak (1155 m) koji čini tromeđu općina Rogatica, Sokolac i Han Pijesak. Granica dalje vodi do naselja Mislovo na sjeveru i skreće ka istoku preko sela Borovac a prema jugu skreće od naselja Brložnik do južnih obronaka planine Javor koja predstavlja granicu općina Rogatica, Han Pijesak,Vlasenica i Srebrenica. Granica sa Srebreničkom općinom ide jugoistočno preko planine Zlovrh (1525 m) i naselja Krušev Do i Pripečak do pomenute rijeke Drine.

 

Karta 2. Općina Rogatica – geografska karta
(Izvor: Geografska karta Bosne i Hercegovine 1:1 000 000, Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Sarajevo, 1996)

Matematičko-geografski općina Rogatica se prostire između planine Gosine 18º 53′ igd. na zapadu i rijeke Drine 19º 12′ igd. na istoku. Krajnja južna tačka je na rijeci Drini 43º 41′ sgš između planina Priluk i Grabež a sjeverna na planini Radava 44º 01′ sgš.

 


Slika 2. Pogled sa Brda Ljun, preko Rogatice, na Zasadu i Debelo brdo
(Izvor Google Earth pro i http:www.//earth.google.com/)

U geotektonskom pogledu općina Rogatica pripada zoni unutrašnjih Dinarida, odnosno u centralnoj ofiolitskoj zoni i dijelom u unutrašnjoj zoni paleozojsko-trijaskih masiva Istočne Bosne. Preovladavaju stijene trijaske formacije kredne starosti, predstavljene klastičnim sedimentima, pješčarima, laporcima, krečnjacima i dolomitima kao i komformnim izljevima vulkanskih stijena sa piroklastitima i rožnacima.(3)

Reljefno općina Rogatica zahvata jugoistočni dio Planinsko-kotlinske oblasti. U geomorfološkom pogledu općina Rogatica je ispresijecana dolinama manjih riječnih tokova Rakitnice, Žepe i srednjeg toka Prače. Između dolina ovih rijeka prostiru se kotlinski i brdsko-brežuljkasti tereni koji su najizraženiji u zapadnom dijelu. Istaknute planinske morfostrukture nalaze se na sjeveru, istoku i jugozapadu a najveće su Devetak, Sjemeć, Tmor, Mednik i Bokšanica.

Klimatski općina Rogatica gravitira južnom dijelu sjevernog umjerenog toplotnog pojasa. Južni, zapadni i središnji dio predstavljen je predplaninskim umjerenokontinentalnim tipom klime, a na sjevernom osjećaju se uticaji planinske umjerenokontinentalne klime. Dolinom rijeke Drine sa sjeveroistoka prodiru uticaji umjerenokontinentalne klime. Po Kepenovoj klasifikaciji ova općina ima zestupljen Cfb i Cfc klimatski tip.
Prostor općine Rogatica hidrografski pripada slivu rijeke Drine koja ujedno ima i najrazvijeniji hidrografski sistem na području Bosne i Hercegovine. Rijeka Drina, sa područja ove općine prima lijeve pritoke a to su Žepa i Prača.
U pedološkom pogledu na teritoriji općine Rogatica preovladavaju tla automorfnog razdjela a to su slojevi crvenice i kalkokambiosola i odvojenog tipa kalkokambiosola te distričnog kambiosola i rankera. (6)

Posmatrano sa biogeografskog stanovišta ova općina ima odlike srednjoevropske vegetacione zone i pripada vegetaciji Unutrašnjih Dinarida koju čine različite vrste bora, jele, smrče, hrasta i bukve.

Saobraćajno središte je grad Rogatica koja se nalazi na magistralnom putu koji Sarajevo i centralnu Bosnu spaja preko Višegrada sa Srbijom, preko Goražda i Foče sa istočnom Hercegovinom, te preko Goražda i Čajniča sa Pljevljima i Crnom Gorom.

Općina Rogatica ima površinu od 664,37 km². Podijeljena je na 11 mjesnih zajednica i ima 119 naselja. U administrativno-političkom pogledu pripada entitetu Republika Srpska.

 


Slika 1. Pogled sa Brda Ljun, preko Rogatice, na Zasadu i Debelo brdo
Izvor: (53)

Grad Rogatica se nalazi u južnom dijelu istočne Bosne na nadmorskoj visini od 525 m. Smještena je u prostranoj kotlini duž lijeve i desne obale rijeke Rakitnice koju redom zatvaraju brdo Ljun sa sjeverozapada, te brda Goletica, Tmor i Zasada sa istoka i jugoistoka. Rogatica je središte sliva rijeke Rakitnice a u širem smislu i središte sliva srednjeg toka rijeke Prače.

 

 

Kompletan rad koji je na forum postavio naš član mirsad_d. možete pročitati na

Forumu – Rogatica danas u slici i riječi –  Rogatička “Pozitivna geografija.

A rad sadrži I dole navedene naslove

 

 2. PRIRODNOGEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE

2.1. Geološko-geotektonske karakteristike
2.2 Geomorfološke karakteristike

 2.3. Klimatske karakteristike općine Rogatica

 2.4. Hidrografske karakteristike općine Rogatica

 2.5. Pedogeografske karakteristike općine Rogatica

 2.6. Biogeografske karakteristike općine Rogatica

 

 3.2. Stanovništvo općine Rogatica
3.2.1. Dinamika kretanja broja stanovnika općine Rogatica

 3.2.1.1. Kretanje broja stanovnika u općini Rogatica

 3.2.1.2. Prirodno kretanje stanovništva općine Rogatica

 3.2.1.3. Migracije stanovnika općine Rogatica
3.2.2. Prostorni razmještaj stanovništva općine Rogatica

 3.2.3. Strukture stanovništva općine Rogatica

3.2.3.1. Spolna struktura

 3.2.3.2. Dobna struktura

 3.2.3.3. Nacionalna struktura

 3.2.3.4. Ekonomska struktura

 3.2.3.5. Obrazovna struktura

 

 3.3. Naselja u općini Rogatica

3.3.1. Prostorni razmještaj i veličina naselja u općini Rogatica

 3.3.2. Urbano-geografske karakteristike Rogatice

 

3.4. PRIVREDNE KARAKTERISTIKE
3.4.1. Uvjeti privrednog razvoja

3.4.2.1. Poljoprivreda

3.4.2.1.1. Zemljoradnja

3.4.2.1.2. Stočarstvo

3.4.2.1.3. Voćarstvo

3.4.2.2. Šumarstvo

3.4.2.3. Industrija, građevinarstvo i energetika

3.4.2.4. Saobraćaj

3.4.2.5. Trgovina i ugostiteljstvo

 3.4.2.6. Zdravstvo, školstvo kultura i sport

3.4.2.7. Turizam

 

ZAKLJUČAK

 

 

 

 

Komentariši