Sjećanje na rahmetli Zijada Alića

Asovi i legende MOSI igara (sjećanja)

 “”SA KUGLOM U LEGENDU”

 Ljubitelji sporta odnosno atletike dobro su ih upamtili. Posebno su bili “upečatljivi” na Sandžackim igrama (MOSI). Riječ je o bacačima kugle Sulejmanu – Suljki Ugljaninu iz Dolova kod Tutina i Zijadu Aliću iz Rogatice.

Nadmetanje kosača sa Peštera i vatrogasca iz Rogatice privlačilo je ogromnu pažnju na svim igrama. Kršni delija sa Peštera pojavio se na 28. igrama u Sjenici. Bilo je to 1982. godine. U bacanju kugle nije mu bilo ravnog. Hicem od 15,28 metara tutinski as osvojio je zlatnu medalju ispred Šućura Bašovića iz Prijepolja i Nenada Kartalovića iz Priboja.

Te godine osamnestogodišnji Zijad Alić je bio sedmi, ali još tada se vidjelo da se rađa novi as u ovoj atletskoj diciplini.

 

I odmah naredne godine u Višegradu Zijad Alić je bio treći, iza Ugljanina i Bašovića. Te godine Ugljanin obara rekord star 20 godina hicem od 15,93 metra. Na ove igre Suljko je praktično došao sa kosidbe.

 

 

 

 

Na jubilarnim 30. igrama u Prijepolju Suljko Ugljanin je u centru pažnje. Prijepoljci grlato navijaju za njihovog ljubimca Sućura Bašovića, ali Suljko zato ne haje. Zlatna medalja (15,89) mu sija na grudima. Prijepoljski as je drugi a treće mjesto pripada nenamjetljivom i skromnom Aliću. No, naredne godine u Pljevljima rogatički vatrogasac sa 16,00 metara osvaja zlatnu medalju. Drugo mjesto pripada Bašoviću a tutinski as zadovoljava se sa bronzom.

 

Godine 1986. Bajina Bašta je prvi put domaćin Sandžačkih igara. Zijad Alić na tim 32. igrama postavlja novi rekord (16,16 metara) dok Ugljaninu pripada srebro a Jusufu Fejziću iz Višegrada bronza.

 

Rogatica je domaćin 33. Sandžaklijade. Bacači kugle su u cenru pažnje. Zijad Alić je ljubitelj publike. Sa hicom od 16,26 metara diže stadion na noge. Tutinski as je na drugoj poziciji. Stadion pozdravlja tutinskog asa burnim aplauzom.

 

Naredne godine u Požegi Ugljanin se kiti zlatom a Alić opravdano ne učestvuje na tim igrama.

U Bijelom Polju Alić se kiti zlatom a u Arilju osvaja srebrenu medalju. Njegov zemljak Fajko Podžić osvaja zlato a tutinsko deliji pripada bronza. No, u Arilju 1990. godine Suljko pokupi zlato u bacanju diska (42,48) ispred legendarnog Fuada Mešića iz Rogatice (42,40).

 

Na igrama u Foči (1991) dva se asa nisu pojavila. Više nisu ni među živima. Sulejman Suljko Ugljanin preseli na Ahiret 1996. godine, a kršni vatrogasac Zijad Alić iz Rogatice posle teške bolesti (leukemija) preminu. No, oba ova asa ostaće u sjećanju ljubitelja atletike širom Sandžaka, Bosne, Srbije i Crne Gore. Bili su zaista veliki u ovoj sportskoj disciplini.

 

Tutinci bi trebali da se na neki način oduže svom velikom asu nekim tradicionalnim ljetnim “Memorijalom” u bacanju kugle jer je on to zaslužio.

 

Zijad Alić je umro kao izganik iz svoje rodne Rogatice, a na Rogatičanima je da učine nešto da se ovaj as nezaboravi. O tome bi trebalo da razmisli i Stalna konferencija gradova ove manifestacije.

Komentariši