Ekshumacija Kramer Selo (septembar 1998)

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

 

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)

 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 

  
Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

 

Ekshumacija Kramer Selo

 

Kramer Selo je sjeverozapadno od Rogatice, u blizini glavne ceste za Rogaticu (E761). Ovo selo je također napušteno (septembar 1998), ali se da primjetiti da se selo i livade oko sela koriste za ispašu stoke.

Tijelo 5-6



Ta tijela su pronađena u seoskom području. Skeletni elementi oba tijela pronađeni su razbacani unaokolo.
Svjedok je znao da su ljudi ostali ubijeni u selu 1992 godine poslije napada na selo. On nije bio baš siguran gdje je lokacija ubijenih, te je ekshumaciski tim išao sa njim u selu i oko sela. Svjedok je nakon izvjesnog vremena lokalizovao područje. To je bilo tokom pred-exhumacijskog posjeta. Pronađene su odnosno viđene su kosti i odjeća oko 5 m od ruševne kuća.
Postavljene su kamenice iznad kostiju i odjeće kako bi se spriječilo daljnje oštećenje kostiju i ostataka odjeće.. Tokom ekshumacijske posjete, pronađene su ljudskie kosti razbacane na području prečnika od oko 10 m. Osim ovog područja kosti su pronađene i u jednom obližnjem blatnjavom lokalitetu precnika 5X10 m.
Svjedok je rekao da bi posmrtni ostaci trebali biti jednog muškarca i jedne žene. Tako je i bilo.
Tijelo 5 – Ovi ostaci pripadaju muškoj osobi. Uz ove posmrtne ostatke pronađene i naočale. Tijelo nije kompletno.
Tijelo 6 bilo je mnogo manje i pripadalo je ženskoj osobi. Bila je trauma na lijevoj strani lubanje, što asocira na puščanu ranu.

Tijelo 7

 

 

Posmrtni ostaci ove osobe pronađeni su u podzemnom bazenu (cisternoj). Ulaz u ovaj bazen je betonirani šaht promjera 40 cm (kvadrat). Ovaj bazen za vodu je prekriven metalnim poklopcem (šaht). Bazen je dubok 3 metra i ispunjen s više od 2 m vode.
Dio tijela sa odjećom pluta na vodi. Gornji dio trup i ruke, mogao se vidi kako pluta na vodi kroz sami otvor na šahtu. Ekshumacijoni tim je donio pumpu za vodu i ispumpao vodu iz bazena. Uz pomoć merdevina Amor Masović i patolog pomoćnik spustili su se na dno ovog bazena za vodu.

Mašović je imao šljem na kojem je bila svijetiljka te su uz pomoć baterija u plastičku torbu sakupili sve ostatke koji su pronašli u ovom bazenu.Ovu plastičnu torbu su iznijeli izvan bazena i na licu mijesta fotografisali…

Na lijevoj strani lica primjetna rana.
Obdukcija tijela urađena u Visokom.

 

Komentariši