Ratni zločinac traži od Huseinovića 70.000 KM

Osuđeni ratni zločinac iz Višegrada Željko Lelek tužio je autora knjige “Dželati naroda mog” Avdu Huseinovića tražeći odštetu od 70.000 maraka. – Želja mi je da me tuže i Rajko Kušić, zločinac iz Rogatice, Radovan Stanković iz Foče, vojvoda Vasilije Vidović Vaske iz Ilijaša, Joja Tintor iz Vogošće, Mišo Pelemiš i Zoran Obrenović Maljić, egzekutori Srebreničana. Zašto ovo kažem? Pa, ako me budu tužili zbog istine o njima opisane u knjizi, to će biti najlakši način da ih na ročištima uhapsimo, jer se već 14 godina vješto kriju – kaže Huseinović.

 

 

Skandalozno: Ratni zločinac Lelek traži od Huseinovića 70.000 KM

 

 

Lelek je monstrum i nema veće nagrade za mene i moju knjigu od toga da sam ga bar nakratko uznemirio, kaže Huseinović

 

Osuđeni ratni zločinac iz Višegrada Željko Lelek tužio je autora knjige “Dželati naroda mog” Avdu Huseinovića tražeći odštetu od 70.000 maraka.

U toj knjizi, u kojoj je Huseinović opisao najveće ratne zločine i zločince tokom agresije na BiH, Leleku je zasmetalo što je autor citirao svjedočenje zaštićene svjedokinje pod pseudonimom X. Lelek u svojoj tužbi, do koje je došao “Dnevni avaz”, tvrdi da mu je Huseinović time “narušio ugled” i nanio mu “ogromnu štetu”.

Pouka i opomena

Leleka, bivšeg pripadnika MUP-a RS, Sud BiH 20. februara 2009. drugostepenom presudom je osudio na 16 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u općini Višegrad 1992. Proglašen je krivim za ubistva, protjerivanje i silovanja.

– O ishodu tužbe ne razmišljam, jer sam pisao o onome za šta postoje zvanični dokumenti u Tužilaštvu. Lelek je monstrum i nema veće nagrade za mene i moju knjigu od toga da sam ga bar nakratko uznemirio. On je u mojoj knjizi ovjekovječen, tako da će Bošnjaci, i naša nerođena djeca, i za 50 godina imati pouku i opomenu. I u ranijim genocidima četnici su klali Bošnjake i nakon toga nastavljali živjeti s nama kao da se ništa nije dogodilo i nigdje nisu bila označena stratišta Bošnjaka – kaže Huseinović za naš list.

Suđenje bi trebalo biti održano u Osnovnom sudu u Višegradu, kako kaže Huseinović, stotinjak metara od mjesta gdje su zločinci ubili nekoliko hiljada Bošnjaka tog grada.

– Dželat me tužio i sudit će mi u gradu u kojem su 150 Bošnjaka zapalili u dvije kuće, u gradu u kojem su na stotine nevinih zaklali, među kojima je bilo i bezimenih beba, u gradu u kojem su silovali naše sestre, tijela ubijenih bacali sa ćuprije u Drinu, u gradu u kojem za 3.000 ubijenih Bošnjaka nijednog zločinca nisu procesuirali. Sudit će se istini. Ne plašim se ići na suđenje u Višegrad, ne bojim se ni susreta sa stotinama zločinaca koji se slobodno šetaju pored Drine, a koji nikada nisu procesuirani – kaže Huseinović.

Osuda na smrt

Ovo nije prva reakcija na Huseinovićevu knjigu, koja je lani bila jedna od najtraženijih u BiH. Upravo je “Dnevni avaz” prošlog ljeta pisao da je Huseinovića Ravnogorski četnički pokret, kako su mu napisali u poruci, “osudio na smrt”. Naš sagovornik kaže da ga ne bi iznenadilo da ga sutra tuže i Ratko Mladić, Milan Lukić, Biljana Plavšić…

– Želja mi je da me tuže i Rajko Kušić, zločinac iz Rogatice, Radovan Stanković iz Foče, vojvoda Vasilije Vidović Vaske iz Ilijaša, Joja Tintor iz Vogošće, Mišo Pelemiš i Zoran Obrenović Maljić, egzekutori Srebreničana. Zašto ovo kažem? Pa, ako me budu tužili zbog istine o njima opisane u knjizi, to će biti najlakši način da ih na ročištima uhapsimo, jer se već 14 godina vješto kriju – kaže Huseinović.

Šta je kazala zaštićena svjedokinja

Ratnog zločinca Leleka “pogodila” je šokantna ispovijest zaštićenje svjedokinje na njegovom suđenju, koju je Huseinović prenio u svojoj knjizi.

– Ona je na suđenju, između ostalog, kazala da je Lelek na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, s Miletom Joksimovićem i Vlatkom Pecikozom, zaklao dvije žene, a da je jednoj od njih na nož nabio šestomjesečnu bebu, kao i da se hvalio ratnim plijenom i izvadio kesu u kojoj su bile oči mnogih ubijenih žrtava – kaže Huseinović. 

Film o ruskim dobrovoljcima

– Lelek me samo ohrabio i dao mi još veću snagu. Prvog marta, na Dan nezavisnosti, premijerno će u Domu mladih biti prikazan moj novi dokumentarni film “Krvavi ples po šeheru”, u kojem, između ostalog, dokumentiramo i učešće ruskih dobrovoljaca u napadima na Sarajevo, kao i ratne zločine Veselina Batka Vlahovića, koji je u bijegu.

Također, uz podršku Instituta za ratne zločine, počeo sam realizaciju i dokumentarnog filma radnog naziva “Daleko je Tuzla”, koji bi trebao biti emitiran 10. jula ove godine, povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici – naglašava Huseinović.

 

Autor: R. ADŽOVIĆ

25.01.2010.

AVAZ

 

 

Komentariši