Ekshumacija Gornje Kukavice

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

Ekshumacija Gornje Kukavice

Gornje Kukavice leže južno od Rogatice, zapadno od glavne ceste na nadmorskoj visini od oko 600 m. Samo selo se sastojao od ruševinina koje su ostale kao trag od ratnih dejstava na ovom području.

Tijelo 18.

To je bio jedan grob u malom polju blizu voćnjaka i uništene kuće. Nekoliko kuća bile su u neposrednoj blizini. Kada je svjedok naznačeno mjesto, počeli su sa kopanjem.

Grob je bio pod hrpom otpada od drva. Tijelo je bilo na dubini od oko 30 cm, u plastičnoj vreći. Grob sadrži jedan ženski kostur, a skelet je bio glavom okrenut prema sjeveru.

Tijelo 19.

Svjedoci su bili u potrazi za skeletnim ostacima gdje je jedna žena pokopana. Ona je ubijena 9. jula 1992.

Grob je bio prekriven travom, koprivom i korovom. Tijelo je pronađeno na dubini od oko 50 cm. Tijelo je bio zamotano u deku. Uz skeletne ostatke pronađena i ženska odjeća. Osim toga na površini je pronađena i jedna čahura.

 

 

Pored odjeće koja je pronađena, ubijena je imala i šamiju na glavi. Osoba je imala puščanu ranu na stomaku koja prolazi kroz rebra sa desne strane prema lijevoj strani. Prilog tome ide činjenica da je osoba na odjeći imala odgovarajuće rupe od pušćane paljbe. Donja vilica je sloimljena. Uzrok smrti je puščana rana.

Tijela 20 – 21.

To je prema svijedocima, navodno mjesto ostataka dviije osobe, koji su pogubljeni iza njihove kuće. Oni su ubijeni 9 jula 1992.

Tokom pre-ekshumacija tim je u julu posjetio ovo područje i vidio ljudske skeletni elemente razbacane u strani brda. Bošnjaci tim je imao fotografije od dva gotovo cjelovita kostura u ovoj lokaciji, što su oni, fotografisali u maju 1998 godine. Bilo je jasno da se nalaze na istom području kao i fotografija, ali su tijela odnosno skeletni ostaci sada bili razbacani onaokolo.. Manji dio skeletnih elementa i predmeta leže na tlu razbacani unaokolo. Bilo je jasno da je većina skeletnih ostataka uklonjena???…

To su bili parcijalni skeletni ostaci prikupljeni sa površine. Pronađene su butna kost, lumbalni pršljen, itd sve ukupno nije pronašeno više od 20 skeletnih elemenata. Osim toga pronađeni su i ostaci tkenina, kao i jedna tabakera.

Međutim, rodbina, rođaci i mještani ovog sela su dodatno pretažili detaljno region i dodatno sakupili dio skeletnih ostataka…

Prilikom sklapanja skeletnih ostataka uvidjelo se da se zaista radi o dva tijela. Dvije osobe koje se u velikoj mjeri tazlikuju u starosnoj dobi. Jedni skeletni ostaci pripadali su starijoj osobi (skeletni ostaci pod brojem 20) dok su drugi skeletni ostaci pripadali mnogo malađoj osobi (skeletni ostaci pod brojem 21) ….

Tijelo 22.

Svjedoci su rekli da ovdje su ostaci jednog muškarca koji je ovdje ubijen je 9. jula 1992.godine.
Bošnjaci su tvrdili da, su ovo mjesto posjetili 1998 godine te da su se kosti i odjeća nalazi na tom mjestu. Tim koji je došao na pre-ekshumaciju nije vidio skeletnih elemenata ili odjeću u navedenom području.

Bošnjaci tim je imao fotografija gotovo kompletanog kostura u ovom mjestu, što su fotografisali u maju 1998 godine. Najveći dio skeleta je uklonjena????

Tim je tokom ekshumacije prikupio parcijalne skeletne ostatke sa površine. Manje od deset skeletnih elementa je sakupljeno tokom ekshumacije…. Na osnovu prikupljenih skeletnih ostataka nije se mogla utvrditi starosna dob ubijenog….

Tijelo 23.

Informaciju koju je svjedok dao je ta da je osoba zapaljena u kući. Svjedok je rođak ubijene i zapaljene osobe.

On je naznačeno mjesto groba (lokaciju skeletnih ostataka). Ostaci su bili u uglu napuštene, srušene kuće.

 

 

 

Pošto se radi o zapaljenoj osobi postupak je drugačiji i složeniji. Uzeti su uzorci zapaljenih ostataka i tla, a onda su pronađeni i dijelovi ugljenisanih skeletnih ostataka, čak je pronađen i netaknut dio kičme, rebra i dr.

Na temelju pronađenih skeletnih ostataka, prvenstveno rebra patolog je zaključio da bi osoba trebala biti stara između 26 – 33 godine.

Svjedok je rekao da je žena koja je izgorjela u kući na dan pogibije imala 33 godine.

 

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)
 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 

  

Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

 

Komentariši