Doc. dr. Suad Kurtćehajić

Svi se sjecate sina rahmetli Primarijusa dr. Sefketa Kurtcehajica. Suad bijase izuzetno inteligentan djecak cija je opsesija jedno vrijeme bila sah. Bio je uspjesan jer je sahu , kao i svemu ostalom prilazio sa ozbiljnoscu i sa naucne strane. Sah je igrao po teoriji a ne kao mnogi kojima to bijase samo jedan vid zabave bez pokusaja nadgradnje. 

Doc.dr Suad Kurtćehajić je uvijek pokusavao sve sto je radio potkovati prethodno teoretskim znanjem u toj oblasti. Nije cudo sto je on danas uspjesan covjek sa titulom doktora pravnih nauka. Iz ovog kratkog dijela ispovijesti Doc.dr Suada Kurtćehajića,  u listu AURA, o posljednjim pokusajima njegovog oca da pobijedi neizlijecivu bolest, je i jedno sjecanje na nase sugradjane koji su svojim prisustvom ostavili pozitivan trag iza sebe.

Doc.dr Suad Kurtćehajić nas je obavijestio da je on koristio svoju licnu metodu lijecenja kako bi pokazao svome ocu Prim.dr. Sefki Kurtćehajiću efekte a to je gladovanje samo na vodi, a ne da je radio po Brojsovoj metodi koja se zasniva na uzimanju samo  sokova i cajeva  od povrca. 

 

 

MAGAZIN AURA

BROJSOVA TERAPIJA

Autor: Armin Aljović

Suad Kurtćehajić (45), docent političkih i doktor pravnih nauka, koliko je poznato, jedini u BiH primjenjivao metodu gladovanja Austrijanca Rudolfa Brojsa

 

 

POST NA VODI I SOKOVIMA “POJEDE” SVAKI KARCINOM

Hipokrat je također jedne prilike rekao da kada se bolesniku daje hrana, hrani se zapravo bolest a ne bolesnik. A kada se zatvorimo prema hrani, organizam je otporniji prema bolesti:

Doc.dr. Suad Kurtćehajić

Nakon što je njegovo otac sam sebi, a na osnovu običnih snimaka pluća, dijagnosticirao rak na plućima, odlučio je primjeniti Brojsovu terapiju gladovanja koja je bila jedina moguća šansa da se izliječi od opake bolesti. Prvo htio bez hrane živjeti četiri dana, a onda to produžio na šest puta duži period. Nikada se, kaže, nije bolje osjećao

Iako je docent političkih i doktor pravnih nauka, Suad Kurtćehajić iz Bjelog Polja, koji već dugi niz godina živi i radi u Sarajevu, od malih nogu je poklonik tehnika joge i hipnoze. Izučavao je tehnike pamćenja, preporađanja… Bavio se intezivom prosvjetljenja te mnogim drugima tehnikama unutrašnjeg razvoja čovjeka koje su još uvijek daleko od očiju bosanskohercegovačke javnosti. Svaku od ovih metoga studirao je kroz raznu literatutu a onda isprobao i na vlastitoj koži. No, najzanimljivijem poduhvatu i izazovu se podvrgnuo 1991. godine. Bio je to takozvani Brojsov metod operacije bez skalpela. Tada nije jeo puna 24 dana. Želio je da nagovori oca, koji je tad bolovao od raka pluća, da gladovanjem, što je i naučno dokazano, pobjedi ovu opaku bolest.

Očevi principi i sinova pažnja

Nažalost, za oca je bilo prekasno. Rahmetli otac, primarijus dr. Šefket Kurtćehajić, inače jedan od najboljih dijagnostičara svog vremena, zvaničnoj nauci nije želio okrenuti leđa. Ipak, sinu je na samrti priznao.
– Ima nečega u tim mojim, kako ih je on zvao „ludorijama“, – kazao je.
– Trebalo ga je shvatiti. Ipak je 30 godina zastupao tezu zvanične medicne, te je nije mogao olahko pogaziti, makar i po cijenu svog života – objašnjava na početku doc. dr. Suad Kurtćehajić principijelnost i karakter svoga oca.
Sve je krenulo 1991. godine kada je Suadov otac, primarijus dr. Šefket Kutćehajić, specijalita za dijagnozu, na osnovu običnih snimaka sam sebi dijagnosticirao rak pluća. Odmah se podvrgao operaciji u Zagrebu. Nažalost, bolest je već bila zahvatila veći dio organzma i, praktički, nije mu bilo lijeka. Jedini mogući spas za ovog cjenjenog doktora, bila je dokazana metoda Rudolfa Brojsa, austrijskog narodnog ljekara (1899 –1990 ), koji je terapijama gladovanja uz konzumiranje jedino sokova i čajeva od povrća, izliječio od raka preko 10 000 pacijenata. No, na tako nešto, on se nije dao nagovoriti.

– Terapija kojoj sam želio podvrgnuti oca, iako se običnom čovjeku čini suluda, zaista ima smisla i zasniva se na jednom, krajnje logičkom principu – kaže Kurtćehajić

 

 

Tekst u AURI je objavljen prije cetiri godine  a ovdje je prenesen samo jedan dio. Svjeze informacije o Sutku smo dobili licnim kontaktom naseg Teve sa njim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši