Ekshumacija Čadovina – Šljivno – Kopljevići

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

Ekshumacija Čadovina – Šljivno – Kopljevići 

 

Ekshumacija Čadovina

 

Tijelo 24

 

Čadovina je mali zaseok južno od Rogatice. Ona leži na nadmorskoj visini od oko 700 m.

U selu se nalazi nekoliko kuća.

 

 

Grob se nalazi na vrhu brežuljka, blizu ruba neobrađena polja. Preko groba je izrsala velika trava i trnje. Svjedok je locirao grob i bez njegove informacije, bilo bi vrlo teško pronaći grob.
Svjedok je rekao da je to grob od jednog muškarca, ubijenog 1992. godine. Tijelo je pronađeno na dubini od 60 cm ispod površine zemlje. 

To je relativno potpun kostur odraslog muškarca. Rodbina je rekla da je ubijeni imao puščane rane na koljenu. te su isto tako vidljive i neidentificirani rane na desnom kuku i karlici. Na temelju iskaza svjedoka, uzrok smrti je puščana rana.

 

 

Ekshumacija Šljivno

 

Šlijvno je jugo – istočno od Rogatice na nadmorskoj visini od oko 1050 m.

 
U groblju su prema izjavama svjedoka sahranjena tri muškarca u starosnoj dobi od 45-50 godina. Oni su ubijeni i pokopani u 1992. godini.

Tijelo 25. To su bili prilično potpuni ostaci odrasle muške osobe stare između 45-50 godina starosti.

 

Tijelo 26. To su bili prilično potpuni ostaci odrasle muške osobe stare između 45-50 godina starosti.  Vidljiva pišćana rana, koja je na ulaznoj rupi velika 8 mm u promjeru. Uzrok smrti je puščana rana na glavi.

Tijelo 27. I ova osoba je po starosti ista kao i predhodne dvije. Starost između 40-45 godina.

 

 

Ekshumacija Kopljevići

 

Tijelo 28.

 

Prema izjavama svjedoka, ubijeni je ubijen u isto vrijeme kao ubijeni sa prethodne lokacije (Šljivno).
Grob je u muslimasnkom mezarju, a tijelo je na dubini od oko 60 cm. Ubijeni je bio star oko 30 – 35 godina.

Bilo je više prostrelnim rana na stomaku, zatim na lijevom rebru. Butna kost je bila slomljena. Neki od polomljen pršljenova su također u skladu s vatrenim oružjem.

Otac je rekao da je njegov sin rođen 1958 godine te da su ga agresori mučili i ubili…

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)
 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 

  

Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

Komentariši