Zlatnici i srebrenjaci na sigurnom

Nije bio glumac a živio je u Hollywoodu. Riječ je o Rogatičaninu Mustafi Hasanagić, koji je radni vijek kao inženjer proveo u amaričkoj NASI, a okončao život 1989. u gradu glumica, glumaca i najveće filmske industrtije. Rodnoj Rogatici darovao je kolekciju zlatnika i srebrenjak u vrijednosti od 30.000 dolara i ugovorom zavještovao da se od kamata na njegovu ušteđevinu u amaričkim bankama za njegova života, izdvaja godišnje po 10.000 dolara, a kad umre cijela ušteda, sukcesivno isplati fondaciji za stipendiranje najtalentovanijih đaka i studenata sa područja općine Rogatica.

 

 

 

Zlatnici i srebrenjaci na sigurnom

Nije bio glumac a živio je u Hollywoodu. Riječ je o Rogatičaninu Mustafi Hasanagić, koji je radni vijek kao inženjer proveo u amaričkoj NASI, a okončao život 1989. u gradu glumica, glumaca i najveće filmske industrtije.

– Rodio sam se i osnovnu školu završio u Rogatici, srednju tehničku u Tuzli, a strojarski fakultet u Njemačkoj, pričao je svojevremeno autoru ovih redaka Mustafa Hasanagić. Radni vijek proveo je u Amarici, radeći najviše u poznatoj avioindustriji NASA.

Bio je stručnjak nad stručnjacima.Zarađivao dobro. Trošio prema potrebama. Bilo je i viška. Dio toga odvajao je za “crne dane”, a dio za kupnju unikatnih primjeraka zlatnika i srebrenjak.

Da bi bar dio toga prenio u zavičaj, kome se s godinama sve više vraćao, a zbog amaričkih propisa da se iz zemlje ništa vrijedno, pogotovo novac i dragocijenosti, ne mogu iznositi, odlučio se na poklanjanje putem diplomacije. Preko Veleposlanstva SFRJ u Americi kolekciju zlatnika u vrijednosti od 100.000 amaričkih dolara 1984. poklonio je Organizacijskom odboru 14.zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Istovremeno, rodnoj Rogatici darovao je kolekciju zlatnika i srebrenjak u vrijednosti od 30.000 dolara i ugovorom zavještovao da se od kamata na njegovu ušteđevinu u amaričkim bankama za njegova života, izdvaja godišnje po 10.000 dolara, a kad umre cijela ušteda, sukcesivno isplati fondaciji za stipendiranje najtalentovanijih đaka i studenata sa područja općine Rogatica.

Fondacija je zaživjela i stipendije počev sa 1987. godinom koristio je jedan broj mladih Rogatičani. Rat je sve to prekinuo. Fondacija je “ugašena”, a o sudbini zlatnika i srebrenjak sada se naveliko priča. Neki iz Federacije BiH čak tvrde da su oni u Rogatici “završili u privatnim rukama”.

Sljedeće za ovim nagađanjima došli smo na mjesto gdje je Mustafa ostavio svoj poklon. Da zlatnici i srebrenjaci nisu “u privatnim rukama” dokaz je fotografija koju donosimo s inventarski listom iz 1987. u kojoj stoji ovo: zlatnika 14 i srebrenjaka, raznih veličina i doba nastanka,41 komad.. Tu je i kartica s tekstom “Hatiohal monetaru center certificateof authenticitu” koja glasi na Mustafu Hasanagić.
Naš izvor informacija, koji je želio ostati anoniman, je u velikoj dilemi – što na kraju sa ovim blagom. U stanju u kojem je sada, osim što je sigurno, ne služi ničemu. Trebalo bi ga oživjeti i ponuditi u neke korisne svrhe. Ali, gdje i kako?!

Što se tiče zaklade čine se napori da se i ona oživi i putem javnog oglašavanja počne trošiti sukladno želji utemeljitelja.

S.M.

 

Komentariši