Ekshumacija Pašić Kula

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi….. 

 

Ekshumacija Pašić Kula

 

Pašić Kula je južno od Rogatice, na nadmorskoj visini od oko 600 m.

 

Tijela 29-30.

 

Tijela su unutar uništene kuće. Unutar same kuće su ostaci od crijepa, komadi od betonske ploče, a sve je obraslo u rastinje i korov…

 

 

 

 

Svjedok je rekao da se ovdje radi o dvije osobe koje su ubijene i spaljene. On je pokazao da se u uglu kuce nalaze ostaci tijela. Veoma brzo pronađeni su fragmenti ljudskog skeleta. Pronađeni ljudski spaljeni fragmenti su stavljeni u četiri vrećice..

 

Na osnovu pronađenih skeletnih ostataka nisu se mogli odrediti ni spol ni dob, jedino što se moglo  odrediti jeste da se radi o dva tijela. Rodbina je bila prisutna prilikom ekshumacije…

 

Na mjestu ekshumacije pronađena tri metka, od koji je jedan kalibra 9 mm, te dvije čahure kalibra 7,65 mm.

 

Tijelo 31.

 

Grob se nalazio iza porusene kuće. Dva svjedoka, čovjeka i žena, su rekli da je tu pokopana jedna ubijena osoba…..

 

Ubijeni je bilo ukopan nekih 15 cm ispod površine zemlje, ležeći na leđima i zamotan u deku. To je potpun skeletn odrasle muške osobe starije od 60 godina. Svjedok je isto tako rekao da je ubijeni rođen 1930 godine…

 

 

 

Na skeletnim ostacima se nalazi puščana rana sa strane. Svjedoci su rekli da je nastradali čovjek pronađen ranjen u šumi te da su ga oni prenijeli u njegovu kuću ali je on nakon sedam dana podlegao ranama.

Pronašli su ga takvog njegove komšije i sahranili tu kraj kuće…..

 

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)
 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 

 

 

  

Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

 

 

 

Komentariši