Sjećanje na Referendum 1992 g. u Seljanima

Odlukom Skupštine Opštine Rogatica formirana je komisija za sprovođenja referenduma po svim MZ. Jedno od glasačkih mjesta je i MZ Seljani, a na čelu komisije u Seljanima ja Nazif Zimić. Zadatak komisije je da pripremi sprovede i dostavi izvještaj i glasački materijal do izbornog štaba u Rogaticu. Stupio sam u kontakt sa Predsjednikom MZ Seljani Milošom Živkovićem i dogovorili da ključeve od prostorija MZ preuzmem 28.02.1992.godine po podne u MZ kako bi 29.02. naložio vatru i zagrijao prostorije, ali……

 

Sjećanje na Referendum 1992 godine

Odlukom Skupštine Opštine Rogatica formirana je komisija za sprovođenja referenduma po svim MZ.

 

Jedno od glasačkih mjesta je i MZ Seljani, a na čelu komisije u Seljanima ja Nazif Zimić. Zadatak komisije je da pripremi sprovede i dostavi izvještaj i glasački materijal do izbornog štaba u Rogaticu.

Stupio sam u kontakt sa Predsjednikom MZ Seljani Milošom Živkovićem i dogovorili da ključeve od prostorija MZ preuzmem 28.02.1992.godine po podne u MZ kako bi 29.02. naložio vatru i zagrijao prostorije.

Dana 29.02.1992.godine oko 06 h došli smo do prostorija MZ i prilikom otključavanja utvrdili smo da ključ ne može u bravu. Konstatovali smo da je neko žicom od spajalice i voskom od pečata zaglavio bravu.

 

O tome vandalu obavjestili smo policiju i tašnjeg načelnika opštine ime mu nevolim spominjati iz više razloga.

 

Naređeno nam je da pajserima razvalimo vrata i da sve pripremimo za glasanje.

U 07 h otvorili smo glasačko mjesto i pristupilo se glasanju.

Odmah po otvaranju procesa glasanja, policija je došla i napravila zapisnik. U toku dana otišao sam u gvožđaru u Rogaticu i kupio novu bravu.

Obzirom da je glasanje trajalo 29.02. i 01.03. trebalo je obezbjediti glasačko mjesto i glasački materijal, komisija je odredila veću grupu ljudi za bezbjednost istog.

Povod za to nam je dao dolazak Šljivić Vlatko na glasačko mjesto u pijanom stanju koji nije glasao. Smatrali smo da je bio samo izvidnica događaja koji se u toku noći u neosvjetljenom prostoru MZ kamenjem polupati stakla na prozorima.

 

U toku noći iz kuće Dušana Ljubinca korišteno je vatreno oružje nekoliko puta.

Ta dva dana referenduma ostaće mi u sjećanju dok sam živ.

 

 

Komentariši