Ekshumacija Rakitnica

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

 

 

 

Ekshumacija Rakitnica

 

Rakitnica je selo koje se nalazi sjeveroistočno od Rogatice. Selo leži na nadmorskoj visini od oko 700 m.

Tokom pred ekshumacije Bošnjaci su posjetili ovo područje i fotografisali. Primjetno je da tokom ekshumacije nedostaju neki odjevni predmeti kao i kosti koje se nalaze na fotografijama slikanih u maju 1998 godine….

 

 

U selu je izvršena ekshumacija tri osobe koje su ubijene 1992. godine i oni su ostali na mjestu pogibije. Kosti su se nalazile na putu, pored puta i uz samu rijeku.

Tijelo 32 

To su bili skeletni ostaci ženske osobe manjeg rasta.

 

Tijelo 33. 

To je djelomični skeletni ostaci muške osobe. Bilo je  trauma lica dijela lubanje.

 Kraj ovih skeletnih ostataka (32 i 33) pronađeno je sedam čahura kalibra 7,62 mm. (sa oznakama na čahurama K 1980, HK 1979, HK 1980…)

 

 

 

Tijelo 34.

 

To su bili djelomični ostaci odraslog muškarca. Rodbina je identificirala odjeću koja je pronađena sa ovim skeletnim ostacima. Bili su to ručne izrade pulover, čarape, opanci itd., osim toga uz skeletne ostatke su pronađeni i džepni sat i ključevi.

Skeletni ostaci ove osobe nalazili su se oko 100 m dalje cestom prema zapadu. Skeletni elementi su pronađeni na i oko ceste. Pored skeletnih ostataka i dijelova odjeće, kraj ostataka pronađena i čahura kalibra 7,62 mm (oznake “HK 1981”)

 

 

 

 

 

 

Komentariši