Dešavanja u Surovima ’92

Ekshumacije Makaš Rušida i Makaš Amira i njihove dženaze na Surovima, kao i tekstovi o ekshumacijama su bili povod da je naš član koji želi biti anoniman  napisao jedno malo sjećanje na dešavanje na Surovima 1992 godine po pričama preživjelih….

 

 

Dešavanja u Surovima ’92

MAKAS (Hasan) RUŠIDA koji je ukopan 30.12.2009 godine u Surovima (Rogatica). Ubili su ga arkanovci jos na pocetku, prije nego sto je Rogatica pala, dosli su sa tenkovima i onako hodali po Kukavicama i Surovima.

Kazu da je Stojan Perkovic poslao njih da Rusida ubiju, a on se krijo po sumi nedaleko od kuce. Tu su ga i uhvatili i ubili. Tada su mu ubili i zenu. Ona je bila ostala na vratnicama, i kako je bjezala tu su je izresetali.

MAKAS (Sulejman) AMIR ne znam ko je, mozda se krio sa njim po sumi. Bilo je tu neke omladine, pa je i on mozda tako nastradao.

 Znam samo da je sin Sulejmena Makasa, inace rodbina i komsija ubijenog Rušida, kada je  vidio da ubijaju Rušida i ženu mu, poceo da psuje i galami na cetnike. I njega su tu pred roditeljma ubili.

Ostali sa Surova su se nekako izvukli u Kukavice, a drugi dio Kulica koji nisu mogli proci od Stojana i njegove vojske krili su se iznad Surova po sumi sve do kasne jeseni, kada su zbog hladnoce pokusali da pridju kucama da uzmu malo odjece i deke. Tada su ih primjetili, zarobili  su ih i drzali zarobljene kod Stojana Prkovica u kuci sve dok nije Nego Kanostrevac poginuo i tad je njegov brat Mile Kanostrevac dosao i pobili su ih tu.

To su mi pricali A. i M. koji su bili zarobljeni tada na Varosistima i oni su im nosili svremena na vrijeme hranu koju su pripremali sa Milkom Macar (starica), pa su krijuci se od arkanovaca i gucevljana uspjevali ponekad nesto im odnijeti da pojedu…

Mislim da je bilo 9 clanova familije Kulic od kojih je bila jedna sestogodisnja curica unuka Ahme Kulica. Jedne prilike kada su im nosili hranu prolazili su putem blizu kuce Sefke Janjos iz koje su culi galamu i vrisku a na kraju i pucnje gucevskih cetnika koji su tada ubili Sefku.

 

Tu se nalazio sin Milke Macar, Vinko koji je bio odnio nesto da pojede Sefka jer je bila stara i bolesna, nije mogla sama nista da sprema. Onda su primjetili A i M i prepoznali ih jer su se oni obukli kao Srbi i tako su se mogli kretati. Tada ih je Vinko Macar spasio da ih ne ubiju jer je bio naoruzan i pucao je u zrak i zaprijetio ako ih pokusaju pucati da ce on pucati njih tako da su se tu izvukli zahvaljujuci njemu.

Još da dodam da je sa Rušidom ubijen neki momak Ahmedspahic sa Surova.

 

To je sve sto znam u vezi Surova i tog naroda odozgo. Sve ovo sam cuo između ostalog od njih od A. i M. i od pojedihin mjestana sa ovog karaja koji su sve ovo prosli a hvala Bogu i danas su zivi.

 

Ime autora poznato urednistvu stranice

Komentariši