Rogatica na početku svijeta ???

Preuzeli smo jedno reagovanje sa rogatica.net na emisiju „60 minuta“ Bakira Hadziomerovica, sa temom „Rogatica na kraj svijeta“. Autor reagovanja je poznat urednistvu rogatica.net, nama naravno ne. Ne znamo  zasto  se krije ime autora. U reagovanju ima  par konstatacija koje tesko da mogu stajati, pogotovu ova da u Rogatici nema ratnih zlocinaca. Pa mozda i nema ali osumnjicenih za ratne zlocine ima poprilicno. Treba to samo dokazati.

 To je samo jedno misljenje koje je po navodima urednistva rogatica.net neznatno skraceno. Steta zbog tog neznatnog skracenja jer ako je neznatno, ne bi smetalo da je i to objavljeno. Obicno ta skracenja nose bit reagovanja.

 

Preuzeto sa rogatica.net

 

Uredništvu stranice stiglo je pismo,reagovanje na sadržaj priloga „Rogatica na kraju svijeta“ objavljenog nedavno u političkom magazinu „ 60 minuta“ FTV Sarajevo. Razlog da sadržaj pisma uz neznatna skraćenja objavimo nije da nekog branimo ili napadamo. Uostalom ako ste gledali pomenuti prilog prosudite sami. Onako je kako vi mislite.
Ime i prezime autora nije nepoznato,ne objavljujemo ga iz opravdanih razloga.

Poštovana www.rogatica.net,
Molim vas da na web strani objavite moje reagovanje i razmišljanje na sadržinu priloga koji sam nedavno pronašao na mreži „Rogatica na kraju svijeta“ u političkom magazinu „60 minuta“ federalne televizije.
Predstavljajući Rogaticu onakvom kakva nije urednik i novinar pomenutog magazina štetu su nanijeli gradu i njenom stanovniku, običnom malom čovjeku, a ne Dodiku , protiv koga očito, s razlogom ili bez razloga, nešto imaju.
Dovoditi Dodika u veza sa stanjem u Rogatici na prikazani način obična je budalaština,kakav Dodik kakva hobotnica.A evo i zašto.
U Rogatici, ko i svugdje neko živi dobro neko loše, a neko i ovako i onako. A tako i misli. Da urednik i novinar malo više čitaju,slušaju i gledaju, valjda bi drugčije pisali i govorili. Nek pročitaju koju knjigu vezanu za ove prostore i življenje,nek uđu u rogatičke kafane,popričaju s ljudima,posjete forume na internet stranicama posvećenim Rogatici,vidjeli bi da ima i ovoga: niko nikom ne valja,ni Srbin Srbinu,Bošnjak Bošnjaku,Srbin Bošnjaku,Bošnjak Srbinu.
Naišlo neko zlo vrijeme.
A Rogatica je zapravo na početku svijeta,ponekad,ili gotovo uvjek, izgleda da što ima auta na ovom dunjaluku dnevno prođe kroz ovaj grad.U Rogatici se još uvijek može pojesti najbolje pečenje,kajmak,popiti dobra rakija,selo Žepa(pa i to je Rogatica) izvozi bez papirologije u Evropu ribu,šta mislite zašto,tu je i fabrika zdrave hrane, sa rogatičkih krajeva,provjerite,u Sarajevo stiže najkvalitetnije mlijeko.I tako dalje i tako dalje.
Preporučujem uredniku i novinaru nek obiđe Rogaticu i okolinu, sjedne, popriča.Možda poželi da, ako nikad ne doseli ovamo,onda bar češće navrati.
Trgovine su dobro snadbjevene,nerijtko gužve,kozmetika ide ko halva,ne zna čovjek štabi primjereno vremenu, reko.
Kafane nekad vako nekad nako.Vlasnici se žale najviše na inspekcije,kažu potraše ih.Nekom smeta ovo, nekom ono,ali ovo je neosporno: Rogatica je hvala Bogu, zasad ,u suštini grad i opština mirnijeg života.Djeca se ne drogiraju i međusobno ne ubijaju.
Živnuće ovdje i privreda.Koga interesuje nek pročita malo pažljivije na vašoj web strani,Drvolik,Ikonić Komerc,Vizion,Stara Gora,Šumsko gazdinstvo,uspješni pojedinci……
Pogledajte malo i galeriju slika sa web strane,govore više od riječi.

 

 Ako nije na početku onda je Rogatica bar negdje u sredini svijeta. Ima u Rogatici finog života,bilo ga je i biće.
Bog je obdario Rogaticu,polja,šume, rijeke,ali je kažnjavaju ljudi. Prilogom i pričom „Rogatica na kraju svijeta“obeshrabruje se i povratak Bošnjaka u Rogaticu i okolinu. A ovamo fali i Jevreja,Hrvata,nebi bili viška ni Nijemci,Englezi,…. Kineza već ima…Teška su vremena i svijet u kom živimo.Kriza,ekologija,klima…Zato će možda,pa čak i uskoro u Rogatici i okolini kvadrat zemlje ili stana biti skuplji nego u centru Njujorka,Pariza.A oni što odlaze brži otud neg odvud.
Nije Rogatica avetinjski grad,nije Rogatica leglo ratnih zločinaca nije u Rogaticu pružila krak neka Dodikova hobotnica.
Ne poznajem ga lično ali ni sadašnji načelnik opštine nije loš čovijek,nije nestručan.Za godinu dana, uspio je stabilizovati opštinski budžet ,vratiti nagomilane dugove i po prvi put u istoriji opštine ostvarilti suficit blizu pola miliona maraka.Malo li je.
Ono što Bakir i kolega mu po peru piše i priča nije tačno,ili ako jeste nije iz priče Rogatica na kraju svijeta.I vrijeme će učiniti svoje pa ako guzica nije što i obraz valjda će nečiji da se i zacrveni.

Komentariši