Čovjek koji je igrao everestski rulet

Veliko poštovanje prema čovjeku, koji hoda ovim svijetom, ali ne kao mi. Hoda tamo gdje se orlovi gledaju gore, neustrašivo ne misleći hoće li se vratiti, ne misleći hoće li igrati everestski rulet, koji je haman ko i sarajevski.

 

 

Govorim o Muhamedu Gaficu Gafi, mom bliznjem rodjaku i prijatelju. Rodjen u Sarajevu, na Bistriku u Balibegovici gdje i danas zivi.Potice iz skromne porodice od oca Zufera i majke Rabije, koja je rodjena Rogaticanka. Odrastao je zajedno i sa svojom sestrom Razijom ili Zufom kako smo je od milja zvali.Vec u ranoj mladosti Gafa je pokazivao interesovanje prema sportu.Narocito prema planinarstvu,odnosno,sto ce se kasnije potvrditi, njegova najveca ljubav poslije Fikrete je alpinizam. Skolovao se u rodnom gradu, gdje je na kraju postao i profesor sociologije a paralelno svojim fizickim sposobnostima, bio je godima clan specijalne policije u Sarajevu.Redovno je trenirao na obliznjim planinama, Romaniji, Bjelasnici. Odlaske na Maglic je smatrao dnevnim izletima, sto mu je dalo snage da osvoji prve velike vrhove u Europi, Mont Blanc, pa onda ostale vrhove koji su usli u Gafinu kolekciju.Vrhovi na Uralu, gdje je jednom nogom stajao u Aziji,a drugom u Europi,su bili sve otskocne daske ka cilju koji se zvao Himalaja, Everest. Bilo je to u maju 1980, kad je ekspedicija kojoj je bilo poznatih alpinista, ljudi koji nisu znali sta znaci rijec strah. Stipe Bozic, Muhamed Sisic, Muhamed Gafic,a ostali neka mi ne zamjere kojima ime nisam pomenuo.Oni su trebali osvojiti krov svijeta Mt.Everest visok 8848 metara,sa zapadne strane,sto do tada jos niko nije uspio.

Ekspedicija takva kompletna, uz velike napore, vremenske uslove koji su se mijenjali iz sata u sat, zbog nedostatka kiseonika. Penjali se od baze do baze, sve do zadnje baze negdje stotinu metara ispod samog vrha, gdje su odredili trojicu koji ce uci u historiju, zabivsi cepine na zapadne strane. Bozic, Sisic i Serpas iz Nepala, su uspjeli osvojiti, ali ne i nekaznjeno se vratiti sa ove okrutne planine.Nazalost,prilikom spustanja u bazi Serpas je htio dohvatiti caj, ne zabivsi cepin kao oslonac, sunorvatio se u hladnu provaliju Everesta u kojoj su mnogi ostavili svoje zivote, nikad ne pronadjeni.Nedugo zatim pojavila se razglednica, sa krova svijeta, uz potpise svih iz ekspedicije, bio je jaran, poslao je svim bliznjim.Korijeni su ga vukli, pa je dosao i u Rogaticu, pa je u kinu prikazivao slajdove sa puta smrti, Everestskog ruleta, kojeg je deceniju poslije pretvorio u Sarajevski rulet.A sto mu rekoh neki dan, Boga ti Gafa, kada ces osvojiti neki vrh na Marsu, zeleni vrh, zelenih bica, sa zapadne strane.

 

…Twin Peaks

Komentariši