Rogatički ribolovci nekad i sad

Kao što rekoh prije par dana, ovoj staroj slici fali nešto a to su ribarski štapovi i ostali pribor za pecanje. I ne samo štapovi nego im fali jos par njihovih dobrih jarana. Recimo Agan Pešto, pa Fadil Šahinpašić, Abdulah Behlulović  pa…

 

 

 

 

Most kod Stare pilane 1961 god.

S lijeva: Cengic Sejdalija, Suvalija Nusret, Pesto Mustafa, Kazic Sefik.

Djeca: veci Haso Suvalija, manji Braco Kazic, a ja i Sutko Suvaljija cemo se roditi sledece godine.

 

 

Ipak cu  poceti ovo pisanje recenicom koju mi rece Fudo Pixi neki dan u nasem razgovoru.

Dogovorio se ja prije par mjeseci sa njegovim starijim sinom Mirzom da odemo svi skupa jedan dan, u maju, na Pracu u ribarenje. U maju zato sto sam ja, ako Bog da, prve dvije hefte u Bosni na odmoru. Poslije ribarenja bismo svratili kod Pede da malo sjedemo. Dogovaro bi ja to direktno sa Pixijem ali je on ipak iz “velke raje” pa mi bijase nezgodno da predlozim.

 

Hele, veli on meni:

 

Samo da te upozorim za ono sto si se dogovaro sa Mirzom za ribolov, nema naruke.

Mahac, ufatis i pustis.

 

Zna on da smo mi iz Gracanice birvaktile fatali naruke. I to jako uspjesno kako u nasoj Gracanici, tako u Rakitnici a nerijetko i u donjem toku Toplika. Bijase zarasto stolisnikom pa pun pastrmke. Tu smo fatali i rakove za nocne. Jedne prilike je Tajza Mehmedovic na pralu Hadzihasanovica iz zila izvuko zmiju misleci da je pastrmka.

 

Jos mi veli:

 

Vidi kako se to u zivotu vrti. Rahmetli Sejdalija i Fadil su bili i dobri drugovi i ribari.

Nisam to znao ali sam znao da je njegov stari vodio birvaktile obucarsku zadrugu i to dugo godina . Sjediste joj bilo gdje ce kasnije biti penzioneri.

Imao je Pixsi od koga uciti zanat, od oca Fadila pa od dajdza,  Agana i Mustafe Pesto. A i njihov otac Hivzaga Pesto bijase jedan od prvih rogatickih ribara. E pa ti sad vidi odkud njemu zica da pravi povrsinske musice.

Ma znali su nasi stari, nisu imali puno, ali su znali da zive. A danas, danas sve neka trka niko ni skim.

Imala je Rogatica tada svoju dusu, veli mi…

 

E tako Braco bas kao sto Pixi rece, kako se to vrti u zivotu. Nasi stari se druzili, jaranili, ribarili skupa. Tako isto i mi danas trazimo jedni druge. Evo sa njima o ribolovu a sa tobom o planini. Nikake tu razlike nema, priroda ovo, priroda ono a i tema je uvijek ista: Rogatica i njena raja.

Ma kad se okupimo ima da padne i “Kuca izlazeceg sunca, Lola, malo Montena…”.

 

Na ovoj slici evo i Nusreta Suvalije sa njima a ja i njegov Sutko se druzimo jos iz skolskih dana. Bas smo neki dan malo popricali. Moram i njega stici tamo u Gorazdu pa da malo skoknemo na Drinu. Boze dragi i sad vidim jasno slike iz babinog albuma, ribarenja, lov i aksamluci.

Jedna mi je ostala najdublje u sjecanju: Vrba pala i raste onako ukoso iznad rijeke pa im je vjerovatno sluzila i za prelaz sa jedne na drugu stranu Rakitnice. Babo na sredini nje cuci a dubijan ispod njega. U ruci naravno ribarski stap, sa strane visi ribarska torbica a tu je i njegov osmijeh…

 

A stari se slikali jos kod Pilanskog mosta. Nekad je zabrana ribolova pocinjala bas od njega pa dole do u stijene u Zaganovicima. Sto smo puta kroz most virili na pastrmke i pokusavali ih uloviti. A one vjerovatno nas osjete pa nece ko u inad da grizu. Uvijek je bilo dobrih komada bas tu ispod mosta. Ono ko zabrana s donje strane mosta a s gornje nije, smijes fatati. Teska srca bismo prosli iz Gracanice, Lukama pa do Pilanskog mosta a da ne svratimo pod skolu i ne zabacimo u okretu. Onda bismo navise polahko skroz gore do starog Kolovrata, pojedi sto smo ponijeli, pa polahko nanize.

Nekad se gledalo da se ufati za tave a danas ti ja najvise lovim aparatom, slikarskim i usima. Pravim foto i video zapise i upijam price onih sa kojim sam. A kasnije sve to pokusam da  stavim na “papir”.

Bistro i do sledeceg ribarenja…

 

 

Moj buraz Kava u ribolovu sa nasim babom – prije skoro 50 godina

 

 

Braco Kazic, Rakitnica, Pticijak i Haso Suvalija.

 

 

Kustura Ibro, zatim Avdo Musanovic-Rumas,  Safet Camdzija, Fuad Kazic i Vehbija Ziga

 

 

Safet Camdzija i Fuad Kazic

 

 

Teufik Aksamija

 

 

Fudo Sahinpasic, Juso Hajduk, Muhidin Behlulovic i Mirza Sahinpasic

 

 

Ko umije njemu velika – Pixi

 

 

Dva majstora

 

 

Evo jos jedan majstor, za sve

 

 

Nesta se golemo zakacilo – Muse (Mushe)

Komentariši