VIS Oluja

 

Autor: Fuad Šahinpašić Pixi

Prvi vokalnoinstrumentalni sastav “ Primusi” u Rogatici, formiran je u jesen l966. g. i djelovao je pri KUD “ S.V.Čiča” Rogatica. Činili su ga:

l. Janković Dragomir – Belegija- solo gitara i vokal,

2. Šahinpašić Fuad- Pixi- vokal,

3.Džindo Sabrija, ritam gitara,

4. Kustura Salim bas gitara  i

5.Radović Slobodan -Škembo,bubnjevi.

 

 

Povremeno je u grupi svirao Sokolović Hamdo – Haka. Grupa je svirala redovno igranke i zabave. Gostovala je i po okolnim gradovima, a 1969. g. grupa prestaje sa radom. Uporedo sa radom „Primusa“ u Rogatici je formirana nova grupa, i zvali su se VIS „ H.E.Crni“. Ime su dobili po uglednom privredniku sa opštine Rogatica a koji je nastrado u saobraćajnoj nesreći. Oni su vježbali na tavanu zgrade u Titovoj bb. Postava je bila:

 

1.  Ćorić Zoran – Zoka  solo i ritam gitara,

2.  Behlulović Muhidin – Muše -bas gitara i

3.  Čamo Šukrija- Šulc – Bubnjevi.

 

Kasnije im se pridružuju Hasečić Muaz-Hazz i Durmišević Zijad-Zika. Povremeno su svirali na igrankama koje je organizovao Vis “ Oluja”.Početkom l97o. g. , a po povratku iz JNA, grupi H.E.Crni se priključujem i ja  – vokal i Radović Slobodan-Škembo, bubnjevi. To ljeto i jesen, grupa je svirala u holu osnovne škole u Rogatici. Znači, Zoka, Muše, Škembo, Hazz i ja.  Koncem 1970. g. ja i Škembo napuštamo grupu te sa prosvjetnim radnikom i muzičarem, koji je ostavio dubok trag  u ovoj oblasti u Rogatici, Urošević Miroslavom – klavijaturistom, Kozić Negom- solo gitaristom, Durmišević Zijadom – bas i Hasečić Muazom – ritam gitara formiramo vis „Oluju“.Škembo ubrzo napušta grupu te dolazi fotograf Ljoti Ismet za bubnjara i vokal.

Ubrzo Urošević Miroslava- Argosa na klavijaturama- mijenja Behlulović Muhidin – Muše,  a Durmišević Zijada, Ćorić Zoran. Nakon toga je i Ljoti Ismeta na bubnjevima zamjenio Behlulović Teufik – Tale. Zatim odlazi i Muše i u grupi ostaju  i rade najduže  ja – šef grupe, Nego, Zoka , Hazz i Tale. Nešto kasnije grupi se kao vokal priključuje i Škaljić Rusmir- Jaki.

 

 

Grupi su davana slijedeća imena:  “ Gold Bojs” čije ime je trajalo deset dana jer je iz KUD-a koji nam je davao prostorije i instrumente stigla zabrana nastupanja pod stranim imenima.  Ismet predlaže da se grupa zove „ Sirotinjske suze „.  Dvije- tri igranke su odsvirane pod tim imenom i iz istog izvora je dosla opet zabrana.

„Kakva sirotinja, kakve suze“.

Tih dana smo vježbali naporno jednu tešku pjesmu, koju je na jednom festivalu otpjevala Josipa Lisac, a u drugoj verziji slovenačka grupa „ Mladi levi“, a koja se zvala „Oluja“. Posto smo tada bili u dilemi kako da se zovemo,  ja od  muke , jer je valjalo otpjevati tu pjesmu a Nego i Zoka navalili da je skinu, predložih ime te pjesme, i osta“ Oluja“

 

 

Svirale su  se, redovno dva puta sedmično, igranke. Najljepše od njih svirane su u “ Crvenoj Ruži”. Grupa je  svirala  zabave, maturske večeri i svirkom propraćala sve državne  praznike. Grupa “ Oluja” uz rogatičkog entuzijastu  Šefika Isakovića,  tradicionalno je svakog ljeta organizovala festival pjevača ametera  zabavne i narodne muzuke. Izgradnjom novog Hotela “ Park”, grupa je svirala u velikoj sali starog hotela igranke. Organizovala je i svirala Nove godine u Domu kulture kod Pašana. Posebno kvalitetne igranke svirane su u zimu 1973. kada se grupi privremeno priključio trubač Hari, Brčak, sa privremenim prebivalištem u Foči. Grupa je  svirala igranke i u Goraždu, Višegradu, Sokocu, maturske večeri u Han Pijesku.

U sastavu KUD-a  i njihovog programa grupa je svirala u : Mariboru, Tuzli, Pljevljima, Ivangradu ,Kolašinu, Plavu, Andrijevici, Priboju ,Prijepolju, Rudom i Foči. Ja pjevam na takmičenjima pjevača zabavne muzike  u okviru MOS-e u Goraždu, Priboju i Foči ali bez većeg uspjeha. Kao predstavnik istočne Bosne / kvalifikacije u Goraždu/ pjevam na festivalu “Mladi pjevaju proljeću” Sarajevo l973, g. ali bez većeg uspjeha.  Po potrebi, kao što su zabave,  grupi se priključivao Mešić Muhamed- Abeda, vokalni solist narodnih pjesama , Lihić Nedim- harmonika i klavijature, i Bašević Ljubomir – harmonika. Grupa je prestala sa radom l977. g.  Grupa je imala i ljude koji su bili stalno uz istu i koji su imali neke zadatke kao tehničari  i ostali. Pomenimo:  

Avdagu , Čoju, Neda Behlulovica,  Somu, Nasku Titurića , Naila Kukavicu,  Bandić Vukolu, Prašo Selimira, Ibrahima Hodžića -Coeta, Mehu Cigu- taxistu, Šerbu. Biće još.

U Rogatici je prije djelovao i Zavičajni klub djaka i studeneta. Ponešto znam i o tom,  mada sam bio mlad, zatim pomenuću i ljude koji su ponekad pjevali na rogatičkom ljetu ili zabavama kao sto su: Lopičić Amra, Šošo Kimeta i neke za koje ćete se iznenaditi, kao što je Jahić Dževad, profesor.

 

 

Za sada toliko .

 

Evo jos par slika:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši