Željeznićka stanica Mesići

Rijetke su fotografije željezničke stanice u Mesićima. Sjećanja na vožnju ćirom kao i drugim vozovima ponajviše na relaciji Mesići – Sarajevo ili Mesići – Goražde još su živa u nama.

Ukidanje pruge i posljednja vožnja zapamćana je kao opštenarodna žalost svih koji su se vozili njime a posebno onih koji su radili na pruzi ili živjeli u njenoj neposrednoj blizini. U zadnjim vožnjama lokomotive su bile iskićene košuljama i peškirima. Svirene su svirale od Priboja do Sarajeva. Na ispraćaj pored pruge i na stanice Izašlo je i malo i veliko. Mnogi su plakali.

 

 

Željeznićka stanica Mesići 

 

 

Ova fotografija snimljena je u željezničkoj stanici Mesići – Rogatica jer je to jedina stanica u kojoj se nalazio silos(vidi se dio krova) od Ustiprače do Sarajeva.

 

 

Putnička kompozicija u stanici Mesići-Rogatica.

Železnička stanica Mesići-Rogatica bila je po broju putnika svakako najveća stanica na pruzi Sarajevo – Ustiprače, zbog blizine Rogatice.
Nalazila se u km 69 + 900 od Sarajeva. Iako je ovo bila značajna stanica malo je njenih fotografija.
Koliko se može videti iz ove fotografije stanica Mesići imala je najmanje četiri koloseka

 

 

U blizini stanice Mesici

 

 

 

Jedan detalj iz kanjona rjeke Prače u blizini željezničkoj stanici Mesići u pravcu Ustiprače.

Najdublji kanjon reke Prače nalazio se između stanice Mesići i stanice
Prača u pravcu Sarajeva i Mesića i Ustiprače. Naručito su bile duboko u kanjonu reke Prače stanice Sudići, Banja Stijena, Hrenovica i Dub. Inače jedino u stanici Mesići i njenoj okolini kanjon rjeke Prače nije bio toliko dubok, pa je prilaz iz pravca Rogatice dolazio dobrim putem. Za ostale navedene stanice koje su bile duboku u kanjonu rjeke Prače do većine nije postajao nikakav drumski put, osim možda pješačkih staza. Koliko se vidi iz karata sela su se nalazila iznad kanjona rjeke.

 

KARTE NA PREGLED!

 

 

Most u blizini Mesica  nekada i sada

 

 

Razglednica iz Austrougarskog perioda železničkog mosta preko rjeke Prače u km 72 + 000. Ovaj most se nalazio u blizini železničke stanice Mesići u pravcu Ustiprače.

Na Google Earth postavljena je fotografija današnjeg izgleda ovoga mosta.Kako navodi autor ove fotografije on nije smjeo preći preko mosta jer je na drugoj strani bili postavljena oznaka o miniranom terenu. Možda je to i razlog što je ostao ovako očuvan, kao i nepristupačnost terena.

 

 Nesreca u avgustu 1936

 

 

Zanimljivo je da je u poznatoj fotoreportazi g. Dr. E Scherer u avgustu 1965 godine, snimio i lokomotivu 85-008 u zeleznickoj stanici Sarajevo.

U mesecu avgustu 1936 godine na istocnoj pruzi doslo je do teze zeljeznicke nesrece. Putnicki voz broj 313, na kilometru 66 2/3, naleteo je u 2.30 casova, na kamen koji se orusio sa obliznjeg brda. Vozna lokomotiva 85-008 iskocila je tom prilikom prvom svojom pomocnom osovinom. Dizanje lokomotive je zapoceto odmah i zavrseno u 5.25 casova, ali se moralo cekati na zapreznu lokomotivu,posto je vozna lokomotiva pretrpela izvesna ostecenja i onesposobljena za daljnu voznju. Voz je nastavio put u 5.47 casova. Na lokomotivi i sluzbenim kolima postoji steta. Nekoliko putnika zadobilo je lakse povrede. Zbog ovog udesa putnicki voz broj 312 zadocnio je 98 minuta, a mjesoviti voz broj 342 otisao je sa 95 minuta zakasnjenja. Putnicki voz 313 koji je imao udes, posao je iz stanice Mesici-Rogatica sa 287 minuta zakasnjenja i u Beograd je stigao u 18 casova umesto 13.54

 

Komentariši