Angelina Jolie i Brad Pitt i u Rogatici

Jolie je u Rogaticu posjetila raseljene ljude u drugom kolektivnom centru, kojem nedostaju najosnovnija sredstva, poput tekuće vode. “Nakon što sam vidjela ove ljude i čula njihove priče, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je neophodno fokusirati se na dobrobit najugroženijih ljudi”, izjavila je Jolie, dodavši da “okončanjem raseljenja i osiguranjem kvalitetnog života, možemo pomoći u promovisanju napretka i dugotrajne stabilnosti.”

 

 

Angelina Jolie i Brad Pitt u istočnoj Bosni

 

U Goraždu 

– Presretni smo. Za ne povjerovati je šta se dogodilo našem malom, lijepom Goraždu. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što smo bili njihovi domaćini, posebno zbog mojih dobrih Goraždana koji su zaslužili jednu ovakvu posjetu – kazao je za „Avaz“ Muris Ražanica, vlasnik hotela „Behar“.
U čast UNHCR-ove ambasadorice dobre volje, apartman na trećem spratu „Behara“ zvat će se Anđelina.
– Stigli su jučer oko 19.30 sati. Dogovor je bio da se sve drži u tajnosti do njihovog odlaska iz BiH i vi ste prvi kojima ovo otkrivam – kaže Ražanica.
Po dolasku, bračni par se smjestio u sobu, a potom oko dva i po sata uživao u mirnoj večeri s pogledom na rijeku Drinu.

– U početku su me hvatali strah i panika, ali kako je vrijeme odmicalo shvatio sam da su to tako nježni i topli ljudi iz kojih izvire dobrota.
Rekli su mi da je to bio prvi put nakon dvije godine da sjede pored prozora, da im niko ne smeta dok jedu. Sjećam se da su na meniju bili dimljeni biftek, čorba i panakota za desert … – dodaje Ražanica. 

Domaćini prenose Bredovo i Anđelinino oduševljenje ljepotom rijeke, pogledom na Džamiju Kajseriju na suprotnoj obali i kompletnim ambijentom. U ugodnoj atmosferi napravljene su fotografije koje će zauzeti počasno mjesto u albumima članova osoblja hotela, koje je noć provelo na svojim radnim mjestima.
Da su svjetske zvijezde bile zadovoljne gostoprimstvom potvrđuje i informacija o nešto dužem odmoru u hotelu u kojem su ostali do 10.30 sati. 

 

Šehić: Pamtit ću ovaj dan dok sam živa 

 

Nakon što je preksinoć u čitavoj BiH, ali i regionu nastao haos kada se saznalo da su u Sarajevo sletjeli Anđelina Đoli (Angelina Jolie) i Bred Pit (Brad Pitt), jučer ujutro najtraženija informacija bila je koja će izbjeglička naselja posjetiti ovaj slavni par.
Vrlo brzo se saznalo da je odredište UNHCR-ove ambasadorice dobre volje i njenog životnog saputnika bilo Goraž de, tačnije kolektivni centar Splavište, gdje su odvojeno razgovarali s dvjema izbjegličkim porodicama.

– Kada sam vidjela Breda, šokirala sam se. Gledam njegove filmove i naravno da sam ga prepoznala. Ostala sam bez teksta, nisam znala da pričam.

 
Prišao je i zagrlio me – kaže stanovnica kolektivnog centra Suada Šehić koja će jučerašnji dan pamtiti dok je živa. Suada je iz Međeđe kod Višegrada i sa sinom Denisom Spahićem već pet godina živi u kolektivnom centru Splavište.
Jedina njena želja je da dobije vlastiti krov nad glavom, a da će biti ispunjena jučer joj je obećao upravo Bred Pit.
– Ne mogu vjerovati da se moglo desiti da mi jedna takva ličnost dođe u kuću. Sjedio je sahatak i interesovao ga je moj život kao samohrane majke koja nigdje ne radi. Ispričala sam mu da me neko pozove da radim za 10-20 KM samo da se prehranim.
Dao mi je i nešto novca. Oduševljena sam, a još sam u šoku, jer mi se nikada nije desilo ovako nešto – dodaje Suada.

U Višegradu

 

Dok je Bred razgovarao sa Suadom, Anđelinu su interesirali problemi još jedne samohrane majke Raze Babić. Nakon Splavišta, holivudski par uputio se u Međeđu kod Višegrada kada je i nastala prava filmska potjera za njima.

 

 

 

{youtube}g-0RkCvVUm8{/youtube}

 

Posjeta Rogatici

 

Jolie je u Rogaticu posjetila raseljene ljude u drugom kolektivnom centru, kojem nedostaju najosnovnija sredstva, poput tekuće vode.
“Nakon što sam vidjela ove ljude i čula njihove priče, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je neophodno fokusirati se na dobrobit najugroženijih ljudi”, izjavila je Jolie, dodavši da “okončanjem raseljenja i osiguranjem kvalitetnog života, možemo pomoći u promovisanju napretka i dugotrajne stabilnosti.”
Jolie se sastala i sa osobljem UNHCR-a koje joj je iznijelo prijedloge kako se može pomoći u rješavanju situacije u kojoj se još uvijek nalaze raseljeni.
“Nadam se da možemo pronaći rješenje za preostale desetine hiljada raseljenih”, izjavila je Jolie i dodala “ da samo tada možemo zatvoriti jedno od najtragičnijih poglavlja u savremenoj historiji”.

Iako je ovom prilikom njena posjeta bila kratkotrajna, Jolie je izjavila da se nada da će se “vratiti u ovu prelijepu zemlju uskoro i sastati sa političkim predstavnicima sa kojima bi razgovarala o krajnje neophodnim rješenjima.”

 

 

 

 

Komentariši