Izvještaj tužilaštva protiv sedam lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dostavilo je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom dijelu protiv šestoro zaposlenih u preduzeću JP “Šume RS”, odnosno ŠG “Sjemeć” iz Rogatice, kao i jednog republičkog inspektora.

Oni se terete da su na razne načine oštetili ovo gazdinstvo, prvenstveno evidentiranjem najkvalitetnijih drvnih sortimenata u niže klase, čime su po logici stvari stekli značajnu ličnu imovinsku korist, a preduzeće oštetili za milionski iznos.
MUP RS, tačnije Uprava Kriminalističke policije, Jedinica za posebne istrage, podnijela je izvještaj protiv Mileta Limića, bivšeg direktora ŠG “Sjemeć”, Milorada Jagodića, direktora ŠG “Sjemeć”, Marka Tomovića, tehničkog direktora ŠG “Sjemeć”, Mladena Mirkovića, šumarskog tehničara u ŠG “Sjemeć”, Momčila Lučića, šumarskog tehničara u ŠG “Sjemeć”, Dragana Miličevića, šumarskog tehničara u ŠG “Sjemeć” i Milana Milidraga, republičkog inspektora za šumarstvo i lovstvo.
Rajko Čolović, glavni okružni tužilac, rekao je da je Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo u decembru 2009. godine naredilo sprovođenje istrage protiv sedam lica zbog osnova sumnje da su svojim radnjama počinili zloupotrebu službenog položaja u okviru ŠG “Sjemeć” Rogatica.
– U toku istrage urađeno je vještačenje po vještaku šumarske struke. Sada se predmet nalazi na vještačenju po vještaku ekonomske struke, kojem vještačenju je činjenični osnov nalaz vještaka šumarske struke. Postupak je u toku pa se o detaljima istrage ne možemo izjašnjavati – rekao je Čolović.
Prema izvještaju iz novembra prošle godine MUP-a RS, Mileta Limić je postupajući nesavjesno dozvolio da se dio sortimenata od 1.913 kubnih metara deklariše kao škart bez upotrebne vrijednosti, kao i da se 1.316 kvadratnih metara najvrednijih sortimenata evidentira u niže klase, čime je ŠG “Sjemeć” Rogatica oštećeno za oko 185.400 maraka. Limić je tako počinio krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje.
Milorad Jagodić, direktor ŠG “Sjemeć”, u periodu od marta 2005. do decembra 2006. godine dozvolio je da se dio sortimenta od 5.711 kubnih metara deklariše kao škart bez upotrebne vrijednosti, kao i da se 2.370 kubnih metara najvrednijeg sortimenta evidentira u niže klase, čime je ovo gazdinstvo oštećeno za 382.848 maraka.
Marko Tomović, tehnički direktor, je zajedno sa šumarskim tehničarima Mirkovićem i Lučićem u 2004. i 2005. godini dozvolio proizvodnju 7.624 kubna metra škarta, te nije obezbijedio proizvodnju predviđenih 3.650 kubnih metara najvrednijeg drvnog sortimenta, čime su omogućili klasiranje kvalitetnih sortimenata u proizvode niže vrijednosti. ŠG “Sjemić” je na taj način oštećeno za 539.696 maraka, zbog čega se terete za nesavjestan rad u službi. Tomović je zatim potpisao neistinite podatke omogućivši izvođaču radova na sječi i izradi drvnih sortimenata AD “Stara Gora” naplatu 28.552 marke na ime fiktivnih radova sječe 4.096 kubnih metara drveta. Time je počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.
Tehničari Mladen Mirković i Momčilo Lučić pomagali su u izvršenjima ovih krivičnih djela i tako napravili štetu za gazdinstvo od ukupno 760.000 maraka.
Dragan Miličević tereti se da je kao poslovođa radilišta “Devetak” od 2004. do 2006. godine dozvolio proizvodnju 3.887 kubnih metara škarta, te nije obezbijedio proizvodnju 2.198 kubnih metara najvrednijeg drvog sortimenta, koje je klasirano u niže klase, čime je gazdinstvo oštećeno za 321.253 marke.
Inspektor Milan Milidrag svjesno je propuštao kontrolu prilikom redovnih kontrola omogućivši tako ove nezakonitosti, čime je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Nezadovoljni radnik pokrenuo proces

Milorad Jagodić, direktor ŠG “Sjemeć” rekao je da ne bi htio komentarisati proces koji je još u proceduri, rekavši da sud odluke donosi na bazi činjenica, a ne tračeva, zbog čega će svoj stav dati nakon okončanja procesa.

– To je pokrenuo jedan nezadovoljni radnik gazdinstva. Sve to ide svojim tokom, tužilaštvo će dati odgovor na to pitanje, pa kada se privede kraju biće prostora za komentarisanje – rekao je Jagodić.

Odgovarajući na navode iz Izvještaja, Jagodić kaže da se ne može novac uzimati tek tako, a istovremeno iskazati značajna dobit preduzeća, ističući da je ovo gazdinstvo najbolje u okviru JPŠ “Šume RS”.

LIMIĆ: Pojedinci izmišljaju

Mileta Limić, nekadašnji direktor ŠG “Sjemeć” kaže da je već pet godina u penziji, ističući da je u jednom sličnom procesu već sudski oslobođen.

– Isto tako nabacane su nekakve laži, pa sam na kraju oslobođen. Pojedinci koji pišu takve stvari nemaju elementarno znanje. U Sjemeću i Romaniji sam radio 28 godina, da sam htio praviti štetu, radio bih to znatno ranije, a ne pred penziju – kaže Limić. Prema njegovim riječima, tragovi poslovanja se znaju, postoji dokumentacija koja će demantovati ovu izmišljenu priču.

 

12 May : 14:26
rogatica.net

Komentariši