HOĆE LI BITI UNIŠTENE LJEPOTE RIJEKE ŽEPE?

Žepa je poznata po tome da je narod koji živi ovdje jako gostoljubiv i da su ovdje svi dobrodošli, ali predstavnici grupacije SOL po ovom pitanju više nisu dobrodošli u Žepu.

 

HOĆE LI BITI UNIŠTENE LJEPOTE RIJEKE ŽEPE?

 

 

Dok vlasti rogatičke općine sa italijanskim ekspertima za izgradnju hidrocentrale na rijeci Žepi razmatraju plan izgradnje, sve veći broj mještana se protivi tome. Investitor je akcionarsko društvo Laktaši.

 Poznata je vrijednost jedne hidrocentrale i prednosti koje nosi za sobom. Jedna od prednosti bi u ovom slučaju bila električna energija koju bi vlasti RS-a, najvjerovatnije, opet izvozile u neku od evropskih zemalja.

 Šta u tom slučaju ostaje mještanima od svega toga? Za radna mjesta se je prerano radovati, jer je općepoznato da vlasti RS ne bi nikad dopustile da nekom od povratnika predaju odgovornost za održavanje i sl. Naime, nepunih 40-ak kilometara koji dijele Žepu od Rogatice, Rogatičanima ne predstavljaju nikakav problem za vozariti. Primjer je učiteljica škole Osnovne škole “Sveti Sava” Rogatica, u tzv. područnom odjeljenju Žepa, koja redovno dolazi učiti mlade Žepljake.

 

Mali broj onih koji su za izgradnju hidrocentrale navode ekonomsko opravdanje (što također rogatički poglavari koriste kao sredstvo da nagovore mještane na pristanak), zaboravljaju na negativnu stranu priče. Kakve će ekološke posljedice imati ta izgradnja i da će time jedan od prirodnih resursa biti osuđen na smrt, to nije tema za rogatičke općinske sjednice.

 

Kako bi mještane ipak nagovorili da budu za, predstavnici italijanske firme «SOLGROUP» su zajedno sa ostalim zagovornicima posjetili Žepu, i u prostorijama škole predstavili projekat izgradnje hidrocentrale. Jedan interesantan detalj: na pozivnicama na prezentaciju je bio pečat akcionarskog društva Laktaši, a potpisane su italijanskim imenom.

 

Nakon što su mještani saslušali šta oni žele i nude, i nakon što nisu vidjeli nikakvog hajra u tome, još odlučnije su pokušali da njima, kao i svima koji su za to, jasno izraze svoj stav da nisu za taj projekat.

 

«Žepa je poznata po tome da je narod koji živi ovdje jako gostoljubiv i da su ovdje svi dobrodošli, ali predstavnici grupacije SOL po ovom pitanju više nisu dobrodošli u Žepu», rekao je nakon završene prezentacije prof. Ahmed Halilović.

 

On je u ime mještana Žepe kategorički odbio bilo kakvu daljnju saradnju po ovom pitanju, bez obzira na bilo kakve uvjete i eventualne koristi po Žepu od ovog projekta. Predložio je da ovakav projekat grupacija SOL pokuša realizirati na nekom drugom mjestu, kao npr. u Rogatici, a da Žepu po ovom pitanju zaborave.

 

 

{youtube}TqfDE4hGFvc&feature {/youtube}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši