Kod Barbe

Svugdje nas ima.

Ne znam kako ono baš tačno bijaše al ko da me nazva na mobitel naš Hadž (Enis Sejdić alijas Hadžija) i veli da bi trebali otići posjetiti Barbu, (našeg Himzu Hodžića) koji živi negdje u Tarčinu. Veli to nas je izričito zamolio naš Kemo.

Samo ne zna tacno gdje pa da nam pokusam ja saznati. Nema problema velim jer cu u ovaj dan, dva navratiti kod naseg Mehe Kerle, koji inace zivi u Hadzicima pa mi je eto po drugi put u zivotu sugradjanin. Al` drag sugradjanin.

Velim Hadzu da cemo dalje pricati i dogovoriti se u utorak kad se okupimo kod njega na bilijaru i besjedi…

 

I tako navratih ja kod Mehe, saznah gdje Barba tacno stanuje a pozvah i Mehu da idemo skupa na bilijar, nasta on odmah pristade.

Na bilijaru pade dogovor za sutra u jedanest da se nadjemo kod samoposluge Bingo 3 u Hadzicima, ja Hadz i njegova Naza, pa da odemo obici Barbu. Tacno u jedanaest ja pred samoposlugu kad stoji Hadz i prica sa nekim. Prepoznadoh odmah naseg Esrefa Salana. Poselamih ih obradovan i ovim susretom.

Poslije krenusmo, kad pred Samirovom prodavnicom, koja se zove Ducan i nalazi se odmah poslije benziske pumpe (mescini Selimovic) prije Hadzica s desne strane magistralnog puta iduci od Sarajeva, stoje jos vise nasih Rogaticana. Prodavnicu drzi nas Samir Kurtic sin Mustafin. Sa njim stoje jos njegova majka, sin naseg vatrogasca rahmetli Hase Musica i njegova porodica. Stanemo te i sa njima se poselamimo, malo promuhabetimo, kupimo ponude i napokon krenemo Barbi u Tarcin…

 

Kako stigosmo i stadosmo pred crkvu u Tarcinu, odmah tamo preko puta na par stotina metara vidimo zutu ko` zgradicu. Staru zgradicu i bome vise lici na malko vecu kucu. Jedan ulaz i po dva stancica na prizemlju i spratu. Tu na spratu zivi nas Barba sa svojom Fikretom, scerkom i unukom.

Pozvonismo i otvori nam iznenadjena Fikreta i samo sto ne zaplaka a mozda i jeste. Ne znam vise jer se i ja nekako ne sjecam takvih situacija. Mali hodnicic i otvorena sobna vrata. Izvucen trosjed na kojem lezi nas Barba. Iznenadih se podobro jer ga znam kao sredovjecna covjeka a sad pred nama lezi starac. Kasnije cu saznati da Barba gazi 72-u godinu zivota. Nisam zamisljo da ima te godine a znam ga dobro i dosta dugo a i iz dosta kazana smo skupa srkali grah il kakvu drugu corbu. Naravno tu mislim prije svega na razne Omladinske Radne Akcije i dugogodisnji zajednicki rad u TPR-u. Ko dijete se sjecam i njegovih golmanskih vratolomija dok je branio mrezu gola rogaticke FK Mladosti…

 

Probudi ga i pomoze mu da sjede njegova druuga Fikreta rijecima:

Hajde ustani dedo evo nam stigli gosti, nasi Rogaticani.

Selamimo se, zagrlimo i poljubimo uz govorenje ko smo. On samo gleda i ne moze cak ni Hadza da prepozna a znaju se itekako dobro. Ja opet spominjem TPR i razne Omladinske Radne Akcije. Dzaba ne prepoznaje nas.

Fikreta nam govori kroz suze da je imo prije dvije godine mozdani udar, da mu se suse te neke celije i da se slabo cega i koga sjeca.

Prelazimo u dnevni boravak a Fikreta pomaze Barbi da i on predje.

Sjeo je preko puta nas na kauc i samo gleda u nas. Vidim drago mu ali nam ne govori nista. Haman jednosoban stancic a njih cetvero zivi tu.

Kasnije u nekoliko navrata Barba uz kahvu i cigaru progovara:

-Malo se prohodalo sa Titom:

-Indija, Indonezija, Sudan, Burma, Cejlon, Egipat…

Pitamo ga gdje su najbolje cure a on odgovara:

-U Indiji.

Jedanput spomenu ime Ragib Dzindo vjerovatno zato sto sam ja spominjo radne akcije a nase rogaticke brigade su uvijek nosile njegovo ime.

I ja mu zapjevusim:

 

Ragib Dzindo sin nasih naroda,

Ime veliko ko nasa sloboda.

Cuvacemo Ragibe bratstvo i jedinstvo,

Cuvacemo slobodu

Uvjek Titovi smo…

 

Fikreta nam kroz suze pokazuje foto albume i spominje svoje rahmetlije: majku, brata Husu, sestru Zinetu i zivog brata Zahida. Ona je inace djevojacki Cesko. Zivili su gore negdje odmah iznad izvora Toplika kad se hoce uz Dolove.

Fikreta nerado pristaje da se slika i to jedva na Hadzovu naredbu da kazem.

Stid je, na sta mi odgovaramo da smo mi svi nasi, raja sa jedne carsije i da trebamo i moramo da znamo i pisemo o nasim sudbinama. Naravno jedino tako mozemo da saznamo i pomognemo jedni druge.

Malo je popustila i slikasmo je sa njenim Barbom.

Jos nam veli da je telefonom zvao nas Kemo Soso. Velim da je njegova zasluga, najvise, sto smo mi danas ovdje.

Cujem da im je navraco i nas Nail Pasic i da ga je jako pogodilo…

 

Svaka pomoc nasim Hodzicima bi jako dobro dosla da ne ponavljam isto jer je sve napisano u prici o njima ovdje na naslovnoj, neki dan.

Videci Barbu gdje lezi na izvucenom trosjedu odmah mi sinu da bi mu mozda jako dobro doso jedan bolnicki krevet sa mogucnosti podizanja i podesavanja prema potrebi. Naravno mislim na onaj elektricni. Ipak covjeku na postelji je jako vazno da lezi sto udobnije ako se to moze tako nazvati.

Samo se postavlja pitanje da li bi ga mogli gdje smjestiti u malom stancicu.

Zato cu zamoliti Hadza da opet ode u Tarcin i poprica o ovom prijedlogu pa da to odradimo sa Allahovom pomoci.

Ma ne mogu vise da pisem opet mi se nesta skupilo…

 


Ja i Esref

 


Naza, Hadz, Samir, sin rahmetli Hase Musica i Samirova mama

 


Barba

 


Ja, Barba i Hadz

 


Kazina prica na Barbinom zidu

 


Fikreta i Barba

 


Barba u vojsci, desno gore

 


Barba mornar

 


Barba

 

 

Zuta zgradica u Tarcinu u kojoj zivi Barba sa svojima

Komentariši