POMOĆ FAMILIJI NEDIMA TESKEREDŽIĆA

Nedim Teskeredžić je 1992 godine izgubio lijevo oko, kao 4-godišnjak sin mu dobio šećer primaće insulin doživotno, žena zbog svega toga završila na psihijateriji. Oboje su nezaposleni – žive na spratu kuće koja nije omaltana, nemaju patos, struju…… 

 

 

Ramazanska akcija

POMOĆ FAMILIJI NEDIMA TESKEREDŽIĆA

Skoro smo na stranici imali serijal povodom godišnjice napada na rogatička naselja – Tekiju, Gračanicu, Holuč. U tom serijalu imali smo niz priča preživjelih o tom stravičnom i brutalnom napadu.
Mnogi tada izgubiše živote na pragu svoje kuće, mnogi se još uvijek vode kao nestali a mnogi završiše u rogatičkim zloglasnim logorima. Mnogi će taj dan zauvijek pamtiti. Zašto sve ovo na početku priče, upravo radi toga što je našem sugrađaninu prezivjelom u ovoj golgoti – Nedimu Teskeredžiću i njegovoj porodici potrebna naša pomoć. O čemu se radi pročitajte u tekstu…

Nedim gubi oko

Nedim Teskeredžić je jedan od preživjelih koji nikada neće zaboraviti napad na Tekiju. Sakriven u bašti Škaljić Devle sa ostalom omladinom iz komšiluka gledao je kako naći izlaz, kako preživjeti ovaj krvoločni napad.
U tom razmišljanju jedna eksplozivna naprava je eksplodirala neposredno pored njega. Geleri su prštali na sve strane. Mnogo je ranjenih ali ni jednog jauka. Nekoliko gelera je pogodilo i njega u podlakticu, ali jedan od njih pogodio ga je u lijevo oko… Uspijeva pobjeći sa ostalima iz grupe. Poslije nekoliko dana dolazi u Goražde gdje ljekari samo konstatuju gubitak oka…
Ovaj kobni momenat će u potpunosti promijeniti Nedimov život…

Ženidba, djeca

Po završetku rata ženi (1996) se sa Mešanović Enidom i dobivaju dva sina Bekira 1997 i Harisa 2002 godine..
Kao i svi u to vrijeme susreću se sa stambenim i financiskim problemima, i tako iz dana u dan. Dugi niz godina su živjeli kao postanari i ”selili” od adrese do adrese…
Nedimov punac kupuje komad zemlje u Kasindolskoj na Stupu (Ilidža), te je uradio “pod ploču” kako naš narod kaže. Tu žive svi zajedno: Nedimovi punac i pnica, on sa ženom i sa dvoje djece, Enidina sestra koja nije udata, te Enidin brat sa ženom i djecom. Punac mu ubrzo umire, a oni odlučuju da grade sprat za sebe i Enidin brat potkrovlje za sebe… Što su i uradili…

Haris dobiva šećer

Opet sve ide svojim tokom, ali opet ono ali…
Januar 2007 godine Harisa vode ljekaru jer su ustanovili da pije dosta tečnosti i često mokri. Ljekarski nalaz potvrđuje njihove sumnje Haris tada 4-godišnje dijete ima šećer.
Od tada je neprekidno na insulinoterapiji, što će zbog nedostatka insulina doživotno trajati. Haris dobiva 3-4 injekcije insulina dnevno, a da bi se doze adekvatno mjenjale potrebno je 4-5 puta dnevno da mjeri šećer u krvi iz prsta đepnim glukometrom (1 senzor košta od 1 -2 KM zavisno od proizvođača)
Za dobru regulaciju dijabetesa osim insulina neophodno se strogo pridržavati preporuka o ishrani i posebnom higijenskom režimu.
Haris mora uzimati 6 obroka dnevno (3 glavna i 3 užine) koji se sastoje od kvalitetne niskokalorične hrane (nemasno meso teletina, kvalitetna riba, puretina, voće, povrće, nemasni i light proizvodi)
Terapija bolesti podrazumjeva da se vodi maksimalna pažnja o ličnoj higijeni, higijeni odjeće te kvalitetu odjeće i obuće (pamuk, koža, prirodni materijali), higijeni stanovanja, te obavezno organizovano bavljenje sportom.

Haris kod očnog

Pored svih gore navedenih problema skoro su primjetili da Haris ne vidi dobro. Odveli su ga kod očnog ljekara i nustanovili da su mu potrebne naočale, dioptrija – 1,5 i -1,75.
Pored gore navedenih troškova, ovo je jeoš jedno dodatno opterećenje za buđet ove porodice.

Žena na psihijatriji

Iz gore navedenih razloga te bolesti djeteta, dolazi do još jedne u nizu tragedija u ovoj porodici. Enida jednostavno nije to mogla sve da podnese i završava na psihijatriji. Počela je ispoljavati uznemirenost, u stalnom je konfliktu sa rodbinom, sa komšijama. Optužuje ih da je žele ubiti i nju i njenu djecu. Dolazi u konflikt i sa sestrom i sa suprugom. Postaje fizički agresivna. Poslije ležanja u Psihijatriskoj bolnici puštena je kući. Dijagnoza po prijemu je Shizophrenia a po otpustu iz bolnice je Sch paranoides. Terapija Leponex tbl.a 25 mg 2,1,2 i Apaurin tabl.a 5 mg 1×1.

Sprat kuće neomaltan, bez patosa i struje

Sada samo gore vidjeli kakve higijensku uslove treba da ima ova familija da bi bar donekle imali normalne uslove za život. Oni bukvalno nemaju ništa. Sprat nije omaltan, nemaju patos, nemaju struju. Posudili su – uzeli struju sa prizemlja, tako da žice vise na sve strane.
Priča mi Nedim da su mu komšije koje grade kuće oko njega dali polovne prozore (koji nepašu ali on je stavio daske na dio koji fali), dali su mu polovnu kadu, staru wc šolju, stari bojler…
Prije par dana kaže mi da je kopao kanale 20 dana kako bi zaradio nesto novca. Radi proteze i zdravstvenog stanja po tom pitanju on ne smije biti u pognutom položaju. Zaradio je nešto novca ali je prouzrokovao pogoršanje, tako da se može vidjeti da mu iza proteze stalno curi nekakva žučkasta tečnost, a kaže Nedim da ta tečnost ima neugodan miris, tako da će hitno morati na pregled, a reče mi i da uskoro treba i na operaciju…

Nezaposleni oboje

Nedim i Enida su nezaposleni. Njihova primanja su od Nedimove invalidnine koja iznosi 256,90 KM. Od tog iznosa Nedim otplaćuje kredit od 200 KM – tako da im za životne troškove ostaje 56,90 KM.
Haris je dobio od zdravstvenog osiguranja aparat za mjerenje šećera i dobije trakice za cijelu godinu ali mi Nedim kaže da im godišnje fali (zbog toga što oni kontrolišu više puta) i do 6 kutijica trakica, a jedna kutijica sa 50 trakica košta 42,90 KM….
Haris za gore nvedenu ishranu dobiva poslije nekih odbitaka 222 KM, a vi sami ocijenite da li to može pokriti troškove kvalitetne ishrane, kvalitetne higijene, obuće, odjeće…

Nedimova lična karta i lična karta njegove supruge još se vode na staroj adresi gdje su zadnji put bili podstanari (Trebevička 59, Novo Sarajevo). Zašto?? Odgovor je jednostavan za to trebaju pare, a oni za takve stvari jednostavno nemaju para….

Apel za pomoć

Dragi naši zemljaci, Rogatičani, svi vi koji potičete sa rogatičke opštine, dragi Bošnjaci  posjetioci naše stranice – apelujemo na Vas da u mjesecu Ramazanu ispoljite suosjećajnost sa ovim familijom i pomognete im u skladu sa vašim mogućnostima.
Dajte da uradimo još jedno dobro dijelo – dajte da ovoj familiji omogućimo da imaju normalne uslove za život…
Na našoj stranici po završetku akcije nastojaćemo uraditi izvještaj u kojem ćemo vidjeti koliko smo skupili novca (poimenice, bilo imenom i prezimenom, bilo nadimkom ili inicijalima onako kako bude pisalo na pošiljci novca) za pomoć familiji Nedima Teskeredžića.

Kada ponovo posjetim ovu familiju – uz našu pomoć i solidarnost – nadam se da ću ih zateći u puno boljim životnim uslovima – na naše veliko zadovoljstvo!!!

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaže: ”Ko otkloni od muslimana jednu brigu, Allah će njemu otkloniti brigu na Kijametskom danu.”

KOMPLETNA DOKUMENTACIJA BIĆE NA FORUMU – POD HUMANITARNIM AKCIJAMA – POMOĆ FAMILIJI NEDIMA TESKEREDŽIĆA. Tu ćemo i pratiti priliv novca na Nedimove žiro račune..

 

AKCIJA JE OTVORENA DO 1.10.2010 (a može da se i produži)

 

 

Vaše priloge možete uplatiti:

Uplate u BiH:

 

Naziv Banke UniCredit Bank d.d.

račun banke broj  4229 7502 0179 2014 

primalac Nedim Teskeredžić

ul. Kasindolska do broja 167 71210 Ilidža 

tekući račun je 00153173700

Uplate iz Europa (u Eurima):

Naziv Banke UniCredit Bank d.d.
Ulica: Kardinala Stepinca bb
Brad Mostar
Država BiH
SWIFT CODE (ADRESA) – UNCRBA22
Primalac: Teskeredžić Nedim
BROJ RAČUNA – POZIV NA BROJ 153173100
IBAN: BA39 3386 9028 8237 8880

Uplate iz Amerike (USD):

Naziv Banke UniCredit Bank d.d.
Ulica: Kardinala Stepinca bb
Brad Mostar
Država BiH
SWIFT CODE (ADRESA) – UNCRBA22
Primalac: Teskeredžić Nedim
BROJ RAČUNA – POZIV NA BROJ 153173100
IBAN: BA39 3386 9028 8237 9753

VIŠE INFORMACIJA :

Teskeredžić Nedim
Adresa: Kasindolska do broja 167
71210 Ilidža
Bosna i Hercegovina

Mobil: 061/ 033 582

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši