Još jedna Rogatičanka ide na hadž

Po našim običajima odlasku hadžija na hadždž se od vajkada poklanjala posebna pažnja.  Hadždž je specifičan u odnosu na druge ibadete jer podrazumijeva zahtjevno putovanje u Meku i Medinu, koje je skup sa mnogo materijalnog, fizičkog i duhovnog ulaganja.

Iz gore navedenih razloga ovog vikenda smo posjetili našu Nesku Kazić, jer njena kćerka Jasna Kazić udata Pajević zajedno sa svojim suprugom Kemalom ove godine ide na hadždž kako bi obavila peti islamski šart..

 

 

 

Još jedna Rogatičanka ide na hadž

 

Po našim običajima odlasku hadžija na HADŽDŽ se od vajkada poklanjala posebna pažnja.  Hadždž je specifičan u odnosu na druge ibadete jer podrazumijeva zahtjevno putovanje u Meku i Medinu, koje je skup sa mnogo materijalnog, fizičkog i duhovnog ulaganja.

 

Stoga su odlasci i doćeci hadžija uvijek prestavljali trenutke radosti kako za familiju, tako i za džemat, zajednicu ali i za prijatelje, sugrađane, komšije.

 

Iz gore navedenih razloga ovog vikenda smo posjetili našu Nesku Kazić, jer njena kćerka Jasna Kazić udata Pajević zajedno sa svojim suprugom Kemalom ove godine ide na hadž kako bi obavila peti islamski šart..

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzvišeni Allah dž.š. je obavljanje hadža učinio obaveznim jednom u toku ljudskog života, shodno kur’anskom ajetu: “Obaviti hadž, Allaha radi, dužan je svaki onaj koji je u mogućnosi (Ali Imran 96).

 

Brojni su i hadisi Poslanika a.s. u kojima se potvrđuje kur’anaska obaveznost hadža i ističe pojašnjenje da je hadž obavezan jednom u toku života.

U hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre stoji: „Allahov Poslanik nam je jednom prilikom držao govor i između ostalog rekao: “Ljudi, Svevišnji Allah je propisao hadž kao obavezu, pa je izvršavajte.“ Neko od prisutnih upita: „Je li svake godine?“ Allahov Poslanik zašuti dok ovaj pitanje ne ponovi tri puta, a zatim reče: „Da sam rekao DA bili biste obavezni, a vi to ne biste mogli učiniti, zato me ne pitajte o onom što sam prešutio, jer su oni koji su bili prije vas propali zbog toga što su puno pitali, a zatim proturječili poslanicima koji su im bili poslani. Kada vam nešto naredim vi to izvršite, a ako vam nešto zabranim vi se klonite toga.“

 

Skupili smo se na ručku kod naše Neske, gdje smo poslije ručka naširoko pričali o hadžu, propisima, osjećajima te značenju hadža za muslimane. Vrlo je bitno što se ovaj mladi bračni par odlučio na ovaj korak takoreći na samom početku zajedničkog života.

 

 

 

 

Naravno, srećni su svi zbog toga jer nema veće sreće, niti ima veće radosti za roditelja kada na jedno ovakvo putovanje šalju svoju kćer ili sina. I zaista se mogla osjetiti ta radost u Neskinom oku i na njenom licu. Velika je to stvar dočekati tu Allahovu milost da ti djete ide na hadž i da ga pratiš na najljepši put koji se može zamisliti..
 

Sjećam se još uvijek riječi TELBIJE koje mi i danas odjekuju u ušima:

 

LEBBEJKE ALLAHUME LEBBEJKE, LEBBEJKE LA ŠERIKE LEKE LEBBEJK. INNEL HAMDE VENNIAMETE LEKE VEL MULK LA ŠERIKE LEK.

ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM! ODAZIVAM TI SE TEBI NEMA RAVNA ODAZIVAM TI SE. ZAISTA SVA HVALA I BLAGODATI I VLAST SAMO TEBI PRIPADAJU. TEBI NEMA RAVNA.

 

Toliko ljudi muhmina na jednom mjestu –  Gospodar im je jedan, poslanik jedan, knjiga im je jedna, propisi im isti, odjeća im ista, sve je isto. Islam gradi ovdje jedan jedinstven ummet.  Njihova je ideja jedna: “Zaista su samo vjernici braća”! – i to može osjetiti samo onaj ko se nađe među tri miliona sretnika – tri miliona Allahovih gostiju, a naši putnici Jasna i Kemal će imati tu mogućnost da to vide i osjete…

 

Neska, budi ponosna i sretna majka – što si odgojila takvo dijete, koja se u cvijetu svoje mladosti posvetila islamu i islamskim propisima i što se već sada sa svoje 23 godine odlučila da sa svojim suprugom ode na Hadž. Neka te Allah dž.š.  nagradi za to…  

 

 

Radost i zabrinutost su prisutni, jer put je dalek, obredi hadža ponekad su opasni i zahtjevni, ali njihova vjera, mladost, odlučnost, i istrajnost nam daju puno optimizma, nade i radosti da će to oni uz Allahovu pomoć, bez većih problema i poteškoća obaviti sve ono potrbno što zahtijeva obred hadža….

 

I zato Jasna i Kemala neka vam je hairli put, da hairli stignete, da hairli obavite hadž i da vam Allah dž.š. primi i okabuli hadž. Da se hairli vratite svome djetetu, roditeljima, rodbini i prijateljima… Amin!

 

 

Komentariši