Kod rodbine

Butila, cetvrtak 29 juli i ponedjeljak 9 avgust 2010

Navratih ovog ljeta dvaput u Butila da zijaretim moje drage rodjake, moje Cengice. Prvi put sa Zengom ono kad smo odnijeli one morske stvarcice nasem Rusku u Ahatovice i drugi put sa, opet mojim dragim roletom Irfom i njegovom Munirom i mojom Sumejicom. Esma jos uvijek koristi maksimalno vrijeme da provodi sa svojim babom i da se medjusobno tjese iznenadnom smrcu supruge i majke Dude…

Prva posjeta bijase onako blic, usputna, samo da se vidimo i ugovorimo ovo drugo sijelo bliznje famelije.
Na drugu posjetu, to jes sijelo, krenusmo istovremeno mi iz Hadzica a Dzike sa Otoke pa ce mo tako otprilike stici u isto vrijeme. Citavim putem sam vidno raspolozen i pricam Sumejici o rodjacima kod kojih idemo.
Minu i Fatu sam jos i vidjo ovih zadnjih par godina a bracu im Ferida i Smaju sam zadnji put vidio negdje u ljeto ’97. Navraco mi je Smajo u praonicu na Grbavici a Ferida sam sam potrazio kad mi je ono policija bila oduzela transportera.
Ljeto bilo te ’97 i ja povuko raju na kupanje gore iznad Kozije cuprije. Tek poslije oslobodjenja pa policije dosta i gore prema Palama. Hele nebijahoh jos dobavio karton iz Rogatice pa i nemadoh vozacku pri sebi. A i kako cu je imati kad smo je zakopali ’92 na Gradini Vlasenickoj skupa sa pasosom i ostalim stvarima i nakitom. Sve strpali u teglu i pod orah misleci da ce mo se brzo vratiti jer ce rat trajati par mjeseci. Tih nasih par mjeseci meni traje jos uvijek jer ne odoh nikad vise na Gradinu a i nevjerujem da cu.
Hele ni Ferid tada policajac saobracajac dole u policijskoj stanici jedne od Sarajevskih opstina mi nemogode pomoci. Transporter sam podigo par dana kasnije na Skenderiji al kad sam prvo platio debelu kaznu…

Nejse, priblizavamo se mi Butilima i radostan sam skorasnjem susretu.
Svi su tu sa kucama u jednoj mahali. Na pocetku majka Esma pa dole nize Smajo, pa Ferid, pa eMina i onda do nje Fatima. Zar moze biti ljepse u jednoj mahali majka i djeca joj, dvije sceri i dva sina.
Susret bijase srdacan i rodjacki bas onakav kakav treba i da bude. Skoro svi su tu pa vidjoh Smajine sve, Fatimine sina, scer kao i zeta i unucad, Minine unuke. Samo nevidjoh Minine sceri Almu i Almedinu a volio bih da jesam jer ih znam od njihovih malih nogu gdje smo i zivili u jednoj mahali u Gracanici. Nevidjoh ni Feridovu scer ali saznah da je posto dzedo. Bice prilike ako Bog da.
Stigosmo gotovo istovremeno sa Irfom i Munirom pa odlucismo da ovo sijelo bude kod Mine, sledece kod Fatime a dalje cemo vidjeti. Tako pricasmo o svemu i svacemu, od nekadasnjih teferica u Sljedovicima, prijeratnih godina u Rogatici do danasnjije dana.
Moje rodjake Mina i Fatima ostadose obadvije udovice. Minin muz Zejnil Hodzic sin Nazifagin umrije jos dok su im cseri Alma i Almedina bile jako male a Fatimin muz Hamid Zukic pogide na ratistu. Iako same izborise se i odgojise zlatnu i uspjesnu djecu.
Pitam Ferida i Smaju sta rade cim se bave.
Ferid je jos uvijek u istoj policijskoj stanici samo je auto zamijenio za kancelariju gdje radi kao sef smjene a Smajo vozika nekog od ovih na vlasti. Znaci dobro im je obadvojici sto me jako obradovalo.
Vidim majki Esmi jako drago sto me opet vidi…

Nego da ja nebih sve isprico u jednoj prici da ja prekinem.
Irfu i Muniru namjerno samo spomenuh jer oni imaju svoje mjesto i u narednim pricama sa ovoljetnog odmora u Bosni…

P.S. Samo jos da dodam da su: Minin, Fatimin, Feridov i Smajin otac Omerbeg Cengic, onda moj dzedo Salihbeg Cengic i Irfina nena Vezirahanma Dziko: “dva brata i sestra”.

 


Fatima, ja i Emina



Fatimini scer, zet i unucad, sin Mujo, brat Smajo i Fatima


Mina, Irfo, ja i Ferid


Majka Esma, Munira…


Majka, Sumeja i majkina praunucad


Hoce mrak: lubenica, dinja, torta, grozdje crno i bijelo…



Smajo sa porodicom


Alma


Almedina


Omerbeg Cengic sa suprugom Esmom i djecom: Fatimom, Feridom i Eminom


U Sljedovicima ispred kuce Omerbega Cengica
S desna stoje: Nadlin brat, Nadla (supruga Mehmedalije Cengica), eMira (scerka Mehmedalije i Nadle), Muhamed Cengic, Semsa (majka Muhamedova), Mujo Cengic (brat Muhamedov), Fadil Cengic, Vasvija (supruga Fadilova), Fadila Sahinpasic (teticna Fadilova), Mujo Dziko, Ragib Efendic, Vehbija (supruga Ragibova a rodjena Cengic), Ferida Ajanovic (scer Camkina), Medina Efendic, Sudka Efendic.

S lijeva cuce: Vezirahanma Dziko (rodjena Cengic), Omerbeg Cengic, Hama (Vezirahanmina i Omerbegova majka), Safija Ajanovic, Zahida Cengic (rodjena Ajanovic), Avdo Cengic (sin Muhamedov).

Komentariši