Temelji Podljunski

I prošle godine u julu mjesecu kao i prethodnih godina zijaretih rodni grad. Cilj  je bio iskrčiti imanje, napraviti jedan sto i klupe u bašti da se ima gdje sjesti kada se dođe, iskopati i izliti temelje za novu kuću ako Bog da, i dosta toga još…

 

Temelji Podljunski

 

I prošle godine (2010) kao i prethodnih zijaretih rodni grad.

 

Cilj nam je bio iskrčiti imanje, napraviti jedan sto i klupe u bašti da se ima gdje sjesti kada se dođe, iskopati i izliti temelje za novu kuću ako Bog da.

 

Pošto je bilo podosta posla morali smo u Rogaticu ići nekoliko puta. Tražili smo majstore u Rogatici da razmjere kuću i da eventualno urade posao iskopa i izlijevanja temelja, ali pošto je sezona gradnje i ono malo majstora iz Rogatice i okoline su se dali trbuhom za kruhom, tako da u Rogatici nismo našli nikoga, osim jednog koji je ”zavrno” cijenu da ti se zavrti u glavi. Naravno odmah sam ga odbio….

 

Vidjevši da od toga nema ništa, uhvatili smo se posla. Razmjerili smo temelje. Otišli na stovarište kupili potrebni materijal, dovukli u Podljun.

 

Naručili beton, vjerovali ili ne iz Goražda, jer u Rogatici ni betonara ne radi…

 

Počeli smo ipak nešto manju kuću ca. 50 kvadrata, a planirano je da se ostavi i potkrovlje sa još toliko kvadrata… Sudeći prema sadašnjim potrebama to će biti sasavim dovoljno…

 

Urađeni su zemljani temelji, a planirano je bilo da se temelji iznad zemlje rade u septembru – oktobru ali zdravstvena situacija babe (prehlada, gripa) nije dozvolila da se radovi nastave..

 

Nadati se da će to biti gotovo na proljeće, zajedno sa mrtvom pločom…

 

U ovom istom periodu plan je da se cjelokupno imanje zagradi, tako da se već sada raspitujemo za kolje i žicu i drugi neophodni materijal koji je potreban da se imanje ogradi….

 

Osim ovog, planirana je još jedna faza krčenja grana, granja i drugog rastinja kako bi se imanje dovelo u što bolji izgled…

 

Radeći ove poslove dolazili su nam stare komšije povratnici, ali i novi stanovnici Podljuna izrazivši svoje divljenje što se imanje tako lijepo iskrčilo i što se započela kuća.

 

Kaže mi jedan novi komšija: ”Ovo imanje ti je prelijepo ne prodaji ga nipošto”.

 

”Pa da smo mislili prodavati ne bih ovo radili – odgovorih mu…

 

 

A kada se urade ovi radovi trebalo bi imanje zagraditi od ulice….

 

Nadati se ako Bog da da će bar dio planiranih poslova biti odrađen ovog proljeća i ljeta…

 

Svaki čovjek voli svoj rodni kraj, svoj grad, svoju mahalu – i ja volim moju Rogaticu i vraćam joj se bar na ovakav način!

 

 

2007 – 2008

 

 

 

U ove dvije godine obično kada sam dolazio u Rogaticu i u Podljun mogao sam samo sjesti na stepenice i pogledati u zaraslo imanje jer se nije smjelo zakoračiti u baštu…

 

2009

 

 

Odvučeno je svo smeće, te višak zemlje, ostaci od garaze, te ostaci od kuce….

 

 

2010

 

Odvučeni su i preostali ostaci kuće, tako da je teren pripremljen za radove

 

 

Napravljen je privremeni sto u bašti da se može sjesti, popiti kafa, nešto pojesti a i odmoriti ako se nešta radi

 

 

 

Obilježili smo temelje kuće…

 

 

Kopanje temelja…..

 

Glavni majstor za armiranje :D: 

 

Stigao beton čak iz Goražda….

 

 

Završeni zemaljski temelji – nastavak slijedi na proljece i ljeto 2011, ako Bog da!

 

 

 

Komentariši