Dečko Bez Mane

 

Zapazih izvanredne sportske, hrvačke, uspjehe našeg mladog Rogatičanina pa se odlučih da napišem ovu priču. Iznenadih se do kakvih prijatnih saznanja dođoh. Dečko se zove Elvir Ćosić i treći je po starini od šest sinova naših Rogatičana Mirsada i Mehreme Ćosić. Elvir je znači po roditeljima Rogatičanin, rođen je u ratnom Goraždu a živi sa svojim roditeljima i petero braće u Sarajevu. Pa da krenemo redom…

Roditelji Mirsad i Mehrema Cosic nasi Rogaticani.

Mehrema je djevojacki Saracevic i kuca njenih roditelja je bila cini mi se gore prije ciglane u Kovanju i sjecam je se onako sa Carsije i da je dolazila u Tekiju (vjerovatno kod famelije) kod rahmetli Huremovica, Hajre i Sejde.
Hajro i Sejda Huremovic su civilne zrtve agresije i stradali su u sveopcem cetnickom napadu na Rogaticu, tacnije na dio grada Gracanica i njihova tijela kao i tijela desetina civila koji su tada stradali nikada nisu pronadjena…
Jos se sjecam da je Mehrema sa ostalim curama redovno isla na teraviju…

A Mirsada ce se mnogi sjetiti po njegovom nadimku, Čoča, a meni mnogo blizi jer se znamo od malih nogu i nase drugovanje ce se evo i dalje nastaviti jer je bilo prekinuto time sto nismo znali jedan za drugog gdje se nalazimo.
Iskreno receno mislio sam da se nasi Cosici jos uvijek nalaze u Gorazdu i znao sam da imaju vise djece ali nisam znao da su to sest sinova.

Ja i Coca smo znaci godisnjaci, skolski drugovi i prosli smo skupa sve marifetluke sa nasom skolskom rajom. Ja rasto u dijelu grada Gracanica a on u Pohridu, tacnije na Polipi ali stara Rogatica je poznavala samo jednu raju.
Nase drugovanje se kasnije nastavilo i na Automatima na Musali gdje je on radio na fliperima i onim stonim fudbalima. Cak smo tu sa rajom znali proslaviti i novu godinu.

Druzili smo se i na Tomboli tj. Cinkvini, kako smo je mi raja zvali. U to vrijeme u objektu iza Stare Gimnazije kod Baste. Igrali smo Cinkvinu do kasnih sati uz kuhana jaja kao mezu. A u to vrijeme je konobariso moj komsija i nas jaran rahmetli Munever Sehic, Seha. Pa eto da se i njega sjetimo i proucimo mu fatihu i pozelimo da mu dragi Allah podari lijepi dzennet…

Znaci nasi Cosici zive danas u svojoj kuci u Sarajevu, tacnije na Kromolju.
Coca zimi odmara a cim vrijeme dozvoli krece za svojim poslom. Bavi se fasadama i molerajem pa evo prilike da kazem ako kome zatreba dobar majstor da zna gdje se moze obratiti. Mehrema ima profil na facebooku pa eto kontakta.
A Mehremi kad prodje raspust krene skola, kaze ponavlja razrede. Naravno sali se misleci na skolu njihovih sest sinova. Svi skolarci osim najstarijeg Edina koji je zavrsio i radi, sucur Allahu dragom.
Pored djecije skole Mehrema je domacica i dobra bastovanka.
Nasi Cosici evo vec koju godinu uzimaju i siju dunum i po zemlje pa Mehrema cim isprati djecu u skolu prifati se motike i u njivu. Opet stigne na vrijeme kuci da napravi rucak. Stariji sinovi su vec odrasli, mozes reci, pa je i njoj puno lakse.
A vesela je kad o svemu tome prica govoreci da fino zive sucur Allahu dragom.
Dodaje, fino zive kakva nam je drzava i kakvo je stanje u njoj…

Najstariji sin Edin je rodjen u Rogatici 20 11 1990 isto ko i sin Sedin rodjen 05.05 1992.
Sin Elvir je rodjen 01.06 1994 u ratnom Gorazdu a Ermin je rodjen 30.07.1998 u Sarajevu kao i najmladja dvojica, sin Adin rodjen 08.11 2000 i sin Tarik rodjen 27.09.2002.

E sad ELVIR, ERMIN i ADIN su vrsni sportisti, sva trojica hrvaci i clanovi Hrvackog kluba Bosna iz Sarajeva koji se nalazi u ulici Hamze Hume na broju 2.

Prije par sedmica na medjunarodnom hrvackom turniru u Niksicu (Crna Gora) su sva trojica osvojili medalje.
Elvir i Adin po srebrnu a Ermin zlatnu medalju i pehar za najboljeg stranog takmicara.

A do sad oni imaju dosta osvojenih medalja pa cu pokusati pobrojati one koje im vise na zidovima soba, a ako koju preskocim nadam se da ce mi halaliti:

ELVIR trenira vec pet godina ali je poceo sa takmicenjem prije cetiri godine i odmah je poceo i sa osvajanjem medalja. Do sada ih ima nekih dvadesetak.
Uglavnom to su medjunarodna takmicenja:
Kup u Sarajevu jedno zlato i jedno srebro. Bozicni turnir u Sarajevu jedna bronza. Bozicni turnir u Zagrebu jedna bronza. Senta dvije bronze. Kadetske lige koje su odrzane u Hrvatskoj dvije bronze. U Novom Sadu ima osvojenih ukupno pet medalja na medunarodnom takmicenju od toga tri bronze, jedno srebro i jedno zlato. U Gospicu isto na medunarodnom takmicenju osvojio je tri bronze. U Austriji ima osvojenu jednu medalju i to bronzanu. Svjetska medalja koja je osvojena u Budvi isto bronzana i ova zadnja iz Niksica srebrna.

ERMIN trenira tri godine a po takmicenjima ide dvije godine.
On ima osam osvojenih medalja:
Kup u Sarajevu dvije medalje, jedna zlatna i jedna bronzana . Bozicni turnir u Sarajevu jedna srebrna.Turnir u Somboru jedna zlatna. Turnir u Kanjizi jedna srebrna. Turnir u Senti jedna srebrna medalja. Turnir u Austriji jedna bronzana i ova zadnja iz Niksica zlatna kao i pehar za najboljeg stranog takmicara…

ADIN trenira dvije godine i nesto ali je odmah poceo putovati po turnirima i osvajati medalje:
Kup u Sarajevu jedna zlatna i jedna bronzana medalja. Bozicni turnir u Sarajevu jedna srebrna. Turnir u Somboru jedna srebrna. Turnir u Gospicu jedna srebrna. Turnir u Madarskoj jedna bronzana medalja. A isto u Senti ima i jednu srebrnu i jednu zlatnu i tu je proglasen najboljim stranim takmicarem medu dvjesto takmicara. Turnir u Sloveniji jedna zlatna. Kup u Kanjizi jedna bronzana. Koprivnica jedna bronzana. Ima ih jos vise ali da spomenem jos ovu zadnju srebrnu iz Niksica

ELVIR je proglasen sportistom godine 2009 na kantonalnom nivou, a ADIN je proglasen sportistom godine 2010 na kantonalnom i na drzavnom nivou kao mladi i perspektivni sportista.
Elvir je ponovo tj po drugi put sportista godine na kantonalnom nivou i bice direktan prijenos sa proglasenja u cetvrtak 10 marta ove, tj. 2011 godine sa pocetkom u 20:00 sati na TVSA
.

Pored ove trojice nasih rogatickih hrvaca da spomenem i druge mlade hrvace kluba Bosna koji osvajaju pehare i medalje, a to su: Gackic Aldin, Sadikaj Agron, Mulic Hasan, Sehovic Hasib, Kadric Meldin, Nisic Edi, Gabeljic Sadik, Mulic Adnan…

Svi ovi odlicni rezultati su postignuti zahvaljujuci selektoru i treneru, opet nasem Rogaticaninu Fahrudinu Hodzicu – Fahri ili Hodzi kako ga jos zovu. Kako sam ja mogo skontati Fahro je sin od rahmetli Bobeka. Naravno tu su i ogromne zasluge jos dvojice trenera Islama Sadikaja i Bajre Brkanica.
Njih trojica se bore za opstanak kluba i iznalaze sredstva za njihova putovanja na kojima nasi mladi Cosici i njihovi drugovi iz kluba postizu zavidne rezultate.
Ovi treneri i selektor bez takoreci ikakve naknade rade vjerno sa ovom djecom i daju od sebe maksimum samo da od njh naprave velike sportiste i za sada im to polazi za rukom. A roditelji ovih mladih sportista hrvaca se nadaju da ce uspjeti jos vise jer imaju njihovu podrsku a Bogami i podrsku profesora, nastavnika i ucitelja koji im izlaze u susret.
Pa da spomenem i te dobre ljude:
Direktor Elvirove skole Alic Suad, zatim njegov razrednik Kalic Ahmedin a i ostali profesori su stali iza njegovog uspjeha jer imaju razumijevanje za njegove treninge i cesta putovanja pa da im se zahvalim ovim putem u ime Elvira, njegovih roditelja i nas sviju.
Direktor Erminove i Adinove skole Numic Zijad, zatim Erminova razrednica Mujic Aida kao i ostali nastavnici, te Adinova uciteljica Sahinpasic Aida. Zahvaljujem se i njima u isto ime…

U klubu ima oko dvadeset pet mladih hrvaca u koje se ulaze maksimum da postanu dobri sportisti.

Medjutim zalosno je sto ovaj sport kod nas u Bosni nije jos zazivio tako da je skroz slaba pomoc drzave i kantona tako da se HK Bosna nalazi u jako, jako teskoj situaciji. Nerijetko i sami roditelji skupe medju sobom da bi nasi sportisti hrvaci imali makar za gorivo ali i oni sami tesko stizu kraj sa krajem.
Treniraju i putuju tj. snalaze se kako znaju i umiju nasi selector Fahro i treneri Islam i Bajro sa svojim mladim hrvacima. Nadaju se nekim boljim vremenima da ce ovaj sport skupa sa ostalim zaziviti i naici na razumijevanje drzave i kantona, a do tada…

Zamolio sam ih da mi dostave brojeve, racuna i ziroracuna sarajevskog Hrvackog Kluba Bosna pa da ih objavim u nadi da ce se naci dobri ljudi koji ce pomoci ove nase mlade sportiste hrvace da istraju u svojim nakanama i da nastave nizati velike uspjehe i da nastave donositi medalje i osvojene pehare u nasu jednu i jedinu Bosnu, u nase drago Sarajevo…

Hrvacki klub Bosna – Sarajevo,
Hamze hume 2, 71000 Sarajevo

HYPO ALPE ADRIA BANK DD – Poslovnica Sarajevo
Branislava Djurdjeva 14, 71000 Sarajevo

Ziro Racun: 3060310000791717

IBAN: BA393060203720813551

SWIFT: HAABBA22

HYPO GROUP ALPE ADRIA BANK DD

Dobri nas narode koji zelite pomoci ove nase mlade sportiste mozete kontaktirati i naseg selektora, trenera i clana upravnog odbora Fahru, na mail: fahro.hodzic@gmail.com
ili na njegov mobitel: 061 143 002

Hvala vam od srca dobri ljudi…

Elvir Cosic, Hrvacki klub Bosna – Sarajevo.AVI

{youtube}CM-YeVSI0zQ{/youtube}

 

 

Cosic Ermin, Hrvacki klub Bosna – Sarajevo

{youtube}Plvs9nsNqGk{/youtube}

 

The Cosic Brothers, Wrestling club Bosna – Sarajevo; Hrvacki klub Bosna – Sarajevo 

 

{youtube}e08XybGGJok{/youtube}

Komentariši

Dečko Bez Mane

 

Zapazih izvanredne sportske, hrvačke, uspjehe našeg mladog Rogatičanina pa se odlučih da napišem ovu priču. Iznenadih se do kakvih prijatnih saznanja dođoh. Dečko se zove Elvir Ćosić i treći je po starini od šest sinova naših Rogatičana Mirsada i Mehreme Ćosić. Elvir je znači po roditeljima Rogatičanin, rođen je u ratnom Goraždu a živi sa svojim roditeljima i petero braće u Sarajevu. Pa da krenemo redom…
(više…)

Komentariši