Vrelo rijeke Bereg

 

 Vrelo rijeke Bereg nalazi se na području opštine Sokolac. Ime je dobilo po obližnjem selu, Beregu. Nastaje iz velikog otvora, koji je oko pet metara prečnika. Voda bistra i hladna prelijeva se preko otvora. Prelijevajuci se stvara mnoge potočiće. Nizvodno je granica opštine Rogatica. Sa vrela su se snadbjevali vodom mještani sela Vjetrenik i Jasik, a odmah ispod vrela nekad je bio i mlin.

 

Kanjon koji pravi riječica je teško prohodan, ribari su bili jedini, ali česti posjetioci jer je riječica veoma bila bogata potočnom pastrmkom. Pristup vrelu je sada onemogućen, jer je izvor kaptiran.

 

Voda sa izvora Bereg transportuje se cjevovodom dugim 13 kilometara do novoizgrađene Fabriku vode “Aqua life” u Sokolcu. Kapacitet cjevovoda je oko 60 litara vode u sekundi, a fabrika će puniti 16 hiljada boca na sat. Negazirana voda koja će se ovdje proizvoditi, po svom sastavu spada među najkvalitetnije u Evropi jer dolazi iz ekološki čiste sredine sa dubina 218 metara.

 

Preduzeće “Kreator” ima zaključen ugovor o koncesijama na Bereško vrelo sa resornim ministarstvom u Vladi RS na 30 godina. Veći dio proizvodnje će se izvoziti. Međutim, najvjerovatnije zbog promjene kvaliteta vode prilikom dugog transportovanja kroz plastične cijevi, voda mjenja svoj kvalitet pa je izvoz sada upitan!

 


Bereško vrelo 1968.g.
izvor slike: panoramio

Mlin na Bereškom vrelo 1968.g.
izvor slike: panoramio

Komentariši