Zoran Čarkić bezbjednjak i deportator kao svjedok optuženom Zdravku Tolimiru

Kao jedan od prvih srpskih rezervnih oficira se odazvao cetnickom zovu na Han Pijesak. Ispratili su ga pogledi preplasenih i zabrinutih rogatickih muslimana a on je isao uzdignutih, i glave i ramena da mu se bolje vide cinovi na paletama. A bogme nisi imao sta viditi onakog sitnog i mrsavog al eto pokazalo se da su takvi bili i ponajgori…
A odrastao si Zorane na carsiji medju rajom i dobro si znao da ovaj mirni rogaticko-bosnjacki narod ne zeli ni muhi zlo a kamoli drugim ljudima, dok ste ti i tvoji kovali krvave planove koje ce te i sprovoditi naredne cetiri godine, ko bijesni psi.

 

  

 
 

Pojavio si se i prvi iz autobusa pred djenerala Mladica, kao bezbjednjak i deportator jadnog Zepskog izmucenog i napacenog naroda. Zacudo jos mrsaviji no sto si prije bio i bez onih cinova na tvojim paletama.
Da li je vec tada pocelo tvoje kajanje, Zorane. Kajanje za zlocine koje si pocinio sa svojom bratijom nad neduznim komsijama i sugradjanima muslimanima.
Cesto i danas kazes da ti je zao zbog svega a sutra bi opet…

 

 

Zoran Carkic je danas svjedok a vec sutra, ko zna …???

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procitajte tekst o svjedocenju objavljen u „Seanse Tribunal“   i  „e-novine“

 

 

Rat je ”uvezen spolja”

Sense Tribunal

 

 

Zoran Čarkić bivši bezbednjak Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je u četvrtak sve teze koje mu je tokom unakrsnog ispitivanja sugerisao optuženi general Zdravka Tolimir, nekadašnji Mladićev pomoćnik za bezbednost u Glavnom štabu VRS koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi

 

Svedok optužbe Zoran Čarkić je u nastavku unakrsnog ispitivanja spremno prihvatao i potvrđivao sve sugestije optuženog Zdravka Tolimira: počev od toga da su “razlozi za početak rata” u BiH “uvezeni spolja” i “isprovocirani” incidentima kao što je napad na kolonu JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, preko “zloupotrebe statusa” zaštićenih zona od strane Bošnjaka, koji su iz Srebrenice i Žepe izvodili diverzantske napade na okolna srpska sela i položaje VRS, pa do “slobode izbora” koju je, po optuženom, imalo stanovništvo enklava kada se u julu 1995. godine odlučilo da ih napusti.

 

Osim činjenice da je Čarkić u julu 1995. godine bio među bezbednjacima VRS čiji je nadređeni u glavnom štabu, po stručnoj liniji, bio general Tolimir, ostali razlozi zbog kojih je za tužioca važan iskaz ovog svedoka mogu se samo naslućivati, budući da se dobar deo njegovog svedočenja odvijao na raspravi zatvorenoj za javnost. Isto se danas dogodilo i za završnim delom unakrsnog ispitivanja ali je prethodno, u javnom delu rasprave, optuženi general od svog bivšeg podređenog  dobio potvrdu da ni jedan starešina iz organa bezbednosti u VRS od bataljona do Glavnog štaba nije imao pravo da komanduje, već samo da predlaže i savetuje nadležnu komandu.

 

Tolimir je u unakrsnom ispitivanju Čarkića takođe nastojao da ospori značaj pisma koje je, prema tvrdnji tužioca, optuženi diktirao svedoku u julu 1995. godine kako bi obavestio generala Milana Gvera o mogućnosti da oko 800 zarobljenika iz Srebrenice budu smešteni na farmi za uzgoj konja i svinja na Sjemećkoj ravni, u zoni odgovornosti Rogatičke brigade.

 

Čarkić je potvrdio da pomenuta farma nikada nije korišćena kao zatočenički objekat i prihvatio sugestiju optuženog da je pismo koje mu je diktirano sročeno kao “obaveštenje” a ne naređenje. Složio se da je svrha bila samo da se “u slučaju potrebe” za objektima za smeštanje zarobljenika, naznači za to pogodna lokacija. Da li je i koliko zarobljenika iz Srebrenice prebačeno na teritoriju Rogatičke brigade, i kakva je bila njihova sudbina, nije se čulo u javnom delu svedočenja Zorana Čarkića.

 

Bivši bezbednjak Rogatičke brigade, danas je zadužen za prostorno uređenje i stambeno komunalnu delatnost opštine Rogatica. U njegovu nadležnost, rekao je na suđenju, spada i legalizacija objekata malobrojnih povratnika na područje Rogatice. Ti povratnici, složio se svedok sa Tolimirom, potvrđuju da se nalog VRS za iseljavanje Žepe u julu 1995. godine odnosio samo “na period do kraja rata”, a ne trajno, kako tvrdi tužilac.

 

U kratkom dodatnom ispitivanju tužilac je svedoka pitao za operaciju rušenja džamija, kulturnih spomenika i kuća Muslimana na teritoriji opštine, u kojoj je učestvovala Rogatička brigada. Vidno uzbuđen, svedok je negirao da je ikada u tako nečem učestvovao, ocenjujući “nelogičnim” da je nekada  rušio kuće da bi ih danas ponovo gradio. Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se u ponedeljak.

Komentariši