Dan Armije BiH

Možda se nekad i negdje stvarala vojska i pod težim uslovima, možda je neka vojska vodila i herojskiju borbu od ovdašnje, ali ono što je napravila Armija Bosne i Hercegovine opire se svim naporima sjećenja, svim pokušajima da se u istoriji nađe sličan primjer. Upravo kao što se ono što je učinila Armija BiH ne može naći ni u jednoj ratnoj teoriji, ni u jednoj ratnoj praksi, od Sun Cu Vua do Napoleona.

U neku ruku, ta je i razumljivo. Jer, koja to ratna teorija može smisliti, a kamoli izvesti nešto slično onome što je izveo Hamdija Abdić u operaciji Tigar – sloboda 94? – kada je namagarčio Fikreta Abdića! Koja je ratna teorija mogla predvidjeti otpor u Sarajevu, gdje su bez ikakavog oružja, danima bez grama hrane, vode, bez ijedne egzistencijalne a kamoli civilizacijske potrepštine, taj grad odbranili njeni građani!? Kako objasniti rat u državi gdje je odbrana svakog grada predstavljala herojstvo za sebe? Kako objasniti…

 

1991. OSNIVANJE PATRIOTSKE LIGE BIH

 

 Sedmog i osmog februara 1992. godine, u selu Mehurici kod Travnika, odrzano je vojno savjetovanje koje ce kasnije ponijeti epitet historijsko, a na kome su se sastali komandanti regionalnih stabova i dio Glavnog staba Patriotske lige BiH. Cilj savjetovanja bilo je usaglasavanje planova po regijama i podjela zadataka za naredni period. Priprema ovog skupa pocela je krajem 1991. godine. General Sefer Halilovic tvrdi: “Sedmog i osmog februara 1992. godine, u selu Mehurici kod Travnika, odrzano je vojno savjetovanje koje ce kasnije ponijeti epitet historijsko, a na kome su se sastali komandanti regionalnih stabova i dio Glavnog staba Patriotske lige BiH. Cilj savjetovanja bilo je usaglasavanje planova po regijama i podjela zadataka za naredni period. Priprema ovog skupa pocela je krajem 1991. godine, kada sam svim stabovima na terenu poslao uputstvo: Zadaci RVS. Bio je to dokument kojim su, pored ostalog, udareni i temelji domacoj namjenskoj industriji. Kada smo se sastali, podnio sam uvodno izlaganje o tadasnjoj vojnoj i politickoj situaciji i procjenu i ocjenu buduce strategije. Osnova ovog izlaganja na savjetovanju je prihvacena i sazeta u prve dvije tacke najvaznijeg dokumenta PL-a: Direktive za odbranu suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine. Izlaganje i izvjestaji komandanata, neposredna razmjena misljenja i saznanja, kompletirali su ovaj dokument, koji je zavrsen 25. februara u Sarajevu. U pripremi i realizaciji dokumenta, kao i u vodjenju skupa u Mehuricima, kao savjetnici su mi pomagali Rifat Bilajac i Zicro Suljevic. No, Direktiva je moj rucni rad: u rukopisu je i umnozena, tek kasnije prekucana i dostavljena komandantima regionalnih stabova.”

 

 

 

ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

Zvanicno, nastala je 15. aprila 1992. Od Zelenih beretki, PL-a, policije, rodoljuba, bosanskih patriota… Najlakse je i najcasnije sjetiti se svega onog sto je iskazala i pokazala tokom rata. Od neizmjernog patriotizma, preko zapanjujuce hrabrosti do zadivljujuce spremnosti da se bori, iako nije imala ni dovoljno hrane, a kamoli oruzja i municije. U takvim, dakle ni u kakvim uslovima, uspjela se suprotstaviti dvostrukoj agresiji, odbraniti i sacuvati dobar komad bosanske zemlje i izvojevati pobjede u najkrvavijim bitkama. Ali, izgubila je jednu, mozda najvazniju: nije uspjela sacuvati sebe. Ima i onih koji danas tvrde da su isti uzroci zapravo i razlozi sto pobjeda nije bila daleko ubjedljivija. Kada je agresija pocela, Sarajevom se pjevalo Ponesi zastavu, Dragane Vikicu, a komanda Specijalne jedinice MUP-a u Domu policije vrvjela je mladicima koji su htjeli da se bore. U tom prvom naletu agresije, policija je podnijela prvi udar agresora i bila spona svim ostalim naoruzanim pokretima i grupama. Onda je Armija objedinila sve i u svoje redove primila.

 (preuzeto sa http://www.vojska.net)

Komentariši