Dodatak ratnom svjedočenju

Javljam se ponovo,sto nije nimalo lahko,gledati ove slike,vratiti film,ponovo biti tu. Jer covjek od silnog uzbudjenja zaboravi neke stvari koje je vidio, a u datom trenutku nije smatrao da je to vazno, i da to sigurno nema potrebe da se uvrsti. Jer sve te scene koje sam zapisao, postoji izmedju toga toliko sitnica, koje su i mozda isto toliko vazne, a nisu se malo detaljnije opisale. Zato evo nakon par pozitivnih kritika od nasih sugradjana, da se i o tome nesto kaze.

Penzionisani policajac Kezunovic, pamti ga carsija,sto je imao sina,koji je bio dusevno bolestan, a on ko roditelj ga uvijek pratio u stopu,da ovaj nebi nesto napravio. Stanovao je ispod robne kuce,a kao dijete nisam nikad zapamtio da je imao zenu. Od pocetka rata ostao je kod kuce iako su i po njemu kao i po nama padale granate. Sreo sam ga prvi put u ratu, kad je padala Gracanica. Mi smo se sakrivali zajedno sa komsijama, izmedju ostalog bio je tu i Meho Kartal. Prije pada Gracanice, na samo dva dana, Meho je odveo Ruleta na Holuc. Taj dan smo bili bez Ruleta,a i nikad se vise nije ni vratio.

Ponekad Kezunovic sidje u podrum pa bude sa nama po par sati. A vecinom se krio u svom stanu. Ko kome tada da vjeruje. Ali eto, kad sam opisao, da je Motika Slavisa, onaj kovrdjave kose, imao zamotan lakat jedne ruke, i rece nam da mu je…kako on rece neki cica bacio bombu…koji cica….Kezunovic , jer tu vise nije bilo nikoga….a onaj sto ostavi zivot kod kuce Mehe Kartala iz Panceva….ubio ga je Kezunovic, jer kad je on zakoracio u avliju, on ga je pucao. Kako mogu to reci, a nisam vidio. Kada povucete liniju rafala koji je izresetao rusevine Zolotine kuce, i ulaza u kojem je Keza zivio, i njegove bliskosti sa Mehom Kartalom, i nepostojanjem nikoga vise u tom kvartu sem nas, lahko se moze zakljuciti da je Kezun pucao i ubio ovog BELOG ORLA ,ili vec neznam kako su se nazivali.

Mozda je jos Kezunu proradila savjest, za druga u zivotnoj opasnosti.
Zadnji put sam ga vidio, kada sam bio zarobljen u skoli.
Isao je isto kao i uvijek,mirno i tiho,kao da je mir,samo sto njegov sin nije bio ispred njega….Twin Peaks

Komentariši