Koncert ansambla „Sultan Mehmet Fatih” u Istanbulu

 

U nedelju u 20.oo po Turskom a 19.00, po nasem vremenu odrzan je koncert ansambla Sultan Mehemet Fatih.
Koncert je odrzan u crkvi Aja Irni, sveta Irena, koja se nalazi u dijelu Istanbula gdje se nalaze i Aja Sofia i Plava Dzamija.
Koncert je direktno prenosilo 5 Turskih kanala, a interesantno da nijedna nasa tv, nije htjela preuzeti prenos iako je nudjen besplatno (Bosansaka posla).

 

Da ne duljim najbolje da pogledate ove klipove i sve ce vam biti jasno, kakvo blago imamo od omladine, a opet sve zahvaljujuci ljudima poput prof.Hazdi-Mehmeda Bajraktarevica i prof.Munira Mesanovica.U ovom ansamblu ima dosta djece cije je porijeklo iz Rogatice, izmedju ostalih tu je i moj sin Mirsad Kazic el.gitara,Fuad Setic harmonika, Amar Karahmet vokal,kcerka Mustafe Musanovica violina(zaboravio sam ime), itd…(ima ih koji su otisli i koji tek dolaze).

 

{youtube}3bEBgKhZ104{/youtube}

 

 

 

{youtube}opfHngXTjug{/youtube}

 

{youtube}JCBxfGASm1M{/youtube}

 

{youtube}YMFNPyTo9YE{/youtube}

 

{youtube}Py3OwjSexl4{/youtube}

 

{youtube}jklkvZdgfoE{/youtube}

 

{youtube}G0sq9Y-VN1E{/youtube}

 

 

I nakraju da kazem da je sve ovo odrzano povodom dana Fethe, kada je Sultan Mehmet Fatih osvojio tadasnji Konstantinoplj, danasnji Istanbul.A kada spominjemo Sultana Mehmeta Fatiha, onda da kazem i to da je on prvi napisao dokument o ljudskim pravima (Ahdnama), cuva se u Fojnici u samostanu:

Tekst ahdname u prevodu Hazima Šabanovića glasi: ”On (tj. Bog) je jedini pomoćnik. (Tugra) Mehmed, sin Murad-hanov, vazda pobjedonosan! Zapovijed časnog, uzvišenog sultanskog nišana (znak) i svijetle carske tugre, osvajača svijeta je slijedeće: Ja, sultan Mehmed-han, stavljam do znanja cijelom svijetu (svom puku i odličnicima) da se prema posjednicima ovog carskog fermana bosanskim redovnicima pojavila moja velika milost, pa zapovijedam slijedeće: Neka niko spomenutim (kaluđerima) i njihovim crkvama ne pravi smetnje i neka ih niko ne uznemiruje. Neka oni bezbrižno stanuju u mome carstvu. A oni koji su izbjegli (pobjegli i otišli) neka su slobodni i sigurni. Neka dođu i neka bez straha stanuju u zemljama moga carstva.

Neka se nastane u svojim manastirima i neka niko, ni moje visoko veličanstvo, ni iko od mojih vezira, ni od mojih sluga, ni od mojih podanika, niti iko od stanovnika moga carstva, – ne vrijeđa i ne uznemiruje spomenute. Neka im ne upada i neka ih ne ugrožava i ne vrijeđa ni njih, ni njihove duše (živote), ni njihov imetak, niti njihove crkve. Isto tako neka im je dopušteno da dovedu čovjeka sa strane (iz tuđine) u zemlje moga carstva. Zbog toga spomenutim veledušno podarujem carsku zapovijed i zaklinjem se slijedećim teškim zakletvama: Tako mi Stvoritelja zemlje i neba, koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našeg velikog vjerovjesnika (Muhameda), i tako mi sablje koju pašem, – niko se neće protiviti onome što je napisano sve dokle god mi oni budu služili, dok se budu pokoravali i dok budu odani mojoj zapovijedi.

 

Necu komentarisati, samo cu reci da su 80 godina kasnije (Nikola Kopernik) i 150 godina jos kasnije (Giordano Bruno), spaljeni, samo zato sto su rekli da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca.Nedaj boze da su bili druge vjere i pepeo bi im spalili.O danasnjim osvajacima i imperijama drugi put, nije im mjesto ovdje (gade mi se),toliko , da zavrsim i neduljim, pametnom je i isaret dosta.

 

Komentariši