Kod Ramiza Dedajića u Šetićima

Setici.04.06.2011 godine

Subota je, Junsko sunce okupalo selo Setice, izmamilo mnoge da okopavaju svoje basce. Lijepo brate, insan dise punim plucima cist vazduh, dusu odmara cvrkut ptica i lagani povjetarac. Gledam ta imanja nasih vrijednih Bosnjaka tamo u Dedajicima, ogradjena, baste posijane, voce okreceno, stada ovaca na poljima polegla u hladovinu da planduju. U Setice dodjoh sa nijetom da posjetim naseg povratnika Ramiza Dedajica.

Nadjoh ga u selu kako cuva ovce sa svojom kcerkom Nerminom. Spontano zapocesmo razgovor sa ovim vrijednim insanom. Razgovor o svemu i svacemu, o njegovim naporima da uradi sve poslove oko poljoprivrede,veliko stado ovaca oko 250 komada,briga i borba za svoju porodicu koja je u Sarajevu,tezak i naporan zivot,ali se ovaj div od covjeka ne predaje niti se zali. Supruga Ermina je u Sarajevu sa sinom Nerminom koji pohadja sesti razred osnovne skole, kcerkom Nerminom koja je peti razred osnovne skole, svaki vikend su u Seticima i pomazu svome Ramizu u obavljanju raznih poslova. Zao mi je sto nisam dosao ranije da vidim malu Nerminu kako vjesto sisa ovce , radi sve poslove i to sa osmijehom na licu. Djeca vaspitana na pravi nacin, naucena poslu, postovanju i saznanju da bez rada nema ni zivota.

Ramiz se vratio u Setice 2004 godine, rekonstruisao kucu, napravio dio pratecih objekata,izborio se za svoju porodicu,i ako fakultetski obrazovan, izabrao je posao koji najvise voli, posao koji obavlja u svome i na svome, sam sebi direktor i sef. Ponosan je na svoju suprugu i svoju djecu koji zajedno rame uz rame sa njim podnose sav teret ovoga posla. Jos jedan primjer kako se upornim radom i samoodricanjem postize uspjeh. O svojim ciljevima Ramiz vam govori na videu kojeg mozete pogledati.

Porodica Dedajic selami i pozdravlja sve Rogaticane i Rogaticanke ma gdje bili.

Pogledajte petominutni video i par slika:

 

{youtube}RMOlotD2pck{/youtube}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši