Kako pronaći mezar??

Pored svih nedaca koje su, zadnjih dvadeset godina, satirale rogaticke Bosnjake moze se dodati i ova.

 Kako pronaci mezare nasih najmilijih, koji nisu prije agresije iz nekih razloga obiljezeni kamenim nisanima?

Ima dosta Rogaticana koji su pred samu agresiju preselili na Ahiret  i nije im se uspjelo podici nisane. Takodjer, po nasem starom obicaju nisani se podizu kad se zemlja na mezaru slegne , a to traje minimum godinu dana. Dakle, tu se mogu racunati svi oni koji su preselili u 1991. godini i pocetkom 1992. godine a mozda cak i ranije.

 

 

 

Deset godina nije bilo pristupa rogatickim mezarjima od strane rogatickih Bosnjaka. Za deset godina priroda ucini svoje i sve poravna i zaraste. Mladji najcesce ne pamte tako dobro pozicju mezara orjentisuci se na vec postojece obiljezene mezare i tu nastaje problem.

Kako ovaj problem rijesiti i pomoci onima koji bi zeljeli obiljeziti mezare svojih najmilijih?

 

Nasa Aida Ajanovic nas je podsjetila na ovaj problem jer su se njoj vec javljali neki Rogaticani moleci za pomoc.

 

Kako pomoci ovim ljudima da pronadju zarasle mezare?

 

Svakako da je ovo pitanje za nas IZ u Rogatici mada ce biti tesko dati odgovor. Trebalo bi pregledati svu dokumentaciju ako ona uopste jos egzistira od prije rata. Negdje bi vjerovatno trebala biti tacna evidencija mezara na mezarjima za Hridom u Sehovini i ostalim rogatickim mezarima. Ukoliko je sva ta dokumentacija, izgorela , unistena i nestala onda nam preostaje jos samo memorija i sjecanje onih koji pamte pozicije mezarova a takvih ljudi ima. Kako doci do ovih informacija? Ako to ne mozemo preko ovih medija onda je to prakticno neizvodljivo.

 

Ali prije toga valja pokusati.

 

Suljagic Smail je zamolio nasu Aidu da preko nase stranice pokusamo odgonetnuti gdje se nalazi mezar njegovog rahmetli oca Durme za Hridom.

Takođe, za istu stvar  je molila njena prijateljica Denisa Lihić za mezar njenog oca Mustafe Lihića. Nišani su srušeni a ona ne može da se sjeti ničega.

 

Vjerovatno ima jos dosta ovakvih slucajeva ali mi nemao informacija.

 

Pa ako je to sve tako , pokusajmo bar za ova dva slucaja doci do informacije gdje se nalaze mezari gore navedenih ljudi.

Možda se neko sjeća, možda je neko bio na dženazi.

 

Sve informacije saljite nama na rogatica.com ili Aidi Ajanovic na njenu adresu. Aidina adresa vec postoji na nasoj stranici.

Takodjer cemo razmotriti mogucnost da otvorimo jednu temu u nasem forumu u kojoj cemo razmjenivati informacije po ovom pitanju.

 

Za sve informacije se unaprijed zahvaljujemo.

 

Komentariši