Posjeta šehidskim mezarjima

Nanijetih nakon Bajrama obici mezarje u Zivojevicima i na Kolijevkama. Podjoh sa Nazom, mojom Lejlom i svastikom Abidom. Nijet nam je kod Pede na zalost otici pa dalje u Zivojevice na mezarje gdje leze Muhamed Edin i moj badzo Kasim.

 

Ja nisam nikad do sada bio na Bijelim vodama tako da me iznenadi sto vidjoh. Prelijepo ,cisto ,ljubazno. Peda je u zalosti, vidim da mu je veoma tesko a kako ne bi kad je u 3 mjeseca izgubio dvije najmilije osobe. Iako sam vidio da je u poslu on je proveo sa nama vise od sahata ozivljavajuci  uspomene na umrle. Jer, mi smo bili jedno vrijeme komsije a Abida je tu imala i kucu.

Ja,  jos uvijek bolesnik ugostiteljstva se interesujem o tom dijelu (o kompleksu Bjele Vode). Obidjoh objekte i zaista se odusevih onim sto se zove prvi , opticki  utisak, za koji mislim i da je najvazniji. Obecah  sebi da cu doci i formirati i onaj drugi ABD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produzismo na mezarje u Zivojevice gdje leze dva Rogaticka Sehida : Muhamed i Edin. Zajedno  zivili u komsiluku isli u skolu druzili se zajedno i otisli na ahiret i sad su jedan pored drugog na mezarju. ( nazalost zaboravih slikati mezarje ). 

Krenemo dalje prema Gorazdu a ono mi nikad nije bilo ljepse.  Vjerovatno na to utice i ova knjiga koju ponovo citam ali sad u djelovima i mnogo je drugacije. Jer razmisljam o procitanom. Gledam sa  brda i kazem sebi  pa svaki onaj ko je bio u ovom grotlu pa makar i zadnji “podrumas” je heroj.

Jer ovaj grad je nas biser na Drini. A jos kad znamo koliko je krvi i nasih sugradjana  za njega proliveno jos  je vrjedniji , ljepsi i drazi.

MEZARJE  KOLIJEVKE

Za mene nesto posebno. Tu lezi moj najmladji brat Adem . Inzinjer  el. tehnike  profesor u Gorazdu i rukovodilac odrzavanja u Azotari.  Bio je veliki borac (imacete prilike citati o njemu u knjizi) . Tu je mezar i mog oca koji je umro krajem 94.

U sehidskom mezarju  ima i nasih sugradjana.  A ako mezarje moze biti lijepo meni je bas ovo lijepo. Mozda jedan kilometar od grada, na kako bi rekli nasi stari,  na van takom mjestu.

Pa mislim da je lijepo a i duznost da kad smo u Gorazdu, odvojimo malo vremena i poklonimo se nasim Sehidima, sa Fatihom jer su oni to zasluzili. Da ne bi njih a i zivih heroja ne bi ovaj biser na Drini ovako sijao.

Zato kad ste u Nasem lijepom Gorazdu odvojite pola sahata vremena i obidjite mezarje , poklonite se nasim Sehidima i proucite Fatihu . Ja licno nakon toga osjetim neki mir u dusi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši