Nikad više Violeta Proizvode?!

 

Povjereništvo Medžlisa Islamske zajednice Rogatica zaprimilo je upit jedne svoje pripadnice koja im se obratila e-mailom kako joj je rodica uposlena u Tvornici higijenskih proizvoda Violeta u Grudama javila kako u smjesu za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa najpoznatijeg bosanskohercegovačkog proizvođača ubacuje svinjska mast te aditive E430 i E 474 koje je Islamska zajednica u BiH proglasila haram proizvodima (nečistima). Rodica je uz to fotografirala i sam postupak ubacivanja spornih sastojaka u veliki kotao u kojem se pripremala smjesa za toaletni papir Violeta. Mlada muslimanka je uz svoj e-mail dostavila i fotografije te upitala Povjereništvo Medžlisa da li se islamske odredbe o halalu i haramu odnose samo na hranu ili i na proizvode koji ne samo da ne služe prehrani već ni na koji način uopće ne mogu doći u dodir s prehranom.

 

Po primljenoj obavijesti reagirao je predstavnik Udruženja ilmijje Rogatice Muharem Hasanbegović koji je zajedno s Omerom ef. Kadrić telefonski kontaktirao s predstavnikom kompanije Violeta iz Gruda, a razgovor su, prema njihovim riječima “za svaki slučaj magnetofonski snimili”. Kada su nazvali kompaniju u Grudama dobili su nakon nekoliko prespajanja na telefon neku ženu iz marketinga koja im je kroz smijeh objasnila da toaletni papir ne služi prehrani te da je sasvim nepodoban za pakiranje hrane. Nakon njihovog insistiranja pri čemu su se pozivali na odredbe Zakona o zaštiti potrošača, ona im je odgovorila kako je točno da se u smjesu za toaletni papir Violeta radi postizanja boljeg efekta upijanja dodaje između 3 i 3,5 posto životinjskih masti čija je svrha da optimalno spaja lignin i kemocelulozu u smjesi. Na izričito pitanje predstavnika rogatičkih ilmijje da li pod životinjskim mastima misli konkretno na svinjsku mast te aditive E430 i E 474 dobili su pozitivan odgovor uz ponovnu napomenu kroz smijeh da “ne glume vjerske fanatike” te da se “toaletni papir, pa bio on i od Violete, zasad još uvijek ne konzumira za jelo”.

Nakon prikupljenih informacija Povjereništvo Medžlisa Islamske zajednice Rogatica je o svojim saznanjima uputila pismo Uredu za zaštitu potrošača Federalnog ministarstva te bosanskohercegovačkim medijima. Prema njihovom mišljenju iznesenom u pismu odredbe o halalu i haramu ne odnose se samo na hranu, međutim oni se pozivaju na odredbe o Zakona o zaštiti potrošača prema kojem “svaki potrošač ima pravo znati potpun sastav pojedinog proizvoda kojeg kupuje. Ukoliko nakon toga potrošač svojom slobodnom voljom odluči da mu ne smeta korištenje proizvoda tretiranih svinjskom mašću, to je njegovo zakonsko pravo. Međutim, ako mu netko sakriva dio istine ili cijelu istinu kako bi sa svjesno doveo u zabludu, tada postupa ne samo protivno odredbama Kur’ana već i protivno odredbama pozitivnih zakonskih propisa za čije ste provođenje u ovoj zemlji vi nadležni”, navodi se u pismu.

Zanimljivo je da se najveći dio bosanskohercegovačkih medija nije referirao na ovo pismo iako su ga svi primili. Vjerojatno odgovor na pitanje o totalnoj medijskoj šutnji leži u činjenici da Violeta ulaže ogroman novac u marketing koji, dakako, ide bh-medijima. A mediji, pa čak i oni bosanski i hercegovački, nisu toliko blesavi da bi ujedali ruku koja ih hrani. Tako da su se priključili sveopćoj šutnji.

 

Izvor:
http://dunjaluckikoraci.blogger.ba/arhiva/2011/09/18/2872505

Komentariši