Spaljeno tijelo ekshumirano je na području Rogatice

Članovi Instituta za traženje nestalih BiH danas su na području Čajniča ekshumirali posmrtne ostatke dviju, dok je u Rogatici ekshumirana jedna osoba, potvrdila je Feni portparolka Instituta za traženje nestalih BiH Lejla Čengić

 

 

Jedno, potpuno spaljeno tijelo ekshumirano je na području Rogatice

 

Članovi Instituta za traženje nestalih BiH danas su na području Čajniča ekshumirali posmrtne ostatke dviju, dok je u Rogatici ekshumirana jedna osoba, potvrdila je Feni portparolka Instituta za traženje nestalih BiH Lejla Čengić, sva tri tijela su u potpunosti spaljena, a pretpostavlja se da su žrtve civili bošnjačke nacionalnosti, stradali 1992. godine.

– Na lokalitetu sela Zaborak, zaselak Đakovići u općini Čajniče, ekshumirani su posmrtni ostaci dviju osoba. Pretpostavlja se da je riječ o Himzi Omerbašiću i njegovoj supruzi Hasniji čiji su posmrtni ostaci potpuno spaljeni u njihovoj porodičnoj kući. Prebačeni su u prosekturu groblja Visoko gdje će biti uzeti koštani uzorci da bi se obavila DNK analiza i potvrdio identitet, kazala je Čengić.

Jedno, potpuno spaljeno tijelo ekshumirano je na području Rogatice, u naselju Mahala, a također se pretpostavlja da je riječ o bošnjačkom civilu čiji su posmrtni ostaci prevezni u prosekturu u Visoko gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada.
 
Portparolka Instituta za traženje nestalih BiH istakla je  da su i u narednom periodu planirane ekshumacije na području Čajniča i Rudog.

 

AVAZ 12.10.2011

 

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/58858-u-cajnicu-ekshumirane-dvije-u-rogatici-jedna-osoba.html

 

 

Komentariši