Snijeg pada 15 dana u Lukama i Kruševom Dolu

Snijeg u ovim selima pada punih 15 dana, tako da na nekim mjestima visina nanosa iznosi i više od metra, a trasa puta, kako ona prema Srebrenici tako i prema Žepi, uopće se ne raspoznaje.

 

Snijeg pada 15 dana u Lukama i Kruševom Dolu:

 

 Seljani odsječeni od ostatka svijeta

(Avaz)

 

Više od 40 porodica nastanjenih u selima Luke i Krušev Do na području općine Srebrenica duže od 15 dana odsječeno je od ostatka svijeta.

Snijeg u ovim selima pada punih 15 dana, tako da na nekim mjestima visina nanosa iznosi i više od metra, a trasa puta, kako ona prema Srebrenici tako i prema Žepi, uopće se ne raspoznaje.

Povratak djece

Kako nam je jučer kazao Enver Duraković, potpredsjednik Mjesne zajednice Luke, s kojim smo uspjeli uspostaviti telefonsku vezu, u odsječenim selima nalazi se blizu 200 osoba.

– Uglavnom se radi o starijim osobama, ali ima dosta i djece. Krajem decembra, naime, veći broj djece koja pohađaju školu u Federaciji došao je na raspust, tako da je veliko pitanje kako će se ta djeca sada vratiti u školu – kazao nam je Duraković.

U odsječenim selima, kako nam je rekao Salko Sejdić, koji se danima pokušava iz Srebrenice vratiti kući u Luke, nalazi se veći broj starih i bolesnih osoba, s vrlo skromnim zalihama hrane.

Bez novca

– To su ljudi koji žive od poljoprivrede i koji se snalaze kako znaju i umiju. Niko tamo nema novca toliko pa da se unaprijed nekoliko mjeseci osigura potrebnim životnim namirnicama i lijekovima. Došao sam da kupim neke podmire i sada se ne mogu vratiti, a u selu su mi sin i snaha – kaže Sejdić.

Ista situacija dešavala se i prethodnih godina, kada je pomoć dopremana helikopterima.

Neuspjeli pokušaji

– U tri navrata pokušali smo se probiti do sela Luke i Krušev Do, ali, nažalost, zbog slabe mehanizacije kojom raspolaže naša općina to nam nije pošlo za rukom. Pokušat ćemo još jednom, a ako i to ne uspije, obratit ćemo se Oružanim snagama BiH da angažiranjem helikoptera pomognu dostavljanje hrane i lijekova tamošnjim stanovnicima – kazao nam je jučer Ćamil Duraković, zamjenik načelnika općine Srebrenica.

Komentariši