Zločinac Bastah u pokajničkom pismu otkriva krvnike iz Vlasenice


Bastah zvani Car, koji služi zatvorsku kaznu, pismo je, kako nam je prenijela Hasečić, tajno uputio preko svog sestrića Željka Ninkovića iz Rogatice. Ninković se jučer sastao s Hasečić i uručio joj pismo nakon što ju je kontaktirao telefonom. Ona je, kako nam je prenijela, o tome obavjestila i Sud i Tužilaštvo BiH.

 

 

 

 

 

Preuzeto iz AVAZA


Rodbina osuđenika tajno kontaktirala Bakiru Hasečić: Zločinac Bastah u pokajničkom pismu otkriva krvnike iz Vlasenice Predrag Bastah zvani Car otkrio kako je silovana i ubijena sestra predsjednice Udruženja “Žena-žrtva rata”

Autor A. NUHANOVIĆ | Objavljeno 18.01.2012. u 06:18    

 

Ninković jučer na sastanku s Hasečić: Uručio Bastahovo pismo (Foto: S. Jordamović) Ratni zločinac iz Vlasenice Predrag Bastah, pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici, uputio je predsjednici Udruženja “Žena-žrtva rata Bakiri Hasečić pokajničko pismo u kojem tvrdi da nije kriv, već da su stravične zločine, silovanja i ubistva, paljenje kuća, dizanje džamije uzrak i izmještanje grobnica, činile druge osobe, čija imena nabraja u pismu!

Bastah zvani Car, koji služi zatvorsku kaznu, pismo je, kako nam je prenijela Hasečić, tajno uputio preko svog sestrića Željka Ninkovića iz Rogatice. Ninković se jučer sastao s Hasečić i uručio joj pismo nakon što ju je kontaktirao telefonom. Ona je, kako nam je prenijela, o tome obavjestila i Sud i Tužilaštvo BiH.

Prvi kontakti

Prema riječima Bakire Hasečić, Bastah je pismo u zatvoru dao Željkovoj majci Janji Dragičević, namjeravajući, kako piše u pismu, da bude otkrivena prava istina. Naš list došao je u posjed njegovog pisma na nekoliko gusto pisanih stranica, na kojima osuđeni zločinac piše o tome ko je i na koji način činio zločine.

– Prije 15 dana Željko me prvi put kontaktirao. Predstavio se da je Bastahov sestrić, rekao mi je da se Bastah pokajao te da želi da se postupak obnovi, zbog čega je podnio zahtjev. Pošto mu to nije odobreno, od mene traži pomoć, te navodi da će mi reći ko je ubio moju sestru Bedru, zbog čega sam se i sastala s njim – kazala nam je Hasečić jučer nakon sastanka.

Opis kako “munara leti 50 metara u vis”

Prema njenim riječima, Bastah se kaje što nije sve priznao te tek sada hoće da kaže istinu. Zločinac u pismu tvrdi da su mu tužioci govorili da šuti, kako bi, navodno, zaštitili stvarne krivce, a da zbog bolesti i operacija nije mogao ranije progovoriti.  

– On navodi da iza ubistva moje sestre i mnogih još stoje i Miroslav Kraljević zvani Mićo i njegova sestra. O ovom sastanku obavijestila sam predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso i Odjel za zaštitu svjedoka – rekla je Hasečić.  

Pritisak na žrtve

Ona je istakla da je ovo još jedan pritisak i prijetnja članovima porodica ubijenih.

– Ovo je još jedan dokaz da smo mi ničija briga. Ovo prvi put doživljavam od 1993. godine. Ne znam šta stoji iza ovoga – kaže Hasečić.

U pismu Bastah tvrdi da su za zločine u Vlasenici krivi braća Stanić i Đuro Mendeljević zvani Mane, koji su bili strah i trepet. Bastah bez zadrške opisuje zločine.

– Oni su odlučivali koje će se selo i kuće zapaliti. Prva zapaljena kuća bila je Fadila Turkovića, komandira policijske stanice. Uništili su nadgrobne spomenike i nišane. Kada su to završili, minirali su džamiju sa 260 kilograma eksploziva. Lično sam ih vozio i vidio kada je padala džamija. Sklonili smo se na sprat robne kuće i čuo sam neprijatan smrad. Rekli su mi da gori sporogoreći štoping i tada je nastala snažna detonacija, munara je otišla u vis 50 metara. Kamenje se rasulo po cijelom gradu, bili su oblaci prašine – kaže se u jednom dijelu pisma.

Faksimil pisma koje je poslao Bastah: Opisi stravičnih zločina

Osuđen kao rezervni policajac

Bastah je u aprilu 2011. pravosnažno osuđen da je kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti Vlasenica učestvovao u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva.

Bedru je silovao pred Smailovim očima

Bastah u šokantnom pismu pojašnjava kako su skrivane grobnice i ističe dalje da su braća Stanić primila njihovog prvog rođaka Miću Kraljevića i postavila ga za komandanta Interventnog voda specijalaca, koji je također ubijao civile.

– Kraljević je tukao tvog zeta Smaila, tražio mu pare i zlato. Drugu večer Kraljević je došao u kuću Bedre (Hasečić, op. a.), koju je silovao na Smailove oči. Isti Kraljević vozio je bijelog golfa sa zastavom okačenom na mjestu antene kojeg je oteo od stočara Jašarevića, a istog streljao kao i njegovog sina na groblju Rakita. Na kraju ovog sramnog zločina, isti su pobili nedužne ljude kojima su garantovali bezbjednost. Glavni “ljubavnik” Bedre bio je inspektor Ljuboje Stanišić zvani Ljuban – navodi se u pismu

Komentariši