Nastavnik Hajro

Necu ja nista novoga napisati u ovoj prici a da mi svi to vec ne znamo, nego mi je cilj da eto osvjezimo sjecanje na naseg nastavnika Hajru kojeg je neki dan zvono sa poslednjeg skolskog casa ispratilo u zasluzenu penziju. Zelim da mu u svoje licno ime, u ime moderatora ove nase lijepe rogatica.com, kao i u ime svih nasih Rogaticana pozelim dobro zdravlje, dug i aktivan staracki zivot. Naravno sve to u sreci i beriketu uz svoje najmilije: suprugu Galibu, sina Tarika, snahu i dvoje unucadi, Adina i Adnu…

Nas nastavnik, historicar, Hajrulah Sisic je rodjen 12.02.1947 godine u Kukavicama od oca Hasibage i majke Munibahanme rodjene Vrana.
Pa hajde eto da mu onda koji dan unaprijed cestitamo njegov 65-i r
odjendan.
Ima nas Hajro i sestru Rasemu i dva brata, Muniba i Mustafu…
Osnovnu i srednju skolu zavrsava u Rogatici i odmah upisuje fakultet u Kragujevcu koji uspjesno zavrsava 1968. Iste te godine pocinje raditi u nasoj Rogatici kao nastavnik historije, naravno u osnovnoj skoli Ragib Dzindo.

Hajro nije gubio vrijeme i jos za vrijeme skolovanja zeni Galibu djevojacki Muhic i radja im se prvi sin Albin, Bina. Kasnije dobivaju i drugog sina Tarika.
Kupuju zemlju od Sabrije Mesanovica, mislim, i pocinju praviti kucu odmah pored tvornice djecje konfekcije Jasna u Rogatici. Napravili su lijepu kucu, imaju lijep zivot i sve izgleda da im predstoje fantasticne godine lijepog zivljenja u nasoj Rogatici. Tako i biva sve do pocetka ’92 kada nase dojucerasnje komsije keze zube na nas i pocinju unistavati nase zivote i satirati sve sto je nase Bosnjacko.
Hajru i njegovu do tada sretnu obitelj zdesava isto ko i nas sviju komsijsko-cetnicka agresija i uspijevaju nekako sa zavezljajima u rukama izbjeci iz Rogatice i spasiti gole zivote. Nas nastavnik sa mladjim sinom Tarikom se prikljucuje Rogatickoj na Gorazdanskom ratistu. Postoje i ratni video zapisi pa pogledajte dole…
Stariji sin Albin poznatiji u raji kao Bina je u Sarajevu i odmah se prikljucuje braniocima grada Sarajeva, braniocima nase Bosne jedne i jedine. U to vrijeme Bina je mlad, tek ozenjen tako da jos nemaju djece.
Kao pripadnik specijalnog odreda policije Lasta ucestvuje u dosta zestokih bitki za odbranu Sarajeva pa tako i u bitki na Otesu gdje na veliku zalost gine kao veliki gazija.
Posthumno je odlikovan medaljom za hrabrost, da mu dragi Allah podari lijepi dzennet…

Smatram da bih jako pogresio ako nebih rekao da su Sisici, mislim na ove Kukavicke, dali svesrdno sebe u odbrani nase domovine, nase Bosne. To je famelija koju treba isticati i o kojima treba pricati kao o velikim gazijama.
Spomenucu pored rahmetli Bine jos neke od tih Sisica:
Salkinog rahmetli Mirsada i Mustafinog rahmetli Almira.
Sjetice se vecina onog malog plavog momcicka velikog srca. Takav isti je bio (a i sad je sucur Allahu dragom) i njegov stariji brat Muhamed. Ima i on na snimku, nas Zlatni Ljiljan. Cast mi je bilo drugovati sa takvim ljudinama…

A sada da se vratimo sadasnjosti.
Nas nastavnik Hajro trenutno zivi negdje u Sarajevu sa svojom suprugom Galibom, sinom Tarikom, snahom i dvoje unucadi, Adinom i Adnom. Opet nasi Sisici imaju lijepu kucu na lijepom imanju i sve bi bilo kao nekad da nije bola na srcu za sehidom Binom. Ali dragi Allah je htio tako pa onima koji ostaju valja dalje ziviti, ziviti uz vjeru da su duse nasih sehida nasle svoj smiraj u dzennetskim bascama.
Bojim se da bi mi Hajro zahatario ako nebih spomeno kako on cesto kaze, da su njegov zivot njegova unucad, Adin i Adna…
Dosta za sad nek ostane nesta i za, kad se vratim od njih sa kahve, ako Bog da…
Umalo zaboravih reci da su nasi Sisici veliki ljubitelji zivotinja, posebno pasa pa tako imaju i svog, av av, kucnog ljubimca…

Nastavnice Hajro, ziv nam i zdrav puno, puno godina bio sa svojima najmilijima
Tvoji Ti Rogaticani…

P.S. Glavni krivac za ovu pricu je jedan od poslednjih ucenika kojima je nastavnik Hajro predavao historiju u osnovnoj skoli Aleksa Santic u Sarajevskim Nedzaricima…

H53I8B07
aaaa 3.00 ovaj sa slijeva prvi on mi je naastavnik historije zove se Hajrulah Sisic predaje u Sarajevu u skoli Aleksa Santic…stalno nam prica o ratu covjek.

Teva
Eeeee, onda budi sretan da takvog velikog ljudinu imas za nastavnika. Veliki patriota u prvim redovima. Zivili smo u istom dijelu grada a i meni je predavo historiju birvaktile u Rogatici…

H53I8B07
U petak ti on zavrsava sa skolom za sva vremena. Ide u penziju.

Rogaticka raja na Gorazdanskom ratistu

 {youtube}MYEwvGcNJ4M{/youtube}

 


Kuca Sisica u Rogatici


Nastavnik Hajro sa svojim ucenicima birvaktile u Rogatici


Kuca Sisica negdje u Sarajevu



Onucad: Adin i Adna


Hajro sa unukom Adnom


Galiba sa unukom Adnom



Adna


Sisica basca


Tare sa suprugom


Adin i njegova gitara


Adin


Sisici 1



Sisici 2


Tarik na zadatku


Bina rahmetli


Tarik sa kucnim ljubimcem na imanju


Kucni ljubimac nasih Sisica

Komentariši