Vremenske neprilike u Rogatici

Rogaticu nije zaobišao Sibirski hladni val. Hladno je u Rogatici i naša Rogatica je okovana snijegom. Proglašena je Stanje elementarne nepogode. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i radi 24 sata na čišćenju snijega. Mobilne su sve strukture Administrativne službe Opštine Rogatica, bolnica,v atrogasci , Komunalije, Stara Gora, Predsjednici MZ, Štab CZ Opštine Rogatica koja kordinira sve akcije čišćenja,evakuacije građana,dotur hrane i lijekova.Opsadno stanje i vrlo složena situacija..

 

Što se tiče povratničke populacije imamo dosta problema koje pokušavamo rješavati uz pomoć navedenih struktura.Sela u kojim žive povratnici su trenutno u teškoj situaciji,putevi su neprohodni,veliki su smetovi i nanosi koji otežavaju čišćenje snijega ,kao i veoma niske temperature.

Imamo sela kroz koja je pročišćen glavni put ali su u problemu putevi koji se priključuju na glavni put.Kroz Vragolove je pročišćen glavni put ali imamo problem za jednu porodici Jarović,dva člana,koji su bolesni i trebaju im lijekovi, zatim Strmac,gdje imamo 4 osobe kojima trebaju lijekovi i hrana im je pri kraju. Mađer, Orahovo, Kopjevići, Trnovo, Gornji Dub,, Šatorovići, Okruglo, Prodola, Kukavice,Tušine,Brčigovo, Otricevo, Rakitnica
zatrpani putevi i komunikacija se svodi samo telefonom,.Nadamo se da će u toku sutrašnjeg dana situacija biti mnogo povoljnija i da će mnoga sela biti deblokirana.

Glavni imam MiZ Rogatica Amel.ef.Kozlić je mobilan i stalno je na vezi sa džematskim odborima i sa svoje strane sve čini kako bi situaciju olakšao našim povratnicima.Naime danas je u Rogaticu stiglo 30 paketa pomoći za naj ugroženije od strane Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.Pakete će u toku sutrašnjeg dana distribuirati Amel ef.Kozlić po džematima.Nadamo se da će se sutra deblokirati i Rakitnica kako bi otišli do povratnika Huse Pašića koji živi u kontejneru i odnijeli mu paket,za njega strahujemo,nadamo se dobrom ishodu.

Molim naše Rogatičane i Rogatičanke koji nas svaki čas zovu i traže pomoć,naravno mi smo tu na usluzi,ali da znaju da kordinacija zahtjeva ide preko Predsjednika MZ, oni prosleđuju informaciju zaduženim ljudima koji stupaju u akciju i vrše dotur hrane lijekova,vode i ostalog.Danas smo pomogli i 7 porodica u Kramer selu koji su takođe zatrpani snijegom ostali bez vode za piće ,voda je doturena preko Štaba CZ Opštine Rogatica.

Pozdrav i selam svim Rogatičanima i Rogatičankama ma gdje bili.

Rogatica. 8.2.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši