ALKOHOLNA PIĆA – IZVOR SVAKOG ZLA (I dio)

Po potrošnji alkoholnih pića bivša Jugoslavija se nalazila na četvrtom mjestu u Evropi, a prva u svijetu po broju stabala šljive, od čijeg se roda 80% prerađivalo u razne vrste rakija. U bivšoj Jugoslaviji se godišnje trošilo više od 12 litara čistog alkohola po stanovniku, što odgovara količini od 120 litara vina po stanovniku. Međutim, ako alkohol najčešće troše osobe između 19. I 64. Godine života, tada je potrošnja bila 21,3 litra čistog alkohola po stanovniku ove starosne skupine.

 

 

Pišu:

Prof.dr.sc.Smajil Durmišević, prim.dr.med.spec.

V.ass.mr.sc.Jasminka Durmišević-Serdarević,prim.dr.med.spec.

 

 

ALKOHOLNA PIĆA – IZVOR SVAKOG ZLA (I dio)

 

Istorijat uživanja alkoholnih pića. Sudeći prema arheološkim nalazima, ljudi su vještinu dobivanja alkoholnih pića poznavali još prije 35.000 – 40.000 godina. O pijanstvu, kao bolesnoj pojavi, pisalo se u drevnim zapisima, još prije Hipokrata, Galena i Aristotela. Prve definicije o patologiji pijanstva nalaze se u sanskritskim zapisima iz stare Indije, a kasnije kod Aristotela i Platona. Vremenom su pijenje i pijanstvo, van islamskog svijeta, prihvaćeni kao društvene norme. Tehnološkim napretkom i razvojem svijesti ljudi, propratne pojave pijenja, kao npr. Pijanstvo u posebnim prilikama te agresivno ponašanje u pijanstvu, počinju se smatrati prekršajem i moralnom mahanom. Zadnjih stotinupedeset godina neke posljedice pijenja, kao npr. Alkoholna psihoza, smatraju se bolešću. Sama ovisnost o alkoholu smatra se bolešću tek zadnjih pedeset godina. Istraživanja u ovoj oblasti donose sve više dokaza da i tzv. “umjereno pijenje” može izazvati zdravstvene, psihološke i socijalne poremećaje, čak i u slučaju kada se ne pojavi ovisnost o alkoholu.

 

Šta su to alkohol i alkoholna pića. Glavni sastojak alkoholnih pića je etilni alkohol – etanol, čija je hemijska formula C2H5OH, bezbijna, lako hlapljiva tekućina, koja dovodi do pijanstva. Alkoholnim pićima nazivamo sve one napitke namjenjene ljudskoj upotrebi, koji sadrže etilni alkohol u bilo kojoj koncentraciji. Alkoholna pića su, dakle: pivo, vino, razne vrte rakija, likeri, razni aperitivi, itd. Tj. napici koji se dobiju vrenjem ili destilacijom.

Proizvodnja i potrošnja alkoholnih pića. Razno voće i povrće može se jednostavnim postupkom pretvoriti u alkoholno piće. Zbog toga, pored obimne industrijske proizvodnje, i veliki broj domaćinstava proizvodi alkoholna pića. Gotovo svuda, van islamskog svijeta, industrija alkoholnih pića spada u jače nacionalne industrije. Po potrošnji alkoholnih pića bivša Jugoslavija se nalazila na četvrtom mjestu u Evropi, a prva u svijetu po broju stabala šljive, od čijeg se roda 80% prerađivalo u razne vrste rakija. U bivšoj Jugoslaviji se godišnje trošilo više od 12 litara čistog alkohola po stanovniku, što odgovara količini od 120 litara vina po stanovniku. Međutim, ako alkohol najčešće troše osobe između 19. I 64. Godine života, tada je potrošnja bila 21,3 litra čistog alkohola po stanovniku ove starosne skupine.

Šta je alkoholizam i kako teče razvoj ove bolesti ovisnosti, uticaj na zdravlje. Prema Hudolinu, o alkoholizmu se govori ako kod osobe pijenje alkoholnih pića postane redovito i prekomjerno, ako osoba koja pije alkoholna pića postane ovisna o alkoholu, tj. izgubi mogućnost da kontrolira količinu popijenog alkoholnog pića, ili ako izgubi mogućnost apstinencije, tj. odluke da ne pije alkoholna pića. U daljem razvoju alkoholizma, ili ovisnosti o alkoholu, u alkoholičara nastupe poremećaju u ponašanju, porodične neprilike, oštećenje pojedinih organa, opšte oštećenje zdravlja, psihološki poremećaji, ekonomske i druge socijalne poteškoće, i, konačno, smrt.

Sve te posljedice alkoholizma razvijaju se kod pojedinih osoba različitom brzinom, što ovisi od mnogo činilaca. Ukratko, razvoj alkoholne bolesti se može prikazati u tri faze:

  1. faza tzv. Društvenog ili umjerenog trošenja alkoholnih pića, ili faza pojave tolerancije,
  2. faza alkoholne bolesti,
  3. faza teških alkoholnih oštećenja ili faza pada tolerancije.

 

Djelovanje alkohola na ljudsko zdravlje dobro je proučeno. Alkohol može direktno oštetiti organe i tkiva sa kojima dolazi direktno u kontakt, npr. Sluznicu, usta, jednjaka, želuca itd. Inddirektna oštećenja   nastaju djelovanjem štetnih supstancija koje nastaju razgradnjom alkohola u organizmu.

Najčešća oštećenja organizma alkoholom, kod alkoholičara, su sljedeća: oštećenja mozga u oko 90% alkoholičara, srčani poremećaji u 70% slučaajeva, oštećenje želuca u 45% slučaajeva, oštećenje bubrega u 64%, jetre u 50%, te oštećenje spolnih žlijezda u 85% slučajeva. Nastaje o oštećenje zubnih desni, pluća, crijevne sluznice, pankreasa-gušterače, upale živaca, i mnoga druga oštećenja i tegobe.

Živčani i duševni potremećaji su teški i mnogobrojni: akutno pijano stanje, patološko pijano stanje, poremećaji ponašanja alkoholičara, delirijum tremens (akutna psihoza – alkoholno ludilo), halucinoza alkoholičara, ljubomornost alkoholičara, psihoza proganjanja, epilepsija –padavica, Korsakovljeva psihoza alkoholičara, demencija (izhlapljelost) alkoholičara, opće ubrzano starenje. Prema iskustvima medicinskih stručnjaka iz ove oblasti neliječeni alkoholičari umiru, u prosjeku, 15 do 20 godina ranije od nealkoholičara. (NASTAVIT ĆE SE, AKO BOG DA)

………………………………………………………………………………………………………………..

Komentariši