Familija Durmišević (porjeklom iz Šatorovića i Okruglog) kod Rogatice

Prije nego što počnem pisati o Familiji Durmišević (porjeklom iz Šatorovića i Okruglog) kod Rogatice, htio bih se zahvaliti mojim rođacima Kasimu i Rasimu Durmiševiću na ustupljenim pisanim materijalima, koji su mi dosta pomogli i dali mi smjernice u budućem pisanju. Molio bih sve (posebno Durmiševiće) koji imaju neke materijale ili neke informacije vezano za fameliju Durmišević da je ovdje prezentiraju ili dostavi meni, putem e-maila ili na bilo koj drugi način. Unaprijed se zahvaljujem.

 

 

Familija Durmišević (porjeklom iz Šatorovića i Okruglog) kod Rogatice

 

Prije nego što počnem pisati o Familiji Durmišević (porjeklom iz Šatorovića i Okruglog) kod Rogatice, htio bih se zahvaliti mojim rođacima Kasimu i Rasimu Durmiševiću na ustupljenim pisanim materijalima, koji su mi dosta pomogli i dali mi smjernice u budućem pisanju.
Molio bih sve (posebno Durmiševiće) koji imaju neke materijale ili neke informacije vezano za fameliju Durmišević da je ovdje prezentiraju ili dostavi meni, putem e-maila ili na bilo koj drugi način.
Unaprijed se zahvaljujem.

Prema pričanju moje najstarije rodbine, familija Durmiševića iz Šatorovića i Okruglog žive na tim prostorima preko 300 godina.Prezimena Durmišević ima i u Vrataru (Žepa), Gradačcu, Sanskom Mostu a ima ih i po cijeloj BiH. Nakon zadnjih ratnih događanja raselili su se po čitavom svijetu.U nekim historijskim knjigama nalazio sam da neke familija Durmiševića su nastanjivali područja Kolašina, Pljevalja i Boke Kotorske (Herceg Novi) u Crnoj Gori.
Durmiševići (iz Šatorovića i Okruglog) vode porjeklo od dvije stare turske spahijske porodice.Naime, dvojica turskih spahija, ratnika su se istakli u borbama i dobili su od Turske vlasti zemlju u Šatorovičkoj kotlini, jedan u Okruglom a drugi u Šatorovićima. Ovaj u Okruglom zvao se Smail-aga, a drugi u Šatorovićima Hasan-aga.

Smail-aga je živio u Okruglom i imao 7 sinova i 3 kćeri. Pričaju da je bio mnogo bogatiji od Hasan-age jer je posjedovao plodniju zemlju i bolje pašnjake za stoku. Sagradio je veliki dvospratni odžak ispod samog brda Glavica. I sada se tamo vide temelji tog odžaka. U kotlini je zemlju obrađivao a stoka mu se preko ljeta nalazila na prostranim pašnjacima Gajeva. Međutim, opaka bolest, po svoj prilici kuga iznenadila je i uništila ovu brojnu porodicu. Ostale su samo tri kćeri koje su raspolagale velikim imanjem i bogatstvom. Do dvije godine poslije očeve smrti u odžak su upali lopovi i opljačkalisve što se moglo odnjeti. Smail-agine kćeri su napustile ovaj odžak koji je bio uz samu šumu i sagradile novi na sred njihova imanja. Oko ovog novog odžaka kasnije se razvijalo selo Okruglo.

Hasan-aga je živio u Šatorovićima. Imao je 4 sina. Durmiša, Mešu, Isaka i Hodžu. Njihova djeca su prema imenima očeva dobila prezimena Durmišević, Mešić, Isaković i Hodžić.

porodična kuća a.r.hodže Hasan-age Durmiševića
Česma u Okruglom(izgrađena 1931.g.)
Porodično groblje Durmiševića u Okruglom
Stari nišani u porodičnom groblju u Okruglom

Komentariši