Džematski odbor džemata Rogatica: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Draga braćo i sestre,
Tražeći šta da napišem, kako da vam čestitam Bajram a ujedno potaknem da budemo još jači, još složniji, još bolji naiđoh na jednu interesantnu hutbu, jednu jako interesantnu priču i odlučih jedan njen dio podijeliti sa vama…….

 

 

 

HUTBA RAMAZANSKOG BAJRAMA: BUDIMO U ALLAHOVOM SAFFU

„… Dok je jedne prilike sjedio sa ashabima Muhammed a.s. im reče: ‘ Sada će na ova vrata ući džennetlija.’ Ashabi su s pažnjom pratili ko će ući. Nemalo nakon toga na vrata uđe čovjek s čije brade je kapala voda od abdesta. Ušao je, klanjao namaz i otišao. Jedan ashab je krenuo za njim kako bi vidio šta to radi ovaj čovjek pa je zaslužio Džennet. Upoznao se sa džennetlijom i zamolio ga da kod njega provede nekoliko noći kako bi pratio šta ovaj radi. Prve noći džennetlija klanja jaciju i leže da spava. Druge noći uradio je isto. I treće. Ashab se sve više čudio jer kod džennetlije nije primjetio puno zikra, noćnog namaza, učenja Kur’ana niti posebnog ibadeta pa je odlučio pitati ga o tome.

 

Džennetlija mu odgovori: ‘Tako mi Allaha, ja ne radim ništa više od bilo koga od vas, ali ja kada legnem spavati nemam zlobe ni prema kome, nikome ne zavidim i ne mislim loše ni o kome’. Dakle, ovaj mudri čovjek je uz Šehadet, namaz, post, zekat i hadž svoje srce očistio od zlobe, zavisti i ružnih misli o drugima i tako sebi obezbjedio Džennet.
Nažalost, mi Bošnjaci smo prepuni međusobne zlobe i zavisti, a Poslanik a.s. upozorava da upravo zavist uništava dobra djela kao što vatra uništava drva.

Zato se danas svrstajmo među one koji više vole biti u Allahovom nego u šejtanskom safu. Budimo među onima koji će brojnim šejtanskim pozivima odlučno kazati ”NE”. U danima Bajrama zijaretimo svoju rodbinu i komšije, te pružimo ruku onome ko je nama okrenuo leđa. Znajmo dobro da naša moć i snaga leži u jednoj i jedinoj stvari, a to je džema’at ili zajednica i znajmo dobro da svako ko radi protiv jedinstva muslimana uveliko pomaže onima koji žele da nas nema.
Junaštvo je pobjediti sebe, hrabrost je oprostiti uvredu bratu muslimanu, plemenitost je sakriti mahanu drugoga, a vrlina je pozabaviti se svojim mahanama.

 

Ima li većeg kockara od onoga koji oklijeva da se pokaje i dođe u džamiju tješeći se da za to ima vremena? Zar taj ne zna da mu je čas smrti već određen i da mu je svake sekunde sve bliži?

Nemojmo propustiti priliku da u ovim mubarek danima zijaretimo naša mezarja i da se učenjem Fatihe sjetimo svojih umrlih. Drugi dan Bajrama je Dan šehida i obaveza nam je izići na šehidska mezarja i poslušati učenje Jasina i dove šehidima.
Koristim priliku i učim dovu: Uzvišeni Allahu!

Daruj nam Svoju milost, obaspi nas Svojim oprostom, pruži nam Svoju pomoć, poduči nas istini i daj da budemo od onih koji vole istinu, govore istinu i rade po istini. Učini da radimo samo ono čime Ćeš Ti biti zadovoljan. Premilostivi Allahu, ako mi zaboravimo Tebe nemoj Ti zaboraviti nas, AMIN! „

Draga braćo i sestre , drage džematlije,
uz ovu poučnu hutbu koju smo sa vama podijelili, želim da vam u ime Džematskog odbora džemata Rogatica uputim bajramsku čestitku, u nadi da ćemo i dalje biti jedni drugima podrška, da ćemo naredne godine biti još jači i složniji, da će nas iduće godine biti više na teravijama i iftarima, da ćemo krenuti u obnovu Arnaudije, da ćemo izgraditi i prostorije u kojima ćemo moći popiti kahvu i organizovati zajedničke iftare, da ćemo vratiti svu našu vakufsku imovinu i da ćemo naša mezarja urediti, ograditi…

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN VAMA I VAŠIM NAJMILIJIM!

Džematski odbor džemata Rogatica

Komentariši