Glavni Imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić – BAJRAMSKA PORUKA

 

Draga bračo, nakon što nam je Allah omogučio da dočekamo i ispostimo ovaj mubarek mjesec ramazan, nakon mjeseca ispunjena postom, namazom, zikrom, učenjem Kur”ana, dobrovoljnim davanjima, mirisa sehura i iftara, Allah nam kao nagradu šalje ovaj današnji dan kako bismo obilježili završetak najplodonosnijeg i najsevabnijeg mjeseca.

Allah nam daje ovaj dan da se radujemo svojoj pobjedi nad samim sobom, da se radujemo obečanoj nagradi koju nam je Allah obečao i pripremio, rekavši: “ Post je moj i ja za njega nagrađujem.”

Kroz ramazan smo više puta slušali hadise u kojima Poslanik a.s. govori, između ostalog, o tome da se dove postača ne odbijaju, odnosno da su Kabul.

 

Mi smo ovdje, u ovoj našoj džamiji, i ja želim da vi to znate, u toku ovog ramazana upučivali Allahu dove i molili Ga:

          da naši rogatičani prestanu prodavati svoju imovinu na ovim prostorima,

          da naši rogatičani povedu više računa o grobovima svojih najmilijih, jer smo i njih počeli prodavati, i ovo vam je, ma šta vi mislili istina, ljudi u rogatici prodaju i uništavaju grobove svojih najmilijih,

          molili smo Allaha da se rogatičani počnu vračati na svoja imanja i krenu sa njihovim održavanjem,

          da članova u našim džematima bude više, jer vi bolje znate koliko rogatičana širom naše domovine a i širom svjeta ima, a članarinu u svom džematu plača 500 članova,

          Na koncu, tražili smo od Svemogučeg da nam pomogne jer bez Njegove pomoći ništa od pomenutog nećemo moći realizovati.

 

To smo molili, a znamo i ubjđeni smo da se dove postača primaju, i spravom se nadamo od današnjeg dana prestanku prodaje imovine, brizi o kaburistanima, večem broju povratnika i članova našeg Medžlisa i naravno, nadamo se Allahovoj pomoći!!!

 

Drugi dan bajrama tradicionalno se obilježava kao dan šehida, stim u vezi koristim priliku da vas obavjestim da ćemo sutra ( ponedjeljak ) u 10:00 na šehidskom groblju u Brčigovu proučiti Jasin, isto to ćemo uraditi u 12:00 u Seljanima, a poslije podne-namaza ćemo poklonuti proučeno u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici. Pozivam sve one koji imaju vremena a i mogučnosti da nam se pridruže u obilježavanju dana šehida.

 

 

Na kraju, koristim priliku da svima vama, kao i svim Rogatičanima, ma gdje bili i živjeli, kako u svoje ime, tako i u ime MIZ-e Rogatica, zaželim sretne, hairli i bereketne ove bajramske dane, rječima

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

 

Komentariši